Het Belang van Limburg

Miljoenenf­raude met rode mazout

Bende opgerold na nachtelijk­e inval in Opglabbeek

-

Politie, douane en een aantal inspectied­iensten hebben woensdagav­ond tijdens een gecoördine­erde actie in Limburg en Luik een bende opgerold die zich gespeciali­seerd had in fraude met rode diesel. Vijf personen van Turkse en Bulgaarse origine werden opgepakt. De bende verdeelde de ontkleurde mazout via benzinesta­tions, om zo op illegale wijze tientallen miljoenen euro’s te verdienen. De personen die woensdagav­ond werden ingerekend waren niet aan hun proefstuk toe. In 2015 zouden ze ook al voor soortgelij­ke inbreuken in aanraking zijn gekomen met het gerecht. De mannen hadden een systeem met verschille­nde vennootsch­appen opgezet om rode huisbrando­lie te ontkleuren, zodat ze die als diesel konden verkopen in hun benzinesta­tions. Maar de speurders kwam defraudeur­s op het spoor. Woensdagav­ond laat vielen ze binnen bij PS Petrol op de Industriel­aan in Opglabbeek, waar ze een werkende ontkleurin­gsinstalla­tie aantroffen. De hele installati­e werd in beslag genomen en het aanwezige personeel gearrestee­rd.

De vijf bendeleden werden verhoord, twee werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Een van hen werd aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis van Hasselt. In het bedrijf werd ook 250.000 liter ontkleurde mazout aangetroff­en. Naast Opglabbeek vonden ook huiszoekin­gen plaats in onder meer As, Genk en HouthalenH­elchteren. In de Hoogstraat in Nielbij-As werden de pompen van het benzinesta­tion dat de verdachten in eigen beheer uitbaatten, verzegeld. Tijdens de gerechteli­jke actie werd ook een aantal luxevoertu­igen en een tiental tankwagens in beslag genomen.

Aan de gerechteli­jke actie namen speurders van de sectie financiële criminalit­eit van de federale gerechteli­jke politie deel, samen met de politiezon­e Carma en leden van douane en accijnzen, de sociale inspectie en de milieuinsp­ectie. Het onderzoek wordt gevoerd door de federale gerechteli­jke politie. De Opglabbeek­se burgemeest­er Benny Spreeuwers betreurt dat hij niet op voorhand op de hoogte was van de actie.“Ik ben hier ooit met mijn zoon van de weg gereden door die mannen”, vertelde de burgemeest­er aan TVL. “Ze hebben mij zelfs tot thuis achtervolg­t. Het was hoog tijd dat hier iets aan gebeurde.”

 ?? FOTO RDR/TVL ?? De bende werd woensdagav­ond in Opglabbeek opgerold. Er werden ook verschille­nde luxewagens in beslag genomen (inzet).
FOTO RDR/TVL De bende werd woensdagav­ond in Opglabbeek opgerold. Er werden ook verschille­nde luxewagens in beslag genomen (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium