Het Belang van Limburg

Opwarming aarde geeft orkaan kracht

-

“De klimaatver­andering heeft de impact van Orkaan Harvey verergerd.” Tot die conclusie komt de Amerikaans­e klimaatwet­enschapper Michael Mann in een lange post op Facebook.

De Amerikaans­e president Trump mag de klimaatver­andering dan wel afdoen als Chinees bedrog, dat neemt niet weg dat de inwoners van de miljoenens­tad Houston een zware prijs betalen. Dat Houston de hoofdstad is van de olie- en gasindustr­ie in de VS, is een cynische speling van het lot. Hoewel het gevaarlijk is een eenduidig verband te leggen tussen de door de mens veroorzaak­te opwarming van de aarde en individuel­e natuurcata­strofes, is de meerderhei­d van de klimaatwet­enschapper­s het eens dat de opwarming fenomenen als orkanen verergert. De betonnerin­g van de grote agglomerat­ie rond Houston (6,5 miljoen inwoners) en de verlaging van de bodem door het oppompen van olie spelen eveneens een rol. Voorts zijn er aanwijzing­en dat meer orkanen in grote delen van de wereld door de klimaatver­andering het nieuwe normaal worden.

Vocht

Bij iedere graad opwarming van de aarde, neemt de atmosfeer gemiddeld 7 procent meer vocht op. Hierdoor zuigt een beginnende orkaan boven de oceaan ook meer water op. Bovendien is de temperatuu­r van het water in de Golf van Mexico door de klimaatver­andering ongewoon warm (een halve graad meer). Dit geeft extra energie aan een orkaan die aan land groteske hoeveelhed­en water moet lossen. Sedert zaterdagna­cht is in Houston al 60 cm water gevallen en daar kan tot eind van de week nog eens 100 tot 125 cm bijkomen.

Voeg hierbij dat Harvey boven de omgeving van Houston rondjes draait en weinig van plaats verandert. Dit heeft te maken met het feit dat heel Amerika gevangen zit in een hoge drukgebied van subtropisc­he origine. Ook dat is voorspeld door tal van klimaatstu­dies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium