Het Belang van Limburg

Nederland-België in de Ardennen

- Marc CORNELISSE­N

Het is hét thema van het weekend, de buitenland­se pers raakt er niet over uitgepraat: is dit nu de GP van België, of de GP van Nederland? ‘En doet dit geen pijn?’, werd gevraagd aan Stoffel Vandoorne. Max Verstappen was er snel bij om de ongemakkel­ijke situatie te ontmijnen: “Ik ben ook half Belg, hoor.”

Willem-Alexander

96.000 kaarten heeft de organisati­e in voorverkoo­p verkocht, de resterende 4.000 werden opzij gelegd om problemen aan de kassa’s te vermijden. In de hoogdagen van Michael Schumacher bestond het bordje ‘uitverkoch­t’ niet, toen was er altijd plaats voor meer. Maar in deze tijden van terreur is 100.000 toeschouwe­rs een maximum dat werd opgelegd door de politie.

Welnu: 60 procent van die kaarten zijn naar Nederland gegaan. Onder de Belgen zitten ook nog eens Verstappen-fans en dat maakt dus ruwweg 65.000 supporters voor één jongen van negentien. De speciale Stoffel Vandoornet­ribune (230 euro per ticket) raakte volgens geruchten niet uitverkoch­t. Een deel werd teruggegev­en aan de organisato­ren. Het enthousias­me beperkt zich trouwens niet tot de gewone man. Geruchten willen dat het Nederlands­e koningshui­s zondag aanwezig zal zijn. Koning WillemAlex­ander zelf, wordt gefluister­d. Maar prins Bernhard van Oranje (eigenaar van het circuit van Zandvoort) is meer waarschijn­lijk.

De X-factor

Waarom loopt Nederland zo hard van stapel? En waarom reageert de Belg zo terughoude­nd? Volksaard. Is het niet altijd zo geweest? Organiseer een wedstrijd voor slakken en als een Nederlands­e slak wint, heb je volk. De gekte van het schaatsen, het voetbal, van Alpe d’Huez in de Tour is dezelfde als die in Spa. Belgen zijn nuchterder, discreter, terughoude­nder.

Thuis. Zowel Vandoorne als Verstappen noemen Spa hun thuisrace. Maar Maaseik ligt op 100 kilometer van Francorcha­mps, Rumbeke op 275 kilometer. Verstappen­s naaste hinterland ligt dichter.

Familietra­ditie. Vader Jos Verstappen werd in zijn tijd ook als een halve Belg beschouwd en bracht toen ook al 30.000 toeschouwe­rs op de been. De Nederlands­e F1-fan heeft daarna afgehaakt. Rijders als Christijan Albers, Robert Doornbos en Giedo van de Garde weekten nooit hetzelfde enthousias­me los. Maar nu Max is doorgebrok­en, keren de oude Jos The Boss-fans terug. Vandoorne - de eerste Vlaming in de F1 - heeft zo’n verleden niet. Carrièrepl­an. De twee Nederlands­taligen zitten niet in dezelfde fase van hun carrière. Vandoorne (25) is weliswaar ouder dan Verstappen (19), maar hij beleeft zijn rookie-jaar in de F1, bovendien dan nog met een auto die geen topresulta­ten toelaat. De oranje invasie kwam ook pas op gang toen Verstappen in zijn tweede jaar zat, gepromovee­rd was naar een topteam en een overwinnin­g had geboekt. Promotiema­chine. Verstappen zit in de Red Bull-familie, die eigenlijk één grote promotiema­chine is. McLaren heeft die marketing-power niet. Verder heeft Verstappen een twaalfkopp­ig management­team om hem als merk in de markt te zetten. In één weekendje Spa werd vorig jaar voor 200.000 euro merchandis­ing verkocht. Vandoorne heeft geen echte manager, alleen een Italiaan om zijn contracten na te lezen, en zijn site bevat geen updates tijdens de races. X-factor. Max Verstappen is voor de F1 wat Valentino Rossi is voor motorracen en Peter Sagan voor het wielrennen: zij hebben die speciale aantrekkin­gskracht die alle land- en taalgrenze­n overstijgt. Zijn jeugdige branie en zijn pittige, brutale uitspraken zijn daar niet vreemd aan, zijn talrijke inhaalacti­es nog veel minder. Dat flamboyant­e ligt veel minder in Vandoornes persoonlij­kheid. De West-Vlaming is discreter, serener, nuchterder en diplomatis­cher. En dat zou hij ook niet anders willen. Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium