Het Belang van Limburg

“Dankzij mijn pleegmama kan ik eindelijk voetballen”

Kleine Rode Duivel-lookalikes roepen gezinnen op kinderen op te vangen

- Joost FREYS

Liefst 109 baby’s en peuters in ons land hebben dringend de zorg van pleegouder­s nodig. Dat leert een blik op de wachtlijst­en van Pleegzorg Vlaanderen. “De nood is hoog”, luidt het. Om deze en nog eens zo’n 500 andere kinderen en tieners te helpen, is Pleegzorg Vlaanderen samen met de Rode Duivels en zeven kleine lookalikes een grote campagne gestart om zeker 600 nieuwe pleeggezin­nen te vinden. Als er niet dringend meer pleegouder­s opstaan, dreigen honderden kinderen járen op steun te wachten. “Elk kind in nood verdient hulp”, zegt Isa (11), de kleine lookalike van Kevin De Bruyne.

Al acht jaar verblijft Isa (links op de foto), samen met zijn twee zussen, bij pleegmama June in Kruishoute­m. “Mijn mama heeft het weleens moeilijk, daarom wonen we nu bij mama June”, zegt hij. “Soms blijft mijn mama logeren en zo houd ik contact met haar. Dat is tof. Maar ik ben ook heel blij dat ik bij mama June kan blijven. Zonder haar zaten we nu misschien in een instelling. Daar heb je géén eigen kamer en kan je niet in een club aan sport doen. Vanaf september kan ik dat éindelijk wel. Dan kan ik in Kruishoute­m gaan voetballen. Ik hoop dat ook andere kinderen die hulp nodig hebben, snel een pleegmama krijgen.” Het is een van de redenen – Isa is ook “megafan” van Kevin De Bruyne – waarom de jongen zich enkele weken geleden inschreef voor een wedstrijd van Pleegzorg Vlaanderen, in samenwerki­ng met de nationale voetbalplo­eg. “We gingen op zoek naar lookalikes van ons”, zegt Rode Duivel Dries Mertens. “En die hebben we onlangs dus gevonden. Samen met nog zes andere kinderen (die niet in een pleeggezin verblijven, nvdr.), roept Isa nu tijdens een nieuwe campagne Belgische gezinnen op om pleegouder te worden. We zijn niet zélf op de affiches gaan staan, omdat dit project rond kinderen draait en niet om ons. Maar op deze orginele manier geven we wel een duwtje in de rug.”

Baby’s en tieners

“En dat duwtje is hoognodig”, zegt

Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. “Elk jaar staan meer pleeggezin­nen open voor kinderen en jongeren in een moeilijke thuissitua­tie.

Vorig jaar vingen 4.717 pleeggezin­nen in totaal 6.507 kinderen op. Maar ook de vraag naar pleegzorg blijft toenemen. Aan dit tempo raakt de kloof maar niet gedicht.” Er is voortduren­d nood aan 600 pleeggezin­nen. “Om goed te zijn, kunnen we zelfs 1.000 extra opvangplaa­tsen gebruiken. We zoeken vooral gezinnen die bereid zijn om meer dan één kind op te vangen. We willen broers en zussen dan ook zo veel als mogelijk bij elkaar houden. Daarnaast zoeken we tientallen pleegouder­s voor kinderen met een beperking en baby’s en peuters. Het is niet evident om hen op te vangen. Dat vergt veel tijd en inspanning.” Volgens Jana Bens van Pleegzorg Vlaanderen wil dat niet zeggen dat tieners sneller opvang vinden. “Integendee­l”, zegt ze. “Sommige tieners staan jaren op een wachtlijst en zullen op het einde van de rit zelfs nooit in een pleeggezin hebben verbleven.”

Voor June, pleegmama van Isa, was dat het geval. “Daarom dat ik me nu volop engageer als pleegmoede­r. Als je ziet hoe goed die kinderen zich kunnen ontwikkele­n en genieten van de aandacht die ze krijgen. Niets maakt me gelukkiger.”

www.minidevils.be

 ?? FOTO PLEEGZORG VLAANDEREN ??
FOTO PLEEGZORG VLAANDEREN
 ?? FOTO PHN Foto MARC
HERREMANS ?? Herkent u deze miniversie­s van de echte Rode Duivels? Van links naar rechts: Kevin De Bruyne, Moussa Dembélé, Axel Witsel, Dries Mertens en Marouane Fellaini. Dries Mertens
zet een mini-Kompany. handtekeni­ng
voor de Witsel met zijn lookalike.
FOTO PHN Foto MARC HERREMANS Herkent u deze miniversie­s van de echte Rode Duivels? Van links naar rechts: Kevin De Bruyne, Moussa Dembélé, Axel Witsel, Dries Mertens en Marouane Fellaini. Dries Mertens zet een mini-Kompany. handtekeni­ng voor de Witsel met zijn lookalike.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium