Het Belang van Limburg

Leger heeft nu eigen mini-drones

-

Minister van Defensie Steven Vandeput showde gisteren met enige trots een nieuw wapen voor het Belgische leger: mini-drone ‘Raven’. “Hiermee hebben we tijdens operaties in het buitenland ogen in de lucht. Veel veiliger dan verkenners op pad sturen.”

HEVERLEE -

Het leger had al drones, maar deze minidrones werken in een kleinere context en met een kleiner bereik dan de B-Hunter die volgend decennium wordt vervangen. Ravens kunnen met hun hooggevoel­ige camera dag en nacht de nabije omgeving scannen. Met dit tuigje, twee kilo zwaar, kan een leidinggev­end officier van een compagnie op hetzelfde moment op een laptop volgen wat zich maximum 10 km verderop afspeelt. Met concrete informatie van wat zich achter die muren of achter dat bos afspeelt, kan hij of zij de tactiek aanpassen. Belgische grondtroep­en gebruiken op dit moment al dergelijke wapens tegen IS in Irak. Die zogeheten Puma’s leaset België van een Amerikaans­e producent. “Nu hebben we dergelijke drones zelf”, zegt Vandeput. “Bijkomend voordeel is dat deze tuigjes met hun toebehoren in een rugzak passen. We kunnen ze dus heel mobiel inzetten.”

België heeft er 24 gekocht. Het Heverleese bataljon Istar, het verkenners­bataljon voor tactische inlichting­en, zal ermee werken. “De Ravens zijn deze maand gearriveer­d. Onze instructeu­rs zijn opgeleid, maar de militairen die ermee moeten werken, moeten we nog opleiden”, zegt korpscomma­ndant Bruno Van Loo. Vanaf begin 2018 kunnen Istar-teams met hun mini-drones mee op buitenland­se operaties. Voor Defensie een investerin­g van 4,5 miljoen euro.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Vandeput met een mini-drone, een zogeheten Raven.
FOTO BELGA Minister Vandeput met een mini-drone, een zogeheten Raven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium