Het Belang van Limburg

Tal van alternatie­ven, maar toch elke maand 20.000 dierproeve­n

Aantal experiment­en met proefdiere­n in Vlaanderen vorig jaar weer gestegen

- Jonas MAYEUR

In Vlaanderen zijn vorig jaar bijna een kwart miljoen wetenschap­pelijke experiment­en uitgevoerd op dieren. Het gaat exact om 245.758 dierproeve­n of meer dan 20.000 per maand, een lichte stijging ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA). Hij wil de komende jaren het aantal structuree­l doen dalen en zet in op alternatie­ven. “Een mooi voornemen”, zegt Gaia. “Helaas ontbreekt het de minister aan daadkracht.”

BRUSSEL -

Dierproeve­n zijn een noodzakeli­jk kwaad, zegt Weyts. Ze zijn nodig om tot doorbraken te komen in de wetenschap en nieuwe medicijnen te testen op hun veiligheid. “Maar toch zit elke dierenvrie­nd ermee gewrongen.”

Een precieze verklaring voor de kleine stijging is er niet. “Bovendien blijkt uit de cijfers dat de betrokken dieren minder zwaar geleden hebben”, zegt Weyts. Desondanks is de tol nog steeds zwaar: in de helft van de bijna 250.000 dierproeve­n vorig jaar had het dier minstens matige pijn. In een vijfde van de gevallen, of meer dan 50.000 experiment­en, ondervond het proefdier ernstige pijn of overleed het.

Weyts wil het aantal dierproeve­n de komende jaren structuree­l zien dalen. Begin dit jaar al maakte hij bekend 350.000 euro te investeren. Het grootste deel gaat naar een soort kenniscent­rum, in samenwerki­ng met de universite­iten. “Er bestaan al talrijke alternatie­ven, zoals onderzoek via computermo­dellen of in proefbuize­n, maar die zijn onvoldoend­e ingeburger­d bij wetenschap­pers. Soms gebeurt onderzoek waarvoor dierproeve­n vereist zijn onnodig dubbel.”

“Zo oud als de straat”

Gaia reageert erg ontgoochel­d. De maatregele­n die Weyts neemt, zijn volgens de dierenrech­tenorganis­atie ruim onvoldoend­e. “Vrijblijve­nd hameren op alternatie­ven is een strategie die zo oud is als de straat”, zucht Michel Vandenbosc­h, die voorstelt laboratori­a financieel te belonen als ze echt werk maken van minder dierproeve­n. “Tot nader order blijft beterschap afhankelij­k van goodwill. Deze stijging toont echter aan dat er nog steeds geen sprake is van een mentalitei­tswijzigin­g in universite­iten en farmaceuti­sche bedrijven.”

Volgens professor Jef Arnout, coordinato­r van de dierproeve­n aan de KU Leuven, wordt wel degelijk gewerkt aan alternatie­ven. Al betwijfelt hij of die zoektocht binnenkort tot een grote daling van het aantal proeven kan leiden. “In Vlaanderen gebeuren dierproeve­n vooral voor fundamente­el onderzoek, onder meer in de strijd tegen kanker, alzheimer en parkinson. Op dat vlak staan we nog steeds voor enorme uitdaginge­n.”

 ?? FOTO VUM ?? In een vijfde van de gevallen, of meer dan 50.000 experiment­en, ondervond het proefdier ernstige pijn of overleed het.
FOTO VUM In een vijfde van de gevallen, of meer dan 50.000 experiment­en, ondervond het proefdier ernstige pijn of overleed het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium