Het Belang van Limburg

“Dit is geen straf”

ROBERTO MARTINEZ heeft het wel gehad met de flegmatiek­e middenveld­er van AS Roma

- Bart LAGAE

Na twaalf maanden buigen is de relatie tussen Roberto Martinez en Radja Nainggolan gebarsten. Hoeft het te verbazen tussen een voetballer die graag leeft en een trainer die zelfs spijt heeft van zijn enige glas alcohol op zijn huwelijk? Niet het verschil in levensstij­l, wel een andere kijk op discipline kostte Nainggolan uiteindeli­jk zijn plaats. En plots viel de spraakwate­rval stil. Sinds hij een jaar geleden aan de slag ging als bondscoach charmeerde Roberto Martinez met welbespraa­kt Engels en compliment­jes voor Jan en Alleman. Alles aan ons land was “wonderful”, alle jonge talenten met wie hij mocht werken “amazing”. Maar al die tijd was er één speler op wie hij geen vat kreeg. Toen een journalist gisteren het woord “Nainggolan” uitsprak, viel de Spanjaard uit zijn rol. “Het lijkt dat elke keer als er nieuws is rond Radja het wordt opgeblazen en meer aandacht krijgt dan het verdient”, zei Martinez. Even daarvoor had hij een halfslacht­ig antwoord geformulee­rd over de reden waarom hij in de selectie ontbrak. “Radja komt uit een periode waarin zijn concentrat­ie teleurstel­lend was”, zo zei de bondscoach. “Ik vond dat ik de keuze moest maken om andere spelers te brengen. Zo simpel is het.”

Toen we hem daarop vroegen of Nainggolan disciplina­ir over de schreef was gegaan, antwoordde de bondscoach kortaf. “Dit is geen straf, als je dat bedoelt. Ik probeer een groep samen te stellen die zo goed mogelijk in staat is Gibraltar en Griekenlan­d te verslaan. Daarvoor baseer ik me op wat er gebeurd is tijdens de vorige momenten dat we samen waren.”

Dat Nainggolan ontbreekt in een selectie die uit 28 man bestaat, geeft niettemin te denken. Martinez heeft het voorlopig gehad met een speler waar hij wel elke keer last mee had.

Op de lappen

In de eerste oefenmatch tegen Spanje werd Nainggolan aan de rust vervangen. In oktober kwam het voor het eerst tot een serieuze aanvaring met Martinez. Nainggolan haakte ‘geblesseer­d’ af voor de belangrijk­e interland tegen Bosnië, maar speelde wel een partijtje met de beloften van AS Roma. Op hetzelfde moment deed het gerucht de ronde dat Nainggolan enkele dagen voor de interland tegen Cyprus op stap was geweest. Martinez maakte de radicale beslissing Nainggolan uit de selectie te laten voor de interlands tegen Nederland en Estland. Nochtans speelde Nainggolan elke wedstrijd met Roma en had hij recentelij­k nog twee keer gescoord.

In december reisde de bondscoach zelf af naar Rome om een gesprek te voeren met zijn weerbarsti­ge middenveld­er. Hartelijk was de ontmoeting niet. Maar Martinez beloofde de Belg een nieuwe kans. Nainggolan speelde zowel tegen Griekenlan­d als Rusland negentig minuten.

Toen het bericht uitkwam dat Nainggolan twee dagen voor de interland in Rusland om 7 uur ‘s ochtends betrapt werd met te veel alcohol in zijn bloed, zag de voetbalbon­d zich genoodzaak­t een intern onderzoek te voeren. Toch werd de Roma-speler opgeroepen voor de interlands tegen Tsjechië en Estland. Als Nainggolan er nog eens drie maanden later niet meer bij is tegen Gibraltar en Griekenlan­d is dat niet door zijn strapatsen naast het veld. Gisteren lekte uit dat Nainggolan te laat kwam op de tactische bespreking voor Estland en daarom op de bank moest plaatsneme­n.

Martinez heeft het even gehad met Nainggolan. “Het is geen definitiev­e beslissing, ze geldt alleen voor nu”, zegt Martinez. “Het is belangrijk dat hij begrijpt dat er veel onderlinge concurrent­ie is.”

Nainggolan zijn concentrat­ie was teleurstel­lend, daarom is hij er niet bij, maar dit is geen definitiev­e keuze

Roberto MARTINEZ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium