Het Belang van Limburg

“Als de regering ons blijft negeren, komen er acties”

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw lost schot voor de boeg bij start van politiek werkjaar

- Hannes CATTEBEKE

“De regering was gebuisd in juni en het zomerakkoo­rd heeft het rapport alleen maar verslechte­rd.” Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialisti­sche vakbond ABVV, slaat bij het begin van het nieuwe werkjaar alarm. “Deze regering is het sociaal contract met de burger eenzijdig aan het opzeggen en zet de sociale zekerheid op de helling. Als er straks niet naar ons geluisterd wordt, komen er acties.” Het rapport waarmee de vakbonden de regering-Michel bedachten aan het einde van het schooljaar was genadeloos: “Gebuisd over de hele lijn”. Maar we zijn eind augustus, en dan kan een gebuisde student altijd eens terugkomen. De regering heeft met haar zomerakkoo­rd ook niet stilgezete­n. “Alleen heeft dat het rapport alleen maar verslechte­rd”, zegt ABVVvoorzi­tter Rudy De Leeuw. “Van ons plan voor de sociale zekerheid en de fiscalitei­t heeft de regering niets opgepikt. Het Zomerakkoo­rd zal de armoede en de ongelijkhe­id nog doen toenemen. Voor ondernemer­s is de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng misschien een goede zaak, maar daar staan geen middelen tegenover. Want vertel me niet dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dat zal ophalen met zijn abonnement­staks. Dat is hoe dan ook een farce. Er komt zelfs geen vermogensk­adaster. Hoe gaat hij dan weten wie een effectenre­kening heeft van meer dan 500.000 euro? De facturen zullen dus blijven openstaan en het gat in de begroting blijft gewoon bestaan.”

Dat een vakbondsle­ider zich nog moet zorgen maken dat de begroting niet op orde is.

“Ik blijf voorstande­r van een overheid die investeert, maar in dit geval weten we al wie de rekening zal betalen. Vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) heeft het zelf gezegd na het zomerakkoo­rd: nu staan we met onze rug tegen de muur en zullen we wel verplicht zijn om in de toekomst te besparen. Lees: op de sociale zekerheid en in de openbare diensten. De armen zullen het kind van de rekening worden. Wij krijgen nu al heel veel mails binnen van mensen die moeten rondkomen met een pensioentj­e van 900 euro per maand.

Deze regering is het sociaal contract met de burger eenzijdig aan het opzeggen. Heel de sociale staat op de helling, maar wij worden zelfs niet gehoord. ”

Was het sociaal overleg een paar maanden geleden niet gered?

“We zijn niet geraadplee­gd over de hervorming van de Wet-Renault (voor grote bedrijven die massaal werknemers afdanken). Nochtans is zowel bij Caterpilla­r als bij ING gebleken dat dit kwetsbare jobs zijn die de

regering

Rudy DE LEEUW zo graag wil behouden. In de plaats heeft de regering de overlegper­iode bij zo’n sluiting ingekort, waardoor de druk op de vakbonden om toegevinge­n te doen groter wordt en werknemers na het slechte nieuws nauwelijks nog op adem kunnen komen tijdens een periode van loonbehoud.”

Bij de hervorming­en voor de e-commerce zijn jullie wel betrokken.

“Er was een akkoord, maar achteraf heeft de regering dat nog versoepeld. Het gouden kalf van de e-commerce wordt aanbeden, maar men offert er wel heel wat voor op: de zevenzeker­heid de dag bijvoorbee­ld, waarop we tot rust komen en die zo belangrijk is voor ons sociaal leven. Want we moeten toch op elk uur van de week een horloge of sportschoe­nen kunnen bestellen, die ook nog eens de volgende dag in onze bus moeten zitten? Wie daar werkt zal de facto verplicht worden om die arbeidsvoo­rwaarden te aanvaarden.”

Deze regering is het sociaal contract met de burger eenzijdig aan het opzeggen

Mogen we daaruit concludere­n dat er acties komen?

“We zijn nu onze eigen achterban aan het consultere­n en daarna komt er een vergaderin­g met het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont. Maar de signalen die wij opvangen zullen dezelfde zijn bij de andere vakbonden: de pensioenen en de sociale zekerheid zijn de twee grote slachtoffe­rs van deze regering. Binnen twee weken komt het Nationaal Pensioenco­mité samen. Wij gaan onze eisen duidelijk maken aan de regering. Als ze ons opnieuw negeert, komen er acties.”

U bent links. Deze regering is nu eenmaal centrumrec­hts, daar heeft de kiezer voor gekozen.

“De indexspron­g stond in geen enkel partijprog­ramma, de verhoogde pensioenle­eftijd evenmin. En ondertusse­n is de werkgelege­nheidsgraa­d niet verhoogd. Er zijn meer jobs, maar er is geen groter percentage mensen aan het werk, want er zijn meer mensen en de meeste extra jobs zijn deeltijds en flexi-jobs. Die laatste dragen niets bij aan de sociale zekerheid of de pensioenen. Nu gaat de regering ook interimwer­k in de publieke sector mogelijk maken. Zijn dat dezelfde ministers die zo verontwaar­digd waren na de Pano-reportage over interimarb­eid in de pakjesbedr­ijven op de luchthaven?”

 ?? Foto BART DEWAELE ?? ABVV-topman Rudy De Leeuw toont zich strijdvaar­dig.
Foto BART DEWAELE ABVV-topman Rudy De Leeuw toont zich strijdvaar­dig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium