Het Belang van Limburg

“Refs onder zware druk”

THOMAS BUFFEL BLIJ DAT RODE KAART GEEN PUNTEN KOSTTE

- Marnik GEUKENS

Zand erover, ik accepteer mijn sanctie. Alleen jammer dat het me over twee weken de wedstrijd op AA Gent kost

550 officiële wedstrijde­n heeft Thomas Buffel (36) al op de teller staan, zaterdag pakte hij zijn tweede rode kaart. Opnieuw voor twee keer geel, de vorige - nota bene na een schwalbe tijdens De Graafschap-Feyenoord in 2003 - was hij al vergeten. “Ik vond zaterdag de sanctie overdreven”, aldus Buffel. “Maar ik wil Wim Smet niets verwijten, de scheidsrec­hters staan door de invoering van de videoref nog zwaarder onder druk. Terwijl het net de bedoeling was om die druk weg te nemen.” Niet alleen de frêle schouders van Wim Smet voelden de druk zaterdag in de Luminus Arena. KRC Genk moest en zou zijn eerste thuiszege pakken, daarom wou Thomas Buffel slag om slinger richting hoekschopv­lag met de bal.

Buffel: “Ik wilde mijn ervaring laten spreken en het ritme uit de wedstrijd halen. Dat lukte twee keer prima, de derde keer werd ik onterecht bestraft voor een overtredin­g. De gemoederen laaiden hoog op, ik ben te lang blijven protestere­n. Met een gele kaart had ik kunnen leven, rood vind ik overdreven.”

Scheidsrec­hters hebben niet graag dat je voor hen applaudiss­eert.

“In het heetst van de strijd gebeurt er vanalles, ik vind dat je daar als scheidsrec­hter moet kunnen boven staan. Als aanvoerder ga je al vaker met hen in dialoog, probeer je het voor je ploeg op te nemen. Ik heb het gevoel dat het even te veel werd voor de ref, omdat hij onder zware druk stond. De strafschop, die hij na het zien van de beelden herriep, heeft hem niet geholpen. Het systeem van de videoref staat nog niet op punt. Het zou de druk van de scheidsrec­hters moeten wegnemen maar het maakt het hen op dit moment alleen maar moeilijker.”

Ben je na de wedstrijd nog bij Wim Smet geweest?

“Nee, het zat me toen nog iets te hoog. Twee dagen later is dat anders, nu kan ik dat plaatsen. Zand erover, ik accepteer mijn sanctie. Alleen jammer dat het me over twee weken de wedstrijd op AA Gent kost. Dat is het ergst, ik was opgelucht dat mijn ploegmaats met z’n tienen de drie punten op zak hielden.”

In de lagere reeksen kost zo’n rode kaart voor protest meestal een tournée générale. Hoe zit dat bij KRC Genk?

“(Lacht) Als mijn ploegmaats winnen in Gent, zal ik hen graag op een rondje trakteren. Met deze zege haken we ons wagonnetje weer aan, maar het is nu zaak om er een vervolg aan te breien. We hebben een reeksje nodig om ons stevig in de top zes te nestelen. Na Antwerp dachten we ook dat we gelanceerd waren maar verloren we thuis tegen Charleroi.”

Het programma is niet van de poes: achtereenv­olgens AA Gent en STVV uit.

“Er zijn geen makkelijke wedstrijde­n meer in België, de afgelopen weken hebben geleerd dat iedereen van iedereen kan winnen. Je moet alleen naar jezelf kijken en elke match vol aan de bak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium