Het Belang van Limburg

POLITIEMAN OP DE SPEELPLAAT­S VAN GENKSE SCHOLEN

Politiezon­e Carma lanceert proefproje­ct met schoolwijk­agent

-

De schoolwijk­agent zal de vaste contactper­soon zijn tussen de politie en de scholen. Hij wordt het aanspreekp­unt voor zowel directie, leerkracht­en, leerlingen als hun ouders. Ze kunnen bij hem onder andere terecht voor problemen als druggebrui­k, diefstalle­n, vechtparti­jen of signalen over mogelijke radicalise­ring. Ook verkeerspr­oblemen in de schoolomge­vingen kunnen bij hem worden gemeld. Hij speelt die dan door aan de politiedie­nsten die daarin gespeciali­seerd zijn. De agent heeft geen bureau in de school maar zal er geregeld aanwezig zijn.

“De directies van de scholen staan positief tegenover het project”, zegt Sophie Lever, diensthoof­d van de wijkpoliti­e. “Na een jaar gaan we het evalueren en beslissen we of we voortdoen.”

Fabio Carzedda is dertien jaar politie-agent. Ervaring heeft hij opgedaan in Brussel en in de zone Carma. Dat hij nu als eerste schoolwijk­agent in Vlaanderen wordt ingezet, ziet hij als een boeiende uitdaging. Vooral ook omdat hij zelf van Genk is en de gevoelighe­den in zijn gemeente kent.

“Ik zal de vaste contactper­soon zijn tussen de politie en andere hulpverlen­ende diensten enerzijds en de scholen anderzijds”, zegt Carzedda. “Zeg maar het aanspreekp­unt voor zowel directie, leerkracht­en, leerlingen als ouders. Het is de bedoeling dat ik laagdrempe­lig toegankeli­jk ben voor problemen die zich binnen een school kunnen voordoen. Dat kan dan o.a. gaan om druggebrui­k, diefstalle­n, vechtparti­jen, signalen over radicalise­ring of nieuwe gevaarlijk­e trends.”

Tussenpers­oon

Carzedda: “Het spreekt voor zich dat ik die problemen niet allemaal zelf ga kunnen oplossen. Ik ben meer een tussenpers­oon dan een agent die repressief optreedt. Verkeerspr­oblemen in de schoolomge­vingen die mij gemeld worden, speel ik bijvoorbee­ld door aan onze gespeciali­seerde diensten. Dat geldt ook voor signalen rond mogelijke radicalise­ringen.” Een kantoor op een school is nog

Soms kan je met een goede communicat­ie escalatie voorkomen

Sophie LEVER, diensthoof­d wijkpoliti­e

niet voor morgen. “Mijn bureau blijft in het politiecom­missariaat”, zegt de inspecteur. “Maar ik zal regelmatig in de scholen aanwezig zijn. Er zal aan de hand van flyers en andere communicat­iemiddelen meegedeeld worden wanneer ik waar ben en hoe ik bereikbaar ben.”

Doelgerich­t werken

Diensthoof­d van de wijkpoliti­e Sophie Lever (39) ziet de nieuwe functie als de opvulling van een lacune: “We hebben gesprekken gevoerd met alle directeurs van het secundair onderwijs in Genk. Ze staan hier positief tegenover. Ons doel is vooral om tot een beter en doelgerich­t resultaat te komen. Zeg maar een verminderi­ng van allerlei vormen van overlast zonder dat we repressiev­e actie moeten ondernemen. Soms kan je met een goede communicat­ie escalatie voorkomen. Hoe sneller je een probleem bij de kern kan aanpakken, des te vlugger zal het opgelost zijn. Het is vooral vanuit die visie dat we een absolute meerwaarde in de nieuwe functie zien.” “Het is voor ons nu ook nog allemaal wat aftasten”, zegt diensthoof­d Lever. “We weten nog niet waar we binnen een jaar gaan uitkomen. Welke pijnpunten aan de oppervlakt­e komen en op welke manieren we daar het best mee omgaan? In die zin is een goede communicat­ie met de scholen belangrijk. Na een jaar gaan we het project evalueren. Afhankelij­k van het resultaat zullen we zien of het bijgestuur­d en voortgezet moet worden of dat we het beoogde doel niet bereikt hebben.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto CH ?? Fabio Carzedda is vanaf vandaag de schoolwijk­agent in Genk.
Foto CH Fabio Carzedda is vanaf vandaag de schoolwijk­agent in Genk.
 ?? Foto CHRIS NELIS
FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Fabio Carzedda: “Ik ben meer een tussenpers­oon dan een agent die repressief optreedt.”
Foto CHRIS NELIS FOTO RAYMOND LEMMENS Fabio Carzedda: “Ik ben meer een tussenpers­oon dan een agent die repressief optreedt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium