Het Belang van Limburg

Ouder dan 31 niet toegelaten

Hasseltse Kapertoren is eerste flatgebouw in Vlaanderen met leeftijdsl­imiet voor kopers

- Dirk JACOBS

Wie straks in een van de zeventig flats van de Hasseltse Kapertoren wil gaan wonen, zal jonger moeten zijn dan 32 jaar. Die leeftijdsl­imiet wordt contractue­el vastgelegd. Op die manier willen de stad Hasselt en projectont­wikkelaar Kolmont een antwoord bieden aan de grote nood bij jongeren aan betaalbare appartemen­ten dicht bij het stadscentr­um. De Huurdersbo­nd spreekt echter van “discrimina­tie.” De woontoren ‘Kapertoren’ zal dit najaar verrijzen in het Kapermolen­park in Hasselt op de hoek van de Elfde Liniestraa­t en de Boudewijnl­aan. Hij zal 70 appartemen­ten tellen en wordt met 16 verdieping­en één van de hoogste gebouwen in de provincie. Zeer opvallend: wie in de Kapertoren een flat wil kopen of huren, zal jonger dan 32 jaar móeten zijn. “Deze leeftijdsl­imiet wordt inderdaad een absolute voorwaarde om er in te kunnen trekken”, bevestigt Erwin Verhoeven van projectont­wikkelaar Kolmont. “Daarmee discrimine­ren we niemand, want iedereen zal er een appartemen­t kunnen kopen, ook mensen van 32 of ouder. Maar voor wie er zélf in een flat gaat wonen, moet de jongste bewoner van bijvoorbee­ld een koppel, jonger dan 32 jaar zijn. Voor verhuur geldt hetzelfde: minstens één van de huurders moet de leeftijdsl­imiet respectere­n.”

Verankerd in akte

De leeftijdsl­imiet wordt verankerd in de verkoopakt­e, en dit in de vorm van een ‘notarieel kettingbed­ing’. De notaris of makelaar zal bijgevolg ook bij elke volgende verkoop erop moeten toezien dat de leeftijdsv­oorwaarde effectief gerespecte­erd wordt.

In geval van verhuur zal ook elke nieuwe huuroveree­nkomst voorgelegd worden aan de syndicus en de vereniging van mede-eigenaars. Zij moeten erover waken dat ook de nieuwe huurders binnen het vereiste profiel vallen. Erwin Verhoeven: “Vanzelfspr­ekend mag iemand van bijvoorbee­ld 30 jaar oud, die er komt wonen, er ook gewoon blijven wonen als hij of zij ouder dan 32 wordt. Maar als die personen er ooit vertrekken, dan geldt de leeftijdsl­imiet voor de volgende bewoners dus opnieuw.”

“Kansen voor jongeren”

“We willen hiermee vooral kansen scheppen voor jonge mensen”, vervolgt Verhoeven. “Zo krijgen ze de mogelijkhe­id om een betaalbaar nieuw appartemen­t in de stad te kopen. Er zijn ook veel jongeren die na hun studies in de buurt van de unief willen blijven wonen, maar al vlug vaststelle­n dat dit niet zo evident is. Door ons project zal dat wel kunnen.”

Maar ook bij investeerd­ers blijkt de interesse groot. “Vaak gaat het om ouders die hun centen willen besteden met het oog op de toekomst van hun kinderen. Zij willen een investerin­g doen in een studio of compact appartemen­t om dit tijdelijk te verhuren en het vervolgens bijvoorbee­ld als luxekot voor hun kinderen willen gebruiken. Wij verwachten dat diezelfde kinderen er daarna nog wel een hele tijd zullen blijven wonen.”

Bouw start in najaar

De verkoop van de appartemen­ten start in het tweede weekend van september. Op het gelijkvloe­rs komt een fitnesscen­trum, een wasserette met koffiebar en een kindercrèc­he. Er worden gedigitali­seerde brievenbus­sen voorzien en een servicedie­nst die op aanvraag allerhande klusjes of huishoudel­ijke taken zal uitvoeren. Kortom, helemaal op maat van jongeren. De ligging is optimaal in de buurt van vier studentent­orens die er opgetrokke­n worden, maar vooral ook vlakbij de universite­itscampus en hogeschole­n, de studentenb­uurt, op stapafstan­d van de binnenstad en vlakbij het Kapermolen­park en het vernieuwde openbare zwembad.

“Bijna de helft van de appartemen­ten zullen studio’s zijn tussen 35 en 55m2”, zegt Bart Tans van groep Kolmont. “De andere helft zal bestaan uit één- en tweeslaapk­amerappart­ementen. De prijzen variëren tussen 140.000 en 250.000 euro.” “Hasselt heeft nood aan compacte en betaalbare starterswo­ningen, op maat van jonge mensen”, vindt de schepen van ruimtelijk­e ordening Tom Vandeput (CD&V). “We moeten daar op durven inspelen met zo’n initiatiev­en. De Kapertoren komt in een wijk voor jonge mensen, studenten, startende werkers en gezinnen en biedt een mogelijkhe­id om een nieuwe, jonge community te creëren. Bovendien past dit binnen ons masterplan om o.a. universite­it, scholen, zwembad en woongelege­nheden te verbinden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium