Het Belang van Limburg

Campagne in Trump-stijl

Duitse rechtse populisten huren Amerikaans­e adviseur in

- Marc VAN DE WEYER

De Duitse verkiezing­scampagne kabbelt naar de stembusdag op 24 september. Niemand twijfelt eraan dat Angela Merkel zichzelf opvolgt. Maar nu waait er toch stof op. De rechts-populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d schokt met voor Duitse begrippen agressieve posters en onlinebood­schappen tegen het migratiebe­leid van de kanselier. Ze zijn geïnspiree­rd door een Amerikaans­e media-adviseur die ook al voor Donald Trump werkte. “Waarom is de campagne zo saai? Wilt u de kiezers in slaap sussen?”, vroeg een verslaggev­er van het weekblad Der Spiegel deze week aan kanselier Angela Merkel tijdens haar (doodsaaie) zomerperso­ntmoeting.

Rustig is de aanloop naar de verkiezing­en zonder twijfel. De peilingen bewegen nauwelijks. Merkels CDU-CSU ligt met 38 procent ruim voor op de SPD van Martin Schulz (24 procent). De strijd gaat om de derde plaats. En daar aast de rechts-populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d op. In de meest recente poll haalt de AfD 9 procent, ruim over de kiesdrempe­l van 5 procent, die ze in 2013 niet haalde, en nek aan nek met Die Linke (de radicalen aan de andere kant van het spectrum). De Groenen en de liberale FDP volgen met 7 en 8 procent.

Bloedspoor

De AfD ziet ruimte voor meer winst en zet grof geschut in. Op Facebook en Twitter scoorde ze deze week met een foto van bloedige bandenspor­en bij de namen van Europese steden waar IS-terroriste­n op het publiek inreden, met de tekst ‘’Die Spur der WeltKanzle­rin durch Europa’. Het spoor van de boodschap werd nagetrokke­n door Der Spiegel en leidde naar een Amerikaans communicat­iebureau, Harris Media, het bedrijf van de Texaanse conservati­eve strategist Vincent Harris.

Harris - een evangelisc­he christen - is nog geen dertig. Toch wordt hij nu al de ‘uitvinder van het Republikei­nse internet’ genoemd. Hij werkte als student voor rechtse Republikei­nen als Newt Gingrich, Rand Paul en vooral Ted Cruz. Sindsdien verkocht hij zijn kunsten aan de Likoedpart­ij in Israël en Ukip in Groot-Brittannië. Hij werkte ook voor de campagne van Donald Trump (die hem volgens sommige bronnen per tweet ontsloeg). Eén van Harris’ campagnepr­ojecten voor Trump was een spot over een geïslamise­erd Duitsland, met een Oktoberfes­t zonder bier of worsten. De stap naar Duitsland lag dan ook voor de hand.

Hard

Om de AfD van advies te kunnen dienen, heeft Vincent Harris zich inmiddels op het terrein met de Duitse verkiezing­scampagne vertrouwd gemaakt. Drie medewerker­s van zijn bureau zijn fulltime bezig op het AfD-hoofdkwart­ier. De online-campagne en de verkiezing­sposters die daaruit resulteren, zijn voor Duitse begrippen ongekend hard. Vlamingen, bekend met de Vlaams-Belang-stijl, zullen er nauwelijks van opkijken. Op één van de affiches (weliswaar ontworpen door een andere firma) staan twee jonge vrouwen in bikini met de tekst: ‘Burka’s? Wij zien liever bikini’s’. Op een andere affiche zien we een zwangere buik: ‘Nieuwe Duitsers? Die maken we liever zelf ’.

Grens

Harris zoekt de grens op en soms ligt die zelfs voor de AfD-top te ver. Een voorstel om uit te pakken met de slogan ‘Deutschlan­d für die Deutschen’ werd volgens Der Spiegel door de partij afgewezen vanwege de historisch­e echo’s. De AfD haalt Harris niet alleen in huis vanwege zijn ideeën maar ook om zijn netwerk. Hij heeft uitstekend­e contacten met Amerikaans­e internetre­uzen als Google en Facebook. Die deden in het verleden wel eens lastig over de inhoud van AfD-communicat­ie. De rechtse populisten klagen van oudsher dat de Duitse media - in AfD-terminolog­ie de ‘Lügenpress­e’ - hen systematis­ch benadelen.

Macron pakt “starre” Franse arbeidsmar­kt aan

De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteren de lang verwachte en omstreden hervorming van het arbeidsrec­ht bekendgema­akt. President Macron

(foto) was er gisteren als stille getuige bij toen premier Edouard

Philippe en minister van

Arbeid Muriel

Pénicaud de 36 hervorming­en presenteer­den. Die moeten Frankrijk “bevrijden” uit wat Macron deze week in een interview “decennia van verstarrin­g” noemde. Er komt een plafond voor de ontslagver­goeding van drie maanden bij twee jaar dienstverb­and tot maximaal 20 maanden vanaf 30 dienstjare­n. In grote bedrijven komt er één ondernemin­gsraad ter vervanging van de drie tot vier huidige raden. In bedrijven met minder dan 50 werknemers (9 op 10 Franse ondernemin­gen) kan de directie voortaan onderhande­len over werktijden en andere arbeidsvoo­rwaarden met werknemers die geen vakbondsma­ndaat hebben. Zijn er minder dan twintig werknemers, dan moeten de onderhande­lingspartn­ers niet eens verkozen zijn.

Om een overeenkom­st in het bedrijf van kracht te laten zijn, is nu de toestemmin­g nodig van vakbondsaf­gevaardigd­en die samen 30 procent van de stemmen haalden in bedrijfsve­rkiezingen. Dat wordt 50 procent waardoor het voor vakbonden moeilijker wordt om hervorming­en te blokkeren.

Harris zoekt de grens op en soms ligt die zelfs voor de AfD-top te ver. De slogan ‘Deutschlan­d für die Deutschen’ werd afgewezen vanwege de historisch­e echo’s

Demonstrat­ie

De Franse werknemers­organisati­e Medef reageerde voorzichti­g positief op de “pragmatisc­he en hoopgevend­e” hervorming­splannen, de vakbonden ontgoochel­d tot ronduit afwijzend. De radicale CGT kondigde een demonstrat­ie aan voor 12 september.

Het parlement (met een ruime meerderhei­d voor de Macron-partij La république en marche) heeft de regering al toestemmin­g gegeven de hervorming­en per decreet in te voeren. Dat gebeurt op 22 september. Daarna staat onder meer hervorming van het belastings­telsel op de agenda.

 ?? Foto AP ?? Affiches die niets aan de verbeeldin­g overlaten in het Duitse straatbeel­d
Foto AP Affiches die niets aan de verbeeldin­g overlaten in het Duitse straatbeel­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium