Het Belang van Limburg

Minder omzet voor JBC

Veranderen­d koopgedrag speelt kledingket­en parten

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse kledinggro­ep JBC heeft vorig jaar zijn omzet gevoelig zien dalen. De groepsomze­t van JBC daalde van 275 naar 237 miljoen euro. “Het weer zat vorig jaar continu tegen”, zegt topman Bart Claes in een eerste reactie. JBC zegt te blijven investeren in zijn winkelconc­ept en in het online aanbod. Kledinggro­ep JBC heeft aan het boekjaar 2016 weinig plezier beleefd. Naast de daling van de omzet met ruim 14 procent stootte JBC op een nettoverli­es van 11 miljoen euro. De groep slaagde er wel in zijn nettoverli­es te verkleinen. In 2015 ging JBC nog voor 18 miljoen euro in het rood. Het bedrijfsve­rlies bedroeg vorig jaar bijna 8 miljoen euro tegenover 11 miljoen in 2015. Positief was wel dat de afboeking op positieve consolidat­ieverschil­len daalde van 23 miljoen euro in 2015 naar 3 miljoen euro in 2016. Ook de cashflow bleef positief. Topman Bart Claes bevestigt dat de omzet en de marge vorig jaar onder druk stonden. In de winkels van JBC en van Mayerline werd vorig jaar minder kleding verkocht. Dat heeft volgens de topman verschille­nde oorzaken. “Om te beginnen zat het weer het hele jaar door tegen. In het voorjaar was het weer te slecht en het najaar was het weer te goed. Nu gebeurt het elk jaar wel eens dat het weer een of twee weken tegen zit, dat is niet zo abnormaal, maar vorig jaar was het echt continu. Bovendien hebben de aanslagen in Brussel er voor gezorgd dat consumente­n heel voorzichti­g waren met hun uitgaven.”

Koopgedrag

JBC leed vorig jaar niet alleen onder het weer. Ook het veranderen­de koopgedrag speelt de retailer parten, zoals dat ook bij andere ketens het geval is. “De consument besteedt een steeds kleiner gedeelte van zijn budget aan kleding”, stelt Bart Claes vast. “Maar een steeds groter gedeelte aan communicat­ie en multimedia.”

Op de kledingmar­kt ziet Bart Claes zich ook geconfront­eerd met steeds meer pure budgetmerk­en. “Het middensegm­ent staat meer en meer onder druk”, vindt Bart Claes. “Wij mikken als vanouds op betaalbare en modieuze kwaliteits­kledij die op een ethisch verantwoor­de manier wordt geproducee­rd. Bovendien laten we dat ook controlere­n. Daar zullen wij nooit van afwijken. Je zal bij

Bart CLAES Topman JBC JBC nooit terecht kunnen voor wegwerpkle­dij.”

Investeren

Bart Claes zegt ook in de toekomst te blijven investeren in zijn winkels en in zijn online platform. “Wij blijven zwaar investeren, zoals onder meer in onze slimme pashokjes. Als je dat niet doet, dan val je er tussenuit.” JBC introducee­rde enkele maanden geleden in zijn winkels zogenoemde slimme pashokjes. Dat zijn pashokjes met een beeldscher­m waarop de klanten kunnen aangeven of een kledingstu­k te groot of te klein is. Een verkoper weet dan dat hij een andere maat moet brengen. JBC is momenteel actief in België, Duitsland en Luxemburg. In Duitsland wordt volop geïnvestee­rd in expansie. Zo is de collectie van JBC binnenkort verkrijgba­ar via de website van de bekende keten Kaufhof. Een deel van de collectie zal ook te koop zijn in een aantal warenhuize­n van Kaufhof.

Het weer zat vorig jaar continue tegen. En door de aanslagen in Brussel waren consumente­n erg voorzichti­g met hun uitgaven

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? JBC introducee­rde deze zomer de slimme pashokjes. “We blijven daarin investeren, anders val je er tussenuit”, zegt topman Bart Claes.
FOTO DIRK KERSTENS JBC introducee­rde deze zomer de slimme pashokjes. “We blijven daarin investeren, anders val je er tussenuit”, zegt topman Bart Claes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium