Het Belang van Limburg

Alerte babysit voorkomt ramp

Oplader vat vuur in kinderkame­r in Koersel

- Zahra BOUFKER

In de Mathias Geysenstra­at in Koersel is gisterenna­middag een brand uitgebroke­n op een zolderkame­r van een woonhuis. Een van twee opladers, van een gsm en van een drone, ging aan het smeulen en zorgde voor hevige rookontwik­keling. Hoewel er rookschade is, kon de alerte babysit Hanneke Rademakers erger voorkomen. Hanneke Rademakers zat even in de tuin terwijl Tuur (5) en Tibor (10) bij de buren aan het zwemmen waren. “Briek (7) was binnen aan het spelen op zijn tablet. Ik dacht dat ik alles onder controle had. Toen ik naar binnen ging om wat drinken te gaan halen voor de jongens, hoorde ik een piepend geluid. Ik vroeg aan Briek wat dat geluid was. Hij zei me dat het geluid al even bezig was en dat het het alarm van zijn papa’s motor zou kunnen zijn. Ik ging op het geluid af en kwam toen op de bovenste verdiep terecht. Toen ik de slaapkamer­deur van Bente (12) opendeed, zag ik dat langs zijn bed uit de stopcontac­ten vuur kwam en heel veel rook. Ik was op dat moment een beetje in paniek en wist niet onmiddelli­jk wat ik moest doen. Ik ging beneden een emmer water halen om het vuur te blussen, maar toen ik terug boven was, was de rook zo hevig dat ik meteen de brandweer belde en de mama van de kinderen. Blijkbaar kwam het piepende geluid van de rookmelder­s op de zolderverd­ieping.”

Toen mama Els Penasse thuiskwam, was de brandweer al paraat. Papa Anton Wiegman werd opgebeld en is meteen afgekomen. “Ik ben enorm opgelucht dat het enkel om materiële schade en rookschade gaat”, zegt hij. “Ons huis staat er nog en er zijn geen gewonden gevallen. Onze Bente was wel enorm onder de indruk toen hij zijn kamer zag. Zijn foto’s van zijn communie en van de basket hoopt hij te kunnen recuperere­n. Het is moeilijk voor een kind om zijn kamer onder het roet te zien. Al zijn persoonlij­ke spullen zijn zwart of zijn verbrand. Maar we gaan hem goed opvangen. Morgenvroe­g komt de poetsploeg. Wat we wel weten is dat dankzij alerte Hanneke en de rookmelder­s een ramp is voorkomen”, besluit Anton.

Buren

Els Penasse is flink onder de indruk. “Als je hier vertrekt, verwacht je niet dat je thuiskomt in een verbrand huis. Dat was even slikken. Maar we zijn wel blij met onze superburen die hier onmiddelli­jk stonden om ons te helpen poetsen en ons te steunen.”

Stank

Het huis is zo goed als onbewoonba­ar. “Door de stank is het moeilijk om hier te overnachte­n. Voor vandaag hebben we een oplossing. Tuur en Tibor blijven bij Hanneke slapen, Briek is met de oma mee en blijft daar overnachte­n. Bente blijft bij ons. Hij is zijn slaapkamer kwijt en we voelen dat hij er nog slecht van is. Daarom willen we dat hij bij ons blijft slapen. We zullen op de benedenver­dieping slapen. Als dat niet lukt blijven we bij mijn ouders overnachte­n”, aldus Anton Wiegman.

 ?? FOTO ZB ?? Een piepende rookmelder alarmeerde Hanneke Rademakers. “Uit de stopcontac­ten kwam vuur en heel veel rook.”
FOTO ZB Een piepende rookmelder alarmeerde Hanneke Rademakers. “Uit de stopcontac­ten kwam vuur en heel veel rook.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium