Het Belang van Limburg

Groen Limburg ziet ledenaanta­l fors toenemen

- Timmie VAN DIEPEN

Het succes van de partij Groen in Vlaanderen zet zich ook in Limburg door. Groen trok de afgelopen zes maanden 1.500 nieuwe leden aan en telt nu een ruim 9.000-koppige achterban. Ook in Limburg groeide het ledenaanta­l met 20 procent, maar in vergelijki­ng met de rest van Vlaanderen blijft uitgereken­d de groenste provincie wel nog achterophi­nken. De partij maakt zich wel sterk dat ze bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 ook in Limburg op veel meer plaatsen met een eigen lijst zal opkomen dan in 2012, toen Groen nog in kartel met sp.a naar de kiezer trok. Groen Limburg verwelkomd­e de afgelopen zes maanden 125 nieuwe partijgeno­ten. In totaal heeft de provincial­e afdeling nu 707 leden. Zij betalen het eerste jaar niets, daarna kost een lidkaart 10 euro per jaar.

In vergelijki­ng met de drie traditione­le partijen en N-VA is de groei van Groen wel nog altijd bescheiden, maar het stijgende ledenbesta­nd toont wel aan dat de partij in de lift zit. Ook in Limburg, waar het ecologisme jarenlang onder de kiesdrempe­l bleef.

“We hebben de moeilijke periode in Limburg definitief een halt toegeroepe­n”, zegt partijwoor­dvoer2018. der Jonas Dutordoir. “We zullen in 2018 ook in Limburg op veel meer plaatsen met een eigen lijst naar de kiezer trekken dan in Dat is geen keuze tegen de sp.a (waar Groen in 2012 nog een kartel mee vormde, red.), maar voor onze eigen standpunte­n.”

Keerpunt

Keerpunt in Limburg was de verkiezing van Bilzenaar Johan Danen in het Vlaams Parlement in 2014. Daarvoor was het sinds 1999 en de dioxinecri­sis geleden dat de partij nog de kiesdrempe­l had gehaald in de groenste provincie van Vlaanderen.

“We brengen een positief verhaal, zonder te polarisere­n”, probeert Danen een verklaring te zoeken voor het succes van zijn partij. “We zijn kritisch, maar proberen toch constructi­ef te blijven en zelf naar oplossinge­n te zoeken en alternatie­ven aan te dragen. Ik denk dat mensen ook op zoek zijn naar verbinding, weg van het individual­isme.”

In hoeverre belangrijk­e dossiers als het Essersbos, de Noord-Zuidverbin­ding en de biomassace­ntrale van Langerlo - waarop Groen zich de afgelopen maanden profileerd­e - meespelen in het succes, blijft de vraag. Wie zich aansluit, moet geen motivatie invullen. “Maar ik denk wel dat de geesten zo geëvalueer­d zijn dat de Limburgers het niet meer pikken dat stukken natuur aangesnede­n worden terwijl er alternatie­ven zijn”, zegt Danen. “Het groene karakter is een troef voor Limburg, mensen beseffen dat we dat maximaal moeten uitspelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Johan Danen.
FOTO BELGA Johan Danen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium