Het Belang van Limburg

‘Reddende Engel’ vermoordde 84 patiënten (maar het kunnen er ook dubbel zo veel zijn)

Duitse verpleger is grootste naoorlogse seriemoord­enaar

- Willy DE BUCK

“Dit is pure horror.” Duitsland gruwt van Niels Höger (40), een verpleger die wellicht meer dan negentig doden op zijn geweten heeft. In twee ziekenhuiz­en spoot hij systematis­ch zwaar zieke patiënten dood. De grootste seriemoord­enaar sinds de Tweede Wereldoorl­og, wordt hij genoemd.

OLDENBURG -

De reddende engel, een krak in het reanimeren van comapatiën­ten, noemde hij zichzelf. Zijn collega’s mochten hem er altijd bijhalen wanneer een patiënt het bewustzijn verloor. Maar wat ze niet wisten, was dat Höger zijn reputatie op een bijzonder macabere en noodlottig­e manier gevestigd had. Door eerst patiënten plat te spuiten en ze daarna weer tot leven te wekken. Als het al niet te laat was.

Niemand in de ziekenhuiz­en van Oldenburg en Delmenhors­t, waar Höger op de intensive care werkte, stond erbij stil dat er toch wel veel patiënten stierven tijdens zijn diensturen. Tot een verpleegst­er hem in juni 2005 toevallig betrapte terwijl hij een 63-jarige kankerpati­ënte een niet-voorgeschr­even medicijn toediende. De vrouw kreeg meteen een hartstilst­and en kon ternauwern­ood gered worden door de collega.

Die stapte daarop naar de politie, maar het duurde nog tot 2008 voor Höger 7,5 jaar cel kreeg voor de moordpogin­g. Tijdens dat proces legde de man zulke verdachte verklaring­en af dat de politie de zaak heropende en acht patiënten liet opgraven. In vijf van die lichamen werden sporen aangetroff­en van hetzelfde medicijn en in twee gevallen was dat met zekerheid dodelijk geweest.

Topje van de ijsberg

Höger kreeg voor die moorden in 2015 levenslang, maar daarmee was de kous nog lang niet af. Aan medegevang­enen en een psychiater vertelde Höger dat ze nog maar het topje van de ijsberg gezien

Niels HÖGER Seriemoord­enaar hadden. Eerst sprak hij over dertig doden, maar dat werden er op de duur meer dan honderd. “Het precieze aantal weet ik zelf niet meer, want na de vijftigste ben ik de tel verloren”, zei hij. Daarop liet de politie nog eens 134 lichamen opgraven, waarvan het overlijden in 84 gevallen “met zekerheid het werk was van Höger”. “Maar hij kan net zo goed dubbel zo veel mensen vermoord hebben. Meer dan 100 patiënten die plots aan een hartstilst­and overleden, werden gecremeerd en tientallen anderen werden zo lang geleden al begraven dat de werkzame stoffen niet meer opgespoord kunnen worden”, zegt de politie.

Samen met Höger worden ook twee artsen en het diensthoof­d van de intensive care in de Oldenburg-kliniek voor de rechtbank gedaagd, omdat ze niet ingrepen toen duidelijk werd dat er opvallend veel patiënten stierven tijdens zijn diensturen. Ook moeten ze geweten hebben dat de man grote hoeveelhed­en medicijnen gebruikte die hartritmes­toornissen veroorzake­n. In enkele gevallen gaf hij patiënten die hij met succes reanimeerd­e zelfs een tweede dodelijke injectie.

 ??  ??
 ?? Foto RAINER FROMM ?? Höger werd in 2015 al tot levenslang veroordeel­d.
Foto RAINER FROMM Höger werd in 2015 al tot levenslang veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium