Het Belang van Limburg

WINNEN IS NU EEN MUST

- Marnik GEUKENS

Daar stonden ze dan allemaal voor de spiegel. De coach inclusief. “Een buitenstaa­nder zou zaterdag tegen Charleroi gezegd hebben dat het ons plan was om afwachtend te voetballen. Het tegenoverg­estelde was waar, dus moet je op zoek naar de oorzaak waarom je boodschap niet is overgekome­n.”

Wie heb je in zulke situaties als klankbord?

Albert Stuivenber­g: “In de eerste plaats mijn volledige technische staf. Daar stoei je constant mee, iedereen heeft zijn inbreng. Ik luister graag en heb natuurlijk ook mijn eigen idee. Daar ga ik dan mee aan de slag.”

Praat je op die momenten ook met technisch directeur Dimitri de Condé?

“Wij evalueren elke week, ongeacht het resultaat. Hij is erg dicht bij alles betrokken, komt ook vaak naar trainingen kijken. Zo heeft hij een prima kijk op het proces dat we doormaken. Dat was deze week niet anders.”

Hoe reageerden je spelers op de opdoffer tegen Charleroi?

“Ik heb zondag enkele individuel­e gesprekken gevoerd met spelers, daarna heeft iedereen vrijuit zijn gedacht kunnen zeggen tijdens een groepsgesp­rek. Ook alle mogelijke vragen stellen, want er bestaan op zo’n moment geen stomme vragen. Zowel ervaren spelers als jongeren hebben het woord genomen. Daaruit bleek dat het strijdplan wel duidelijk was geweest, maar dat het fout liep bij de uitvoering. Afspraken werden niet nageleefd, bijvoorbee­ld op de inworp bij het doelpunt. Eerder in de wedstrijd deed wel iedereen wat hij moest, dat heeft met focus te maken.”

Dat het in balbezit niet goed loopt, kan te maken hebben met vorm. Maar onvoldoend­e druk zetten, is een kwestie van instelling.

“Het heeft eerder te maken met het volgen van een plan. Het heeft geen zin dat iedereen zomaar wat gaat jagen op een bal, je moet samen afspreken wanneer je prest. Maar het is wel zo dat we tegen Charleroi niet het voetbal brachten waarvoor Racing Genk staat. Wat we met z’n allen, ook met de supporters hebben afgesproke­n. Dat is wat ik tegen KV Mechelen in elk geval weer wil zien, we moeten dominant willen zijn met en zonder bal. Na de wedstrijd tegen Antwerp had ik het gevoel dat we op de juiste weg waren, maar dat bleek een week later niet het geval.”

Welke tegenstrev­er verwacht je zaterdag?

“Met drie punten is ook hun puntenoogs­t beneden verwachtin­g gebleven, ik verwacht dat ze in eerste instantie op de

nul

zullen mikken.”

Desnoods met mandekking over het volledige veld, vorig jaar kreeg Pozuelo op het middenveld een mannetje op zich geplakt.

“Die (Laurens Paulussen, mg.) is er niet meer bij, misschien krijgt iemand anders dezelfde rol. Wij kijken in eerste instantie naar onszelf, al proberen we natuurlijk hun sterktes en zwaktes goed te analyseren.”

Je moet door de blessure van Trossard sleutelen aan je basisopste­lling, met Pozuelo, Ingvartsen en Uronen staan drie spelers klaar voor hun (r)entree.

“Hoe meer spelers fit zijn, hoe meer moeilijke beslissing­en ik moet treffen. Maar dat wil ik graag, want we zijn graag met z’n allen erg ambitieus. Dan moet de concurrent­ie groot zijn. Ik moet dus enkele knopen doorhakken, waarbij je je achteraf, vooral als het slecht afloopt, afvraagt of het wel de juiste keuze was. Ik heb deze week op training in elk geval heel goeie dingen gezien, die me het beste doen verhopen. Al moet ik daarbij meteen toegeven, dat ik in de week voor Charleroi ook heel goeie dingen gezien had. We moeten het dus beter overbrenge­n van de training naar de wedstrijd. Want zaterdag moeten we winnen, dat is duidelijk.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium