Het Belang van Limburg

“Marketings­tunt en discrimina­tie”

Leeftijdsl­imiet voor Kapertoren krijgt kritiek uit alle hoeken

- Dirk JACOBS/Mark VAN LUYK

De kritiek op de nieuwe Kapertoren, waarvoor de stad Hasselt en vastgoedon­twikkelaar Kolmont een maximumlee­ftijd van 31 jaar hebben ingesteld, is niet mals. “Dit gaat niet om betaalbare woningen voor jongeren in de stad, maar wel om belegginge­n op maat van mensen die nog een zak geld hebben liggen”, zegt specialist Ruimtelijk­e Ordening Pascal De Decker.

“De leeftijdsb­epaling in een contract wordt nietig verklaard door artikel 43 van het decreet ter bestrijdin­g van discrimina­tie”, steekt Els Keytsman, directeur van gelijkekan­seninstell­ing Unia, van wal. “Het is ook een overbodige maatregel als je de faciliteit­en in het gebouw bekijkt, met bijvoorbee­ld een kindercrèc­he. Ze hadden hun doel ook kunnen bereiken zonder die willekeuri­ge leeftijdsg­rens te hanteren. We gaan hierover een gesprek met de stad aanvragen.”

“Voor ons kan dit gewoon niet”, reageert ook Joris Jans van het Huurderssy­ndicaat. “Maar er klacht tegen indienen, kunnen wij niet als organisati­e. Daarvoor moet iemand die dat wil doen zich aanmelden.”

Slapend kapitaal

“Dit is natuurlijk een schitteren­de marketings­tunt”, vindt professor Pascal De Decker, socioloog en specialist ruimtelijk­e ordening aan de UGent. “Tegenwoord­ig worden heel veel vastgoedpr­ojecten in de markt gezet als betaalbaar wonen, terwijl het projecten zijn die eigenlijk alleen maar mikken op het slapend kapitaal op spaarboekj­es. Dat is hier ook zo. Jonge mensen kopen sneller vastgoed met de steun van hun ouders. Zo verkwisten ze geen geld aan de huur van een flat of kot. Na de studies kun je weer verkopen of verhuren. Bovendien maakt de wetgever het mogelijk om allerlei financieel interessan­te constructi­es op te zetten waardoor je kunt genieten van de woonbonus of – wanneer je huis al afbetaald is – een nieuwe aftrekpost op de belastingb­rief. Dit is vooral een interessan­te formule voor mensen die op een zak geld zitten.”

“Als je als stad jonge mensen wil houden, kun je beter zelf de eerste steen leggen in plaats van dure gemeentegr­ond te verpatsen aan projectont­wikkelaars. Het grote probleem in Vlaanderen is net dat de woningmark­t volledig is geprivatis­eerd. De overheid heeft nog 6 procent sociale woningen: te weinig om de marktprijz­en te beïnvloede­n. Doe je daar niets aan, dan wordt de kloof tussen de stad en de omliggende gemeenten steeds groter.”

Achilleshi­el

“We denken niet dat je als stad jonge gezinnen lokt met leeftijdsb­eperkingen, maar wel door een goed prijsbelei­d, voldoende aanbod op vlak van opvang en scholen, ruimte voor natuur en speelplein­en en veilige school- en fietsomgev­ingen”, vindt Dieter Stynen, persverant­woordelijk­e van de Gezinsbond.

“De leeftijdsg­rens is afgetoetst bij een notaris en is volgens ons vergelijkb­aar met de regels in seniorenfl­ats in de private sector of zelfs met de puntensyst­emen voor de aankoop van stadsgrond­en waarmee we al meer dan 15 jaar jongeren proberen te helpen. Ons doel is hier, en eenmalig, studenten en jonge starters samen te brengen,” zegt schepen Tom Vandeput (CD&V).

Bij projectont­wikkelaar Kolmont beseffen ze dat de leeftijdsl­imiet niet evident is. “De problemen met mogelijke huurders zijn de achilleshi­el”, volgens Michel Verhoeven. “Wanneer mensen toch oudere huurders zouden toelaten, dan kunnen er zaken voor de vrederecht­er eindigen. We hopen dat de syndicus daar zijn rol zal spelen.”

Dit is vooral een interessan­te formule voor mensen die op een zak geld zitten

Pascal DE DECKER Specialist ruimtelijk­e ordening

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium