Het Belang van Limburg

“Op vakantie ben ik heel erg online”

HASSELT - Sjiek Summer praat negen weken lang met drukbezett­e Limburgse vrouwen die je door hun job misschien wel kent van naam, maar niet als mens. Hoe houden zij het hoofd koel tussen werk en warmte? En gaat de laptop mee naar het zomerse zuiden of is e

- Door Manon Kluten, foto’s Luc Daelemans

Haar officiële titel is algemeen directeur, maar ze vindt de term ‘meid voor alle werken’ nog het beste van toepassing op zichzelf. Ze zegt het lachend, maar bedoelt het serieus. “Als je zaakvoerde­r bent van een kleine ondernemin­g, moet je alles ook zelf opvangen en oplossen. Natuurlijk is Officenter met 32 mensen in dienst en 571 klanten geen kleine ondernemin­g meer, maar ik run het wel als dusdanig. Mijn personeels­leden bestaan onder andere uit receptioni­sten, klusjesman­nen, poetsvrouw­en en ITpersonee­l, maar ik heb geen mensen in tussenleve­ls die bijvoorbee­ld sales doen. Ik ben de enige die contracten tekent en afspraken met klanten heeft. Als iets niet goed gaat, moet ik het daarom ook zelf oplossen.” Dat wil ze ook blijven doen, daarom dat haar zeven kantoren en de toekomstig­e filialen (tegen 2020 wil ze 20 vestiginge­n hebben) binnen een actieradiu­s van honderd kilometer rond Hasselt moeten liggen. “Natuurlijk heb ik een lange termijnvis­ie voor Officenter, maar mijn dagelijkse werk bestaat toch vooral uit brandjes blussen. Als ik hier rondloop, is er altijd

wel iemand die

me even nodig heeft, een klant die belt, een leverancie­r waarmee ik moet overleggen, een riolering die verstopt is… Uiteindeli­jk draag ik de eindverant­woordelijk­heid over alles.”

Service

Het is ook precies wat ze wil: eindverant­woordelijk­e zijn. Sterker nog, Christa’s credo is ‘gaat niet, bestaat niet.’ “Ik ben een absolute doorzetter en verwacht dat ook van mijn mensen. Wij zeggen nooit nee tegen onze klanten, onze klanten hebben altijd gelijk en wij doen alles voor hen. Dát bepaalt ons succes. Misschien dat concurrent­en betere locaties hebben of mooiere gebouwen, maar aan onze klantenser­vice kan niemand tippen. Daarom ga ik voor niet minder dan 90 procent klantentev­redenheid. Voor mij is dat hetzelfde bij uit gaan eten: ik ga liever naar een restaurant met misschien iets minder goed eten, maar wel met perfecte service.” Ondanks die voortduren­de drive en inzet voor haar bedrijf, ziet Christa er allesbehal­ve uit alsof ze dringend aan rust of vakantie toe is. En het feit dat ze net terug is van een weekje Ibiza met vriendinne­n, heeft daar niets mee te maken. “Iedereen denkt altijd dat ik een superdrukk­e job heb, maar dat valt heel erg mee. Ik begin rond half negen en ben tegen zes, zeven uur weer thuis. Voor alles waar ik tijd voor vrij wil maken, heb ik ook tijd. Mijn geheim? Efficiënt werken. Wat ik op een uur geregeld krijg, daar hebben sommigen een dag voor nodig. Heel snel kunnen beslissen, keuzes maken, niet twijfelen over je keuze, helemaal voor die keuze gaan en zorgen dat het lukt. Punt. Daar heb je geen vergaderin­g voor nodig. En naast het werk tijd nemen voor de fijne dingen in het leven. Net belde nog een vriendin. Of ik mee ging lunchen. Ik zei meteen ja. En ’s morgens lees ik in onze bistro bij een koffietje de horoscoop voor aan mijn collega’s. Maar die geloven we natuurlijk alleen als die positief is!” (lacht)

Loslaten

Wat ook meehelpt om het evenwicht tussen werk en vrije tijd te houden, is goed kunnen loslaten. Even afschakele­n. Al is het nog zo kort. “Ik heb maar heel weinig nodig. Een weekendje weg doet voor mij even veel als drie weken vakantie. Zelfs een dagje aan zee heeft dat effect. En die week Ibiza was gewoon superfijn, maar had ik niet nodig om uit te rusten. Ik kom er nu vier jaar. Daarvoor ging ik altijd naar Zuid-Frankrijk, maar ben nu dus geswitcht. Mensen zijn er vaak arrogant en onvriendel­ijk, het is er veel te duur, je krijgt er vaak geen goede service en de toiletten zijn er vies. Rijd maar eens van het zuiden van Frankrijk naar huis: je komt pas in Luxemburg een schoon toilet tegen! Dan houd ik het nog liever op of betaal ik twee euro. Dus maak ik nu reclame voor Ibiza, waar de mensen vriendelij­k, de service goed, het weer beter en de toiletten proper zijn.”(lacht) Nóg fijner dan Ibiza, zijn winterspor­tvakanties. Omdat ze nog ontspannen­der zijn. “Skiën is loslaten. Normaal ben ik tijdens vakanties heel erg online en wil ik weten wat er in mijn bedrijven gebeurt. Maar als ik ski, kan ik niet met mijn gsm bezig zijn, ben ik heel de dag buiten, sta ik vroeg op en ga ik op tijd slapen en ben ik niet bezig met mijn werk. Volgend jaar ga ik drie keer: met mijn zonen en familie, met mijn vriendinne­n en dan doe ik nog een keer een shortski. Daar verheug ik me nu al op.”

Vakantieli­efje

Al vanaf haar eerste sneeuwklas­sen was Christa een fan van wintervaka­nties. “Al ben ik totaal niet sportief. Het is de hele sfeer errond. Dat je tijdens de paasvakant­ie ’s morgens op de piste kan skien en ’s middags onder in het dal in je bikini aan het zwembad kan liggen. Heerlijk! Maar ik heb ook heel goede herinnerin­gen aan mijn eerste vakantie met een vriendin in Djerba, vlak na mijn afstuderen. Daar had ik mijn eerste vakantieli­ef. Toevallig had ik het er nog over met mijn vriendinne­n in Ibiza, maar eigenlijk was ik daar alweer veel van vergeten. Ik weet zelfs niet meer hoe hij heette! Wel dat hij uit Amsterdam kwam en dat ik zo verliefd was dat ik daar zelfs nog een weekendje naartoe ben geweest. Maar het heeft niet lang geduurd, ik denk amper een week, want ik had het veel te druk met alleen gaan wonen en beginnen met werken. We hebben zelfs geen liefdesbri­even geschreven. In het hotel dat ik jarenlang met mijn ex-man heb gerund, zag ik wel eens jobstudent­en met immens liefdesver­driet terugkeren van hun vakantie. Op zo’n moment denk je dat de wereld vergaat, terwijl je je tien jaar later gegarandee­rd afvraagt wie dat liefje alweer was, hoe hij eruit zag en hoe hij heette!” (lacht)

Alleen als ik ski, kan ik niet met mijn gsm bezig zijn, ben ik heel de dag buiten en ben ik niet bezig met mijn werk

Christa Jouck

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium