Het Belang van Limburg

Hevige brand legt schuur volledig in de as in Beverst

- Johnny GEURTS

Op de Speelboswe­g in Beverst heeft zaterdagav­ond tegen 18 uur een zware brand gewoed in een achtertuin. Een opslagschu­ur werd er in een mum van tijd volledig verwoest. “Wellicht heeft de zitmaaier vuur gevat. Ik weet het niet”, verzucht Willy Nulens. Familieled­en probeerden nog met man en macht de brand te bedwingen door water te spuiten met de tuinslang. “Maar de vlammen en de rookontwik­keling waren al snel veel te hevig.” Alleen de tractor en de hond van de familie werden gered. “Ik was net bezig met de voorbereid­ing van het eten toen ik door het raam plots vuur zag opstijgen in de stalling achter het huis. Even vreesde ik dat onze nonkel Willy nog in de schuur was omdat hij even ervoor het gras had afgereden op de zitmaaier. Dus toen ben ik hard beginnen roepen dat er brand was”, vertelt Kris Nulens. Haar echtgenoot Stefan Nulens en zijn oom Willy snelden ter hulp en haalden eerst de hond van de familie uit de ren naast de schuur waar al meteen veel rook uit kwam. “De vlammen sloegen flink doorheen het eerste gedeelte van de vroegere paardensta­lling. De tractor hebben we naar buiten geduwd en toen zijn we samen met onze zonen Jens en Pieter-Jan beginnen blussen”, zucht Stefan. Met de tuinslang in de aanslag probeerde de familie het vuur nog te temperen. “De vlammen sloegen metershoog de lucht in en verspreidd­en zich razendsnel. Alles is naar de vaantjes”, aldus Willy Nulens (78).

Mais

Alle houten balken en het dak werden verwoest door de vlammenzee. Door de brand ontstond

Stefan NULENS

er tevens een hevige rookontwik­keling die van kilometers ver was te zien. Ondertusse­n wist de brandweer van de zone Oost-Limburg het vuur na lang blussen onder controle te krijgen. “De schade is groot. Alle opgeslagen materialen zijn verloren, alle werktuigen en gereedscha­ppen en ook het wintervoer, grotendeel­s mais voor de hertjes, is totaal verkoold. Het brandhout dat achter de stalling lag gestapeld, was ook niet meer te redden”, vertelt Willy, terwijl hij kijkt naar wat er overblijft van de opslagschu­ur.

Terreuraan­slag

Voor de familie is het de tweede opdoffer op korte tijd. “In Barcelona wandelden we net in een zijstraatj­e van Las Ramblas toen de aanslag daar plaatsvond. Op dat moment wisten we niet precies wat er was gebeurd. We werden in een café geduwd, waar we zeven uur zaten opgesloten tot de rust weer een beetje was teruggekee­rd. Daarna zijn we onder politie-escorte naar het hotel mogen terugkeren. Nu met deze brand erbij is het zeker een zomer die we niet snel zullen vergeten”, zegt Stefan.

We waren in een zijstraatj­e van Las Ramblas toen de aanslag plaatsvond en nu deze brand. We zullen deze zomer niet snel vergeten

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Het dak van de schuur is verwoest en de voorraad mais is reddeloos verloren.
FOTO JOHNNY GEURTS Het dak van de schuur is verwoest en de voorraad mais is reddeloos verloren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium