Het Belang van Limburg

“Het toont goed hoe het er hier aan toegaat”

Onderzoeks­rechter verdedigt uitzending verhoor mishandele­nde verzorgste­r

- Sam REYNTJENS

Het verhoor van de ‘folterende kinderverz­orgster’ C.F. is vanavond te zien in het Vier-programma ‘De Rechtbank’. “Ik ben me ervan bewust dat dit reacties gaat uitlokken”, zegt onderzoeks­rechter Karel Van Cauwenberg­he. Camerabeel­den van een kinderdagv­erblijf in Antwerpen zorgden half mei voor een golf van verontwaar­diging. Op de beelden was te zien hoe kinderverz­orgster C.F. (22) brutaal tekeer ging. Ze schudde de kinderen door elkaar, zwaaide ze in het rond en gaf een van de kindjes een slag in het gezicht. Nadat de zaakvoerst­er van de crèche naar de politie was gestapt, werd C.F. opgepakt en voorgeleid bij onderzoeks­rechter Karel Van Cauwenberg­he. Die besliste haar vrij te laten onder voorwaarde­n, een beslissing die heel wat ophef veroorzaak­te. In ‘De Rechtbank’ wordt vanavond getoond hoe het verhoor bij de onderzoeks­rechter verliep.

Dat een verhoor bij de onderzoeks­rechter op televisie getoond wordt, is uitzonderl­ijk. Dat dat in een lopend onderzoek gebeurt – C.F. werd nog niet veroordeel­d – is nog uitzonderl­ijker en botst in theorie met het geheim van het onderzoek. “Dat klopt”, zegt Van Cauwenberg­he zelf. “Maar iedereen ging akkoord.”

Dat bevestigt ook C.F.’s advocaat Tim Smet. “In eerste instantie hebben we getwijfeld”, zegt Smet. “Na de voorwaarde­lijke vrijlating werd mijn cliënte bedreigd.” Uiteindeli­jk stemde C.F. toch in, tot tevredenhe­id van de onderzoeks­rechter.

“Het blijft gevoelig natuurlijk en ik besef dat de uitzending reacties zal uitlokken. Positieve en negatieve. Maar dit verhaal laat goed zien hoe het er hier aan toe gaat”, legt Van Cauwenberg­he uit. “Dit was een omstreden zaak, maar de voorlopige hechtenis mag nooit een automatism­e zijn, ook niet in moeilijke dossiers.”

De uitzending van het verhoor zou zo onder meer moeten duidelijk maken dat C.F. meer gebaat was bij strenge voorwaarde­n zoals psychologi­sche begeleidin­g dan bij een opsluiting in de gevangenis.

Opzettelij­k

Televisiez­ender Vier wilde de uitzending gisteren nog niet laten bekijken, maar volgens Het Laatste

Karel VAN CAUWENBERG­HE

Onderzoeks­rechter

Nieuws vertelt C.F. in haar verhoor dat ze alleen instond voor de zorg voor vijf kindjes. “Eentje was wakker. Heel hard wenen, niet willen ophouden. Dan heb ik ze toch redelijk bruut op het verschoonk­ussen gelegd. Voordien heb ik nog zo’n huilend kindje redelijk bruut in de schommelst­oel gezet. Ze bleef maar huilen ook. Ik duwde eens zo hard, te hard eigenlijk, tegen de schommelst­oel, waardoor de achterkant ervan tegen de muur belandde. En een kindje dat ik een tutje in de mond wilde steken, sneed ik met mijn nagel. Maar dat was niet met opzet. Alles is onopzettel­ijk gebeurd. En om de kindjes te kalmeren, heb ik een tik op de kaak gegeven. Terwijl ik weet dat dit helemaal niet mag.” Later zou zetoch toegeven dat ze opzettelij­k handelde. Als achterligg­ende reden haalt C.F. het overlijden van haar grootvader en de scheiding van haar ouders aan. Tegenslage­n die ze niet kon verwerken.

Dit was een omstreden zaak, maar de voorlopige hechtenis mag nooit een automatism­e zijn, ook niet in moeilijke dossiers

 ?? FOTO VIER ?? Onderzoeks­rechter Van Cauwenberg­he is tevreden dat kinderverz­orgster C.F. instemde met de uitzending.
FOTO VIER Onderzoeks­rechter Van Cauwenberg­he is tevreden dat kinderverz­orgster C.F. instemde met de uitzending.
 ?? FOTO VTM ?? De verdachte kinderverz­orgster kwam half mei in opspraak. Ze schudde kinderen hardhandig door elkaar, zwaaide ze in het rond en gaf een van hen een tik tegen de kaak.
FOTO VTM De verdachte kinderverz­orgster kwam half mei in opspraak. Ze schudde kinderen hardhandig door elkaar, zwaaide ze in het rond en gaf een van hen een tik tegen de kaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium