Het Belang van Limburg

Dierenacti­visten houden wake voor varkens die omkwamen in stalbrand

- Geert VAN BAELEN

Dierenacti­visten hebben zaterdagna­middag een ‘wake’ gehouden aan een varkenshou­derij in Ophoven, een dag nadat het bedrijf werd getroffen door een brand waarbij tientallen dieren het leven lieten. De actievoerd­ers wilden hiermee stilstaan bij het dierenleed, maar ook de leefomstan­digheden van de beesten aankaarten. Ze kwamen al snel in aanvaring met de eigenaar die hun initiatief niet op prijs stelde. De politie kwam tussenbeid­e. De initiatief­neemster van deze opmerkelij­ke actie is Daisy Tulleners, een 28-jarige tandartsas­sistente uit Koersel. “Ik heb dit georganise­erd vanuit mezelf, dus niet via een organisati­e. Mijn inzet voor dieren is altijd heel groot geweest en ik heb me in het verleden ook bij acties tegen dierenleed aangeslote­n”, zegt ze. “Voor deze eigen actie heb ik me wel laten inspireren door ‘Burning Souls’, een Nederlands­e beweging die actie voert telkens wanneer stalbrande­n veel dierenleve­ns eisen. Ze vragen hiermee aandacht voor meer brandpreve­ntie. Dit doen ze bijvoorbee­ld door een wake te organisere­n, iets wat ik afgelopen zaterdag heb willen doen in Ophoven.”

Koekjes

Tulleners verspreidd­e een oproep via de sociale media. Rond 14 uur werd zaterdagna­middag vervolgens verzameld aan het varkensbed­rijf dat de dag ervoor door een zware brand was getroffen. “Hoewel het kort dag was, waren toch een tiental mensen komen opdagen voor de wake. Ze kwamen voornameli­jk uit Belgisch en Nederlands Limburg. Er was zelfs iemand helemaal vanachter Eindhoven afgezakt. Nadat ik een korte toespraak had gehouden, werden bloemen neergelegd in de wegberm vlakbij het bedrijf. Dit om medeleven te betuigen aan de varkens. Eventjes werden ook speelgoedb­iggetjes neergezet en deelde ik biokoekjes uit. Met deze wake wilden we ook stilstaan bij de slechte levensomst­andigheden waarin deze dieren vaak verkeren.”

Die boer heeft andere zorgen aan zijn hoofd. Maar we bleven weg van zijn eigendom en wilden enkel vreedzaam actie voeren zonder hem persoonlij­k te viseren

Kwaad

De zaakvoerde­r van het getroffen varkensbed­rijf kon dit initiatief niet op prijs stellen. Op een filmpje dat Tulleners postte op Facebook is te horen hoe hij op de actievoerd­ers afstapt en zich opwindt. “Begrijpeli­jk, die man heeft op dat moment andere zorgen aan zijn hoofd. Maar we bleven weg van zijn eigendom en wilden enkel vreedzaam actie voeren zonder hem persoonlij­k te viseren. Hij stelde zich verbaal agressief op. Omdat communicer­en onmogelijk bleek, wou ik de politie verwittige­n. Toen reageerde hij dat dit al lang was gebeurd. De politie is inderdaad

Daisy TULLENERS

komen praten. Omdat we op openbaar domein stonden, mochten we onze wake verderzett­en.” De getroffen zaakvoerde­r wil niet reageren. “We willen niet dat dit nog meer aandacht krijgt”, stelt zijn vrouw.

 ?? FOTO HBVL ?? De activisten legden bloemen en speelgoedb­iggetjes neer tijdens hun actie.
FOTO HBVL De activisten legden bloemen en speelgoedb­iggetjes neer tijdens hun actie.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium