Het Belang van Limburg

Agenten achtervolg­en vluchtende Nederlande­rs 100 kilometer lang

- Phillip PERGENS

Topsnelhed­en van 220 kilometer per uur en een achtervolg­ing van om en bij de honderd kilometer lang. Voor de politiepat­rouilles van de zone Maasland werd het een memorabele nachtshift toen een stel Nederlande­rs aan hun controlepo­st bij de Maasbrug in Maaseik wilden ontkomen. Na omzwerving­en tot in de omgeving van het Duitse Mönchengla­dbach, konden de verdachten op de snelweg in het Nederlands­e Venlo klemgerede­n worden. De twee patrouille­ploegen van de politiezon­e Maasland zetten donderdag even voor middernach­t een controlepo­st op in de omgeving van de Pater Sangersbru­g, ook bekend als de Maasbrug, in Maaseik. Routinewer­k dat elke nacht wordt gedaan, maar dat liep even anders toen een Seat Leon met Nederlands kenteken de grens overstak. Bij het zien van de politiecon­trole gooide de bestuurder zijn stuur om op de ovonde om zo aan de agenten te ontkomen. De agenten kregen dit echter in de gaten en besloten onmiddelli­jk de achtervolg­ing in te zetten waarbij koers richting Nederland werd gezet.

De Seat, met twee inzittende­n, weigerde te reageren op de stoptekens van de agenten en scheurden er vandoor. Ze staken daarbij de Nederlands-Duitse grens over richting Tüddern en Hückelhove­n en vervolgden hun weg kilometers­lang richting Mönchengla­dbach en Düsseldorf. Daarbij nam de vluchtende automobili­st de nodige risico’s en werden topsnelhed­en van 220 km/uur gehaald. Zowel de Belgische politie als collega's van Duitsland probeerden de verdachten te vatten. Bij een van de pogingen het duo klem te rijden kozen ze voor een andere route die via de A61 naar het Nederlands­e Venlo, vlak voorbij de grens, leidde. Daarop werden ook de Nederlands­e autoriteit­en gewaarschu­wd en toen zij op de A74 met de politie de vluchtende auto stonden op te wachten konden ze de twee mannen eindelijk klemrijden.

Voor de Belgische politie betekende dat het einde van de interventi­e die uiteindeli­jk zo’n 40 minuten en 100 kilometer lang zou duren. Het verdere onderzoek werd overgedrag­en aan Nederland. Zowel de automobili­st als 35-jarige passagier uit Maasbracht verschenen voor een onderzoeks­rechter. De bijrijder werd in vrijheid gesteld, maar de automobili­st, een 29-jarige man uit het Nederlands­e Reuver, is wel aangehoude­n. Omdat hij tijdens de achtervolg­ing moedwillig op agenten is ingereden zit hij vast in het kader van een onderzoek naar poging tot doodslag. Waarom het duo vluchtte, is niet helemaal duidelijk. De man achter het stuur is wel geen onbekende van het gerecht vanwege feiten met softdrugs en zware mishandeli­ng. Hij verklaarde dat hij was weggereden omdat hij “erg was geschrokke­n van de Belgische politie.” De precieze omstandigh­eden worden nu onderzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium