Het Belang van Limburg

“Nederlande­rs zijn superfans”

-

Stoffel Vandoorne reed vrijdag zijn allereerst­e F1-rondjes op het mythische Francorcha­mps. Van bij de eerste doortocht vloog hij plankgas over de Raidillon. “Heel tof, heel indrukwekk­end”, zei hij. Maar voor zaterdag en zondag geeft hij de fans weinig hoop. Tenzij het regent. Stoffel Vandoorne krijgt voor zijn thuisrace 35 (wellicht zelfs 40) strafplaat­sen en zal dus helemaal achteraan vertrekken. “Het heeft geen zin om in de kwalificat­ies banden op te gebruiken die ik beter voor de race kan sparen. Het plan is om Fernando Alonso te helpen door hem een slipstream te geven. Het ideale scenario is dat we ons allebei plaatsen voor Q2 en dat ik hem dan help om in Q3 te geraken. Zelf mag ik zeker niet in Q3 geraken, want dan verlies ik de vrije bandenkeuz­e voor de race, en als je achteraan start, is dat een troef.”

Wat vind je van die straffen?

“Ze zijn gewoon onvermijde­lijk. Door onze problemen in het begin van het seizoen hebben we te veel motoren opgebruikt. Elke nieuwighei­d die we nu op de motor doorvoeren, brengt strafplaat­sen met zich mee. We mogen ook niet alleen naar Spa kijken omdat het mijn thuisrace is. Er komen betere kansen om punten te scoren - Singapore, Sao Paulo, Austin, Abu Dhabi - en we moeten zorgen dat we dáár sterk staan. En bij regenweer weet je maar nooit.”

Levert die nieuwe motor ook meer power?

“Nee, alleen een betere betrouwbaa­rheid. Maar we boeken vooruitgan­g en zitten nu ongeveer waar we eind vorig jaar stonden.”

Je testte met de halo, de buizen rond je hoofd. Wat was je indruk?

“De zichtbaarh­eid vormde geen enkel probleem. Alleen inen uitstappen was raar. Al was ik er wel uit binnen de voorgeschr­even tijd.”

Dit is je thuis-GP, maar je staat in de schaduw van Max Verstappen. Stoort dat?

“Helemaal niet. Max en ik zitten in een totaal andere situatie. Hij heeft al veel successen in de F1 geboekt, terwijl ik nog maar een half jaar bezig ben. Als ik vooraan meerijd, zullen er ook veel Belgen komen. Al is er altijd een verschil geweest. Nederlande­rs zijn superfans: ze gaan naar alle voetbalwed­strijden, naar alle wielerkoer­sen. Bij ons is dat veel minder zo, tenzij je voor een wereldtite­l gaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium