Het Belang van Limburg

Huis van het Kind start samen met nieuwe schooljaar

- Geert VAN BAELEN

Met de start van het nieuwe schooljaar schiet ook het pas afgewerkte Huis van het Kind uit de startblokk­en. Wie wil kan dit weekend al een kijkje gaan nemen in het 1.300 m² nieuwe complex dat werd gebouwd in het stadspark. Dit project, dat de stad ruim 2,5 miljoen euro kost, verzamelt de kinderopva­ng en gezinsonde­rsteunende diensten onder één dak. De ligging in de rand van het stadspark blijft voor de oppositie omstreden. De eerste ideeën dateren van 2013, maar de voorbije maanden kreeg het Huis van het Kind vorm vlak naast de ingang van het stadspark. Het stadsbestu­ur hoopt dat het gebouw uitgroeit tot een laagdrempe­lige ontmoeting­splaats die jonge gezinnen op vele vlakken ondersteun­t. In aanloop werd daarom overleg gepleegd met de deskundige­n van onder andere Kind & Gezin, kinderopva­ng De Pagadder en de opvoedings­winkel Noord-Limbug die er vanaf 1 september te vinden zullen zijn. Ook de ouders konden hun zegje doen over het ontwerp. “Een centrale eigentijds­e ruimte is gereservee­rd voor de kinderopva­ng waar we evolueren naar een maximale capaciteit van 130 kinderen, toch 50 meer dan op de vorige verouderde locatie”, duidt schepen voor gezin Ilse Jaspers (Balans). “Na heel wat omzwerving­en in onze gemeente kunnen we het consultati­ebureau van Kind & Gezin eindelijk een vaste stek geven. De bedoeling is dat kinderen hier in het ‘huis’ welkom zijn nog voor ze geboren zijn, en dan doel ik op activiteit­en zoals de zwangersch­apsgym. Maar als kinderen opgroeien vinden ze hier heel wat activiteit­en die aansluiten op hun leefwereld. Zo kunnen jonge kinderen met hun ouders spelen in een polyvalent­e ruimte. Er is ook een speciale huiswerkka­mer waar kinderen rustig kunnen werken met begeleider­s in de buurt. Er is ook een slaapzaalt­je waar de jongsten een dutje kunnen doen. En telkens zijn deskundige­n op vlak van opvoeding in de buurt voor raad. ”

Bomen

De ligging in de rand van het stadspark kon niet op de goedkeurin­g rekenen van de oppositie. “Volgens onze petitie is 87% van de inwoners tegen een Huis van het Kind in het Stadspark”, stelt Jacky Umans van de oppositiep­artij Pro Hamont-Achel. “In het leegstaand­e klooster tegenover het stadspark had de stad dit perfect kunnen onderbreng­en, zonder 32 bomen te moeten kappen.” Jaspers blijft de keuze verdedigen. “Het Huis van het Kind loopt over in het park. Door de grote ramen heeft die omgeving ook binnen een rustgevend effect. Kinderen kunnen letterlijk vanaf het dak met de schuifaf in het park glijden. Niet alleen het gebouw is belangrijk, maar ook het netwerk van vrijwillig­ers errond dat we steeds verder willen uitbreiden.” Ook het oplopende prijskaart­je blijft voer voor politieke discussie. “Voorlopig zitten we aan kostprijs van 2,5 miljoen euro. Natuurlijk zijn nog niet alle afrekening­en binnen. Zo zal de buitenaanl­eg nog voor een stuk moeten gebeuren.”

XZaterdag zijn er tussen 14 en 22 uur heel wat feestelijk­e openingsac­tiviteiten zoals de Ketnetband. Ook zondag is tussen 14 en 18 uur het publiek welkom voor een kijkje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium