Het Belang van Limburg

“Sara stond volop ten dienste van anderen”

ACV herdenkt vermoorde Sara Van Passel in Diest

- Raf VANMECHELE­N

Zo’n zestig mensen kwamen maandag samen aan het ACV-kantoor in Diest om de 38-jarige Sara Van Passel te herdenken. De loketbedie­nde liet op 21 augustus het leven nadat de Pool Sebastian H. haar aan haar bureau neerschoot. Het kantoor in Diest blijft voorlopig gesloten. “Wanneer we terug open gaan, weet ik niet”, zegt Marc Van Reet (60). “Het heeft allemaal zijn tijd nodig.”

-

De aanwezigen legden onder meer bloemen en kaarsjes neer en hielden een moment van stilte. Alle centrales en verbonden werden betrokken bij het nationale moment voor de vermoorde mama. “We hebben veel reacties gekregen van collega’s, waaruit blijkt dat er nood was aan een gezamenlij­k moment om even stil te staan bij wat er gebeurd is”, zei ACV-woordvoerd­er David Vanbelling­hen.

Ook Marc Van Reet (60), voorzitter van het Leuvense verbond van ACV, was een van de aanwezigen op de binnenkoer van het kantoor in de Koning Albertstra­at in Diest “Ik kende Sara persoonlij­k, en had regelmatig contact met haar. Wat er zich maandag afspeelde heeft iedereen binnen onze beweging diep geraakt”, zegt Marc. “Iemand die zich volop ten dienste stelde van mensen, zo kan ik Sara het best omschrijve­n.”

Lof

In de toespraken en gedichten tijdens het korte herdenking­smoment was er niets dan lof voor de 38-jarige moeder uit Rotselaar. Ze engageerde zich al van jongs af bij de beweging, zag de dossiers niet als nummers maar als menselijke zaken en was bestuursli­d bij KWB. Vrijwillig­erswerk was een rode draad in het leven van de vrouw.

Heel wat mensen, waaronder ook burgemeest­er Jan Laureys (DDS), plaatsten een kaarsje of legden een bloemetje neer. Deken Felix Van Meerbergen (68) vergeleek Sara met bisschop Oscar Romero. “Ook die zette zich in voor zijn naasten. Hij werd in 1980 vermoord terwijl hij de mis opdroeg, achter zijn altaar. Ook Sara werd vermoord terwijl ze zich inspande voor haar medemensen”, zegt de deken. “Ik ben niet alleen geraakt als mens, maar ook mijn geloof kreeg een stevige deuk. Hier heeft een mens geen antwoord voor.” Het kantoor in de Koning Albertstra­at in Diest is nog steeds gesloten. “Wanneer het weer zal openen? Dat kunnen we nu nog niet zeggen, het heeft allemaal zijn tijd nodig. Een antwoord hebben we nog niet”, zegt Marc Van Reet.

 ?? FOTO VRS ?? Tientallen mensen legden bloemen neer en plaatsten kaarsjes voor Sara Van Passel (inzet).
FOTO VRS Tientallen mensen legden bloemen neer en plaatsten kaarsjes voor Sara Van Passel (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium