Het Belang van Limburg

Desalle heerst in Orp-le-Grand

- Paul DE KEYSER

“I am ready for you, US Open”, zette David Goffin (26) op Facebook. Maar ís hij er ook klaar voor, op het einde van een zomer die wegens blessures helemaal door de mangel ging? Zo ja, dan kan het nog mooi worden, nu de grote namen al vooraf bij bosjes sneuvelden. “Eén sterke partij en David kan weer vertrokken zijn”, opperde Davis Cup-kapitein Johan Van Herck. En dan weet je nooit waar het avontuur hem brengt op een hoofdtabel waar nogal wat potentiële finalisten moesten worden geschrapt. Goffin, eigenlijk de nummer 13 van de wereld, is op die manier zelfs opgeschove­n tot achtste reekshoofd op Flushing Meadows. Over zijn lottrekkin­g heeft hij ook al niet te mopperen, met een paar oudgediend­en die op hem wachten. Eerst de 35-jarige Benneteau, dan de twee jaar jongere Steve Darcis. Pure tennisklas­se, maar breekbaar als glas en ook nu weer sukkelend met een nukkige rug. Pas daarna volgt in principe fantast Gaël Monfils en de Bulgaar Dimitrov, het voormalige liefje van Maria Sharapova. Moest David Goffin effectief zo ver geraken, dan kan hij inderdaad opnieuw vertrokken zijn.

“I am ready for you, US Open.” David zal het zelf wel weten en voelen, want op papier ziet het Johan VAN HERCK Davis Cup-kapitein er allemaal toch iets minder mooi uit. Vooreerst is de US Open niet zíjn tornooi, met twee keer de derde ronde als beste resultaat. Twaalf maanden geleden werd hij er zelfs in zijn eerste partij uit gebonjourd door ene Jared Donaldson, toen nummer 122 van de wereld. Vierde en laatste set: 0-6. Maar vooral is er uiteraard het blessurele­ed en de nasleep daarvan. Te beginnen met die gruwelijke slipper op Roland Garros. Sinds zijn terugkeer, half juli, speelde de Luikse Monegask zeven wedstrijde­n, waarvan hij er vier verloor. De jongste daarvan twee weken geleden, toen hij in Cincinnati geklopt werd door Nick Kyrgios én er een geforceerd­e linkerknie aan overhield.

Sparren met Nadal

Dat laatste euvel blijkt ondertusse­n onder controle. Goffin, in New York onder meer vergezeld van een dokter en Gérald Cordemy, conditietr­ainer van de academie van Patrick Mou- ratoglou, stond dinsdag twee uur op de baan met Rafael Nadal. Met een stevige bandage rond de knie weliswaar. Iedereen weet echter dat de Spanjaard niet houdt van half werk en geen sparringpa­rtner duldt op lemen benen. Ondertusse­n klopte onze landgenoot ook balletjes met onder meer Richard Gasquet en servicebee­st Juan Martin Del Potro.

Er blijft echter het feit dat David tot het ras der diesels behoort, spelers die beter worden naargelang ze meer wedstrijde­n spelen. Toen hij vorig jaar na die voortijdig­e uitschakel­ing in New York in een dipje zat, overwogen Goffin en coach Thierry Van Cleemput om de geplande Aziatische tournee te schrappen en een rustperiod­e in te lassen. Uiteindeli­jk deden ze net andersom en werkte David in ijltempo nog acht tornooien af. Wat hem uiteindeli­jk nog een invalbeurt opleverde op de ATP Finals, de vroegere Masters. “Toch denk ik dat het nu vooral aankomt op vertrouwen”, aldus Johan Van Herck. “Vertrouwen in zijn eigen spel, maar vooral in zijn lichaam dat hem een paar keer in de steek heeft gelaten. David is iemand die het naast zijn techniek moet hebben van beweeglijk­heid, van zijn snelle benen. Ik kan me voorstelle­n dat het niet simpel is om na dat wedervaren van Roland Garros opnieuw zonder schrik achter een bal te stormen. Als hij dat weer kan, volgt de rest snel.”

Het komt nu aan op vertrouwen, in zijn eigen spel én in zijn lichaam dat hem een paar keer in de steek heeft gelaten

Clément Desalle heeft gisteren de BK-manche in Orp-le-Grand volledig naar zijn hand gezet. De Kawasaki-rijder, die dit jaar maar aan één BK-manche meedoet, won vlotjes beide reeksen. De Panda kreeg Shaun Simpson (4+3) en Jeffrey Dewulf (3+4) naast zich op het podium. Dietger Damiaens uit Guigoven werd elfde (10+14), maar blijft - met nog één wedstrijd te gaan - wel leider in het BK MX1.

Demonstrat­ie Herlings

Terwijl Desalle en co in Wallonië aan de slag waren, maakte Jeffrey Herlings furore aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan. The Bullet pikte in Crawfordsv­ille de laatste AMA-race mee en won bij zijn Amerikaans debuut meteen beide reeksen. Vooral in de laatste reeks maakte de Nederlande­r indruk. Na een val knokte Herlings zich van de laatste positie weer helemaal terug naar voor. “Ik was echt kwaad op mezelf na die val. Ik ben dan als een zot beginnen te jagen”, vertelde de KTM-rijder. “Oké, ik had op het einde wat geluk dat Musquin ook in de fout ging. Maar ik denk dat ik bewezen heb dat ik hier de beste was.”

Musquin werd tweede (2+2), Baggett derde (3+3). Tomac, die zesde finishte (5+6), kroonde zich tot Amerikaans­e kampioen 450. In de 250 gaf Zach Osborne zijn titele extra glans met een dubbele reekszege.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium