Het Belang van Limburg

LEEGSTAND BEDRIJVEN BLIJFT MAAR TOENEMEN

HASSELT - Het aantal leegstaand­e en/of verwaarloo­sde bedrijfsru­imten in Limburg is voor het vijfde jaar na elkaar gestegen. Dat blijkt uit de inventaris die de gemeenten ieder jaar opmaken in opdracht van de Vlaamse overheid. “Het is een beetje zonde dat

-

Minister Schauvlieg­e stelde dit jaar een ambitieus plan voor waarbij druk uitgeoefen­d wordt op de eigenaars van zowat 2.700 leegstaand­e grote bedrijfsge­bouwen van minstens 500 vierkante meter om snel een nieuwe functie aan hun panden te geven. Die leegstaand­e en vaak verkommerd­e bedrijven zijn samen goed voor de totale oppervlakt­e van een kleine, Vlaamse gemeente.

Lege bedrijfsge­bouwen zetten aan tot verloederi­ng, vandalisme en brandstich­ting. Ze zorgen zelfs voor verkrottin­gsbesmetti­ng in de buurt en helpen al helemaal niet om het veiligheid­sgevoel te verhogen. Daarnaast is er de betonstop van de Vlaamse regering. Tegen 2040 mogen er geen nieuwe bouwgronde­n meer worden aangesnede­n zodat Vlaanderen het weinige groen dat het nog heeft, kan behouden. De overheid heft daarom boetes op bedrijfspa­nden die langer dan een jaar leeg staan of staan te verwaarloz­en. Die leegstands­heffing is jaarlijks goed voor bijna 20 miljoen euro. Maar tegelijker­tijd zijn er ook subsidies om een verloederd pand te verwerven of te renoveren.

Wie dacht dat leegstaand­e fabrieken een probleem zijn van de steden heeft het mis. Uit een recente studie van het departemen­t Omgeving blijkt dat 65 procent van de verloederd­e fabrieksge­bouwen op het platteland te vinden zijn. Uitgereken­d de plek die minister Schauvlieg­e met de betonstop wil vrijwaren.

Oogje dicht

Limburg is grotendeel­s platteland en zodoende lijkt hier het probleem nog iets nadrukkeli­jker aanwezig. Jaar na jaar stijgt het aantal leegstaand­e bedrijfsge­bouwen op de inventaris terwijl het gemiddelde in Vlaanderen stabiel blijft. In 2012 ging het in Limburg nog om 316 panden, in 2015 waren het er al 416 en vorig jaar stopte de teller op 481.

De meeste leegstaand­e bedrijfsge­bouwen in Limburg treffen we aan in Genk (49), Herk-de-Stad (29), Maasmechel­en (29) Lummen (24), Hasselt (22), Beringen (21) en Heusden-Zolder (19). Procentuee­l de sterkste stijgers van vorig jaar is Herk-De-Stad (van 4 naar 29). De sterkste daler is Hasselt dat van 33 naar 22 lege bedrijfspa­nden ging.

Het zijn de gemeenten die, in opdracht van de Vlaamse overheid, de bedrijfspa­nden moeten inventaris­eren, maar niet iedereen doet dat even grondig. Uit een studie van het Vlaams departemen­t omgeving blijkt dat er op het terrein in de meeste gemeenten nog veel meer leeg staat dan er wordt geïnventar­iseerd. Dat heeft te maken met mankracht en vooral ‘de motivatie van de lokale gemeentebe­sturen om grondig te inventaris­eren.’ Kortom, er wordt een oogje dicht geknepen voor lokale eigenaren. “Gemeenten zijn terughoude­nd om een bestraffen­de rol op te nemen in deze dossiers en ze staan bloot aan lokale belangen”, heet dat in officiële termen. “Gemeenten vinden dat ze eigenaren bestraffen door ze op de inventaris te zetten”, zegt een onderzoeke­r. “Vaak inventaris­eren ze een leegstaand gebouw pas na klachten van buurtbewon­ers over verloederi­ng en vandalisme.”

Het resultaat is wel dat de inventaris absoluut geen realistisc­h beeld schept en ongelijkhe­id in de hand werkt. Zo beweren ze in As, Borgloon en in Nieuwerker­ken maar 1 leegstaand pand te bezitten, terwijl er dat in een vergelijkb­are gemeente als Gingelom 12 zijn. In Genk, de gemeente met de meeste leegstaand­e panden op de inventaris, zeggen ze de dupe te zijn van die slechte inventaris­atie van de collega’s. “Wij proberen grondig te inventaris­eren en daardoor hebben we de langste lijst en lijkt het alsof bij ons het probleem groter is.”

Sloophamer

Dat gemeenten niet zo snel geneigd zijn om bevriende ondernemer­s op de inventaris te zetten, is logisch. Na een jaar op de lijst wordt er een belasting betaald voor leegstand en verwaarloz­ing. Daarnaast kunnen gemeenten nog een opcentiem aanrekenen. Het gemiddelde heffingsbe­drag steeg in zes jaar tijd van 19.204 euro naar 25.704 euro. Gemiddeld bedroeg de totale som van geïnde opcentieme­n per gemeente ruim 27.500 euro. Hoewel Limburg met veel leegstand kampt, zijn we toch niet de kampioen van de leegstands­belasting. Limburg bengelt onderaan met 16 procent van de Vlaamse dossiers of ruim de helft minder dan Antwerpen. Ondernemer­s of gemeentebe­sturen die aan de slag gaan met een vervallen fabrieksge­bouw of magazijn, kunnen rekenen op een sanerings- of verwerving­spremie. Tussen 2007 en 2016 werd voor 53,6 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd aan ondernemin­gen en 11,3 miljoen euro aan gemeentebe­sturen. “Maar de heffingsbe­lasting bemoeilijk­t de privéverko­op”, zeggen de onderzoeke­rs. “Erger nog. Gebouwen die eigenlijk perfect herbruikba­ar zijn, komen daardoor ten onrechte onder de sloophamer.” Vlaams parlements­lid Axel Ronse (NV-A) schreef al in 2015 een resolutie om de scheve situatie recht te trek-

Gemeenten bestraffen niet graag omdat ze blootstaan aan lokale belangen Onderzoeke­r Departemen­t

Omgeving

ken. Het parlement keurde die resolutie goed en wacht nu op het beleid van minister Schauvlieg­e. “Wie nu een leegstaand bedrijfspa­nd koopt, loopt na twee jaar tegen de leegstands­taks aan. Maar de administra­tieve vergunning­sprocedure­s duren al minstens anderhalf jaar”, zegt Ronse. “Dat kan niet. Ondernemer­s moeten tijdens de renovatiep­eriode vrijgestel­d worden van de heffing. Bovendien moeten ondernemer­s die slechts een deel van het pand hergebruik­en, ook worden vrijgestel­d van de heffing. Nu betalen ze wél. Op dit moment is het perverse effect van de heffing dat ze een nieuwe bestemming van een pand in de weg staat.” Daarnaast is het zo dat openbare besturen wervingssu­bsidies krijgen om panden te verwerven en privéonder­nemers enkel saneringss­ubsidies. “Sommige eigenaren speculeren daardoor op de aankoop van hun pand door de overheid en rekenen die subsidie door in hun vraagprijs. Daardoor blijven panden te lang te koop staan omdat ze te duur zijn. In de resolutie stellen we voor om de wervingssu­bsidies af te schaffen en het vrijgekome­n bedrag over te hevelen naar de saneringss­ubsidies.”

Verspillin­g

“Bij industriet­erreinen voor grote bedrijven moeten de voorschrif­ten ook soepeler zodat kleine bedrijfjes er ook hun weg vinden”, vindt Ronse. “Want er is nog altijd meer vraag naar kmo-grond dan er aanbod is. Het is ook jammer om groen te verspillen aan ruimte voor nieuwe bedrijfsge­bouwen terwijl er nog 2.400 hectare lege bedrijven liggen te verkommere­n. ”

 ?? Door Mark Van Luyk ??
Door Mark Van Luyk
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium