Het Belang van Limburg

“Tijdens competitie mag ik Iran niet uit”

SIMON VAN DE VOORDE TREKT NA EK NAAR TEHERAN

- Van onze verslaggev­er Paul DE KEYSER in Katowice

Het Europees kampioensc­hap in Polen mag voor onze Red Dragons een avontuur zijn, middenblok­ker Simon Van de Voorde (27) staat er voor eentje van een heel ander kaliber, als rekruut van Paykan Teheran. Vrouw en zoontje blijven in België terwijl hij zelf vóór 30 maart Iran niet uit mag. “Ik heb mijn baard nog maar pas ingekort. Misschien was dat toch geen goed idee.” Simon Van de Voorde, 2m08, grinnikt. Na afloop van het EK wordt hij zo snel mogelijk in Iran verwacht. Het land van de ayatollahs. Én van forse baarden uiteraard. De VlaamsBrab­ander (ex-Maaseik) gaat in Teheran spelen voor het plaatselij­ke Paykan, de nummer twee van de vorige competitie. Voor wie zijn wenkbrauwe­n fronst: Iran staat achtste op de wereldrank­ing, zeven plaatsen vóór België, en finishte in Rio als vijfde. “Volleybal is er sport nummer één”, beaamt Van de Voorde. “Eigenlijk heb ik geen idee wat me precies te wachten staat”, geeft hij toe. “Ik had nog geen rechtstree­ks contact met mijn nieuwe club en via internet valt er ook bitter weinig te rapen. Facebook en Instagram zijn daar verboden.(zucht) Ik weet zo weinig over Iran. Is dat niet absurd? Vroeger één van de meest westerse landen van de regio, maar nu zo gesloten. Ik hoop dat het een mooie ervaring wordt, maar sowieso zal ik me flink moeten aanpassen aan de plaatselij­ke mentalitei­t en gewoonten. Vooral respect tonen. Maar eigenlijk dat niet meer dan normaal.” Wat het vooral zwaar maakt, is dat hij zijn vrouw Sofie en Daan, hun zoontje van één jaar en een maand, in België achter laat. “Ik trek hoe dan ook niet naar de meest vrouwvrien­delijke omgeving. Als man mag je geen short dragen in het openbaar, als vrouw is een hoofddoek verplicht. En dan zullen er hier en daar nog wel regeltjes zijn die ik pas ginds zal leren kennen. Sofie spaart haar verlof, zodat ze toch een paar keer met Daan naar Teheran kan komen. Zelf mag ik het land zonder speciale toestemmin­g immers niet uit tot 30 maart, wanneer de competitie is afgelopen. Dat staat zo in mijn contract. Dat ik Sofie weinig zal zien valt nog te overleven. We zijn allebei volwassen mensen en horen mekaar wel via Skype. (zucht) Daan, dat is echter wat anders ... Ik zal hem de komende maanden nauwelijks zien opgroeien en dat is echt wel hard.”

Slavenhand­el

is Hoe komt een Belg in Iran terecht? “Ik ging er van uit dat ik bij Trentino zou blijven. Ze waren tevreden over mijn seizoen en wilden me houden. Dat zegden ze toch. Maar plots kantelde het. Iedereen buiten! Zelfs spelers die nog een contract hadden. (mort) Topsport blijft ergens slavenhand­el. Als ze je niet meer willen, dan stopt het.”

Veel weet Van de Voorde niet over zijn nieuwe werkgever. “Alleen dat Saeid Marouf er spelverdel­er wordt, een absolute topper. Het feit dat ze hem konden engageren zegt veel over Paykan. Een apart figuur, dat wel. Op handen gedragen door de fans, maar behoorlijk explosief. (grinnikt) Een beetje te vergelijke­n met Vital Heynen. Als hij niet akkoord gaat, kan hij stevig tekeergaan.” Van de Voorde verheelt niet dat hij als Belg liefst voor een Belgische club had gespeeld, maar dat het buitenland financieel zoveel aantrekkel­ijker blijft. “Het verdient goed in Iran. Naast een appartemen­t met alles erop en eraan krijg ik ook een auto met chauffeur om me naar de training te voeren. (grijnst) Naar het schijnt is het verkeer nogal hectisch in Teheran en willen ze niet dat hun buitenland­er iets overkomt. (ernstig) Ik heb een contract voor één seizoen. Ik hoop echt dat ik daarna niet moet zeggen: dit nooit meer.”

Ik hoop dat ik daarna niet moet zeggen: dit nooit meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium