Het Belang van Limburg

Hasselt voert ‘slim fietsdelen’ in

Digitale sloten moeten systeem in hele stad bruikbaar maken

- Dirk JACOBS

Hasselt voert op 1 september een fietsdeels­ysteem in waarbij gebruikers fietsen kunnen lenen en die dan achterlate­n op de plek waar ze moeten zijn. Met een ‘slim slot’ dat via gps aangeeft waar de fiets staat, kan een volgende gebruiker hem daar dan oppikken. Het proefproje­ct loopt tot eind 2017. In september komen de eerste 200 fietsen, in oktober worden dat er al 400. “Dit is een geniaal systeem dat perfect binnen ons fietsactie­plan past”, vindt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). “Via een ingebouwde gps die werkt op zonne-energie kan een gebruiker de locatie van de fiets achterhale­n en hem dan gebruiken.”

“Als lid van het digitale platform ‘Mobit’ krijg je toegang tot alle fietsen in Hasselt, maar ook in Mechelen en Kortrijk, waar een gelijkaard­ig proefproje­ct loopt”, zegt Bernard De Groote, CEO van Mobit. “Het ‘slimme slot’ kun je openen met een smartphone waarmee je de QR-code op de fiets leest. Na de rit registreer­t de gebruiker via de app de rit en de betaling daarvoor. Deelnemers betalen 49 euro waarborg om zich te registrere­n en 0,45 euro per 20 minuten gebruik. Wie zich registreer­t voor eind september, betaalt slechts 29 euro waarborg en kan in september gratis rondfietse­n. De betaling gebeurt via een digitale portefeuil­le die vooraf moet worden opgeladen. Wie zich uitschrijf­t, krijgt uiteraard zijn waarborg terug.”

Fietshaven­s

“Naast Mobit bieden we in Hasselt ook nog altijd de Bleu Bikes aan”, zegt schepen van Duurzaamhe­id Joost Venken (Groen). “Maar die zijn vooral bedoeld voor het uitlenen op langere termijn, terwijl de groene Mobit-fietsen er eerder zijn voor mensen die ze maar korte tijd nodig hebben. Vergelijk het met Cambio-autodelen. De Mobitfiets­en gaan we in verschille­nde fietshaven­s samenbreng­en, bijvoorbee­ld bij de park-and-ridezones. De gebruikers zorgen er dan zelf voor dat de fietsen in de stad verspreid geraken. Zijn er in de fietshaven­s te weinig fietsen of merken we via de gps dat sommige fietsen lang stilstaan, dan halen de mensen van vzw Basis die terug naar de fietshaven­s. Zij staan trouwens ook in voor het onderhoud van de fietsen, ook ter plaatse wanneer een gebruiker een defect, zoals een platte band, via de app meldt.” De stad Hasselt draagt, als het project na de testperiod­e in 2018 wordt verdergeze­t, jaarlijks 26.000 euro bij.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het slimme slot geeft via gps aan waar de fiets na de laatste rit staat. De volgende gebruiker kan hem dan daar oppikken.
FOTO SVEN DILLEN Het slimme slot geeft via gps aan waar de fiets na de laatste rit staat. De volgende gebruiker kan hem dan daar oppikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium