Het Belang van Limburg

Japan wist dat Noord-Koreaanse raket in zee zou storten

-

Waarom plukken de Japanners een overvliege­nde Noord-Koreaanse raket niet gewoon uit de lucht? Verschille­nde afweersyst­emen – van de beruchte Thaad en Patriot-raketten tot het Aegis-antirakets­ysteem – hebben bewezen dat dit mogelijk is. De Japanners zijn wel degelijk voorbereid om vijandige raketten uit de lucht te plukken. Begin augustus, toen Noord-Korea het Amerikaans­e eiland Guam bedreigde, verplaatst­e Japan een afweersyst­eem naar het westen van het land. Dat ze deze week niet ingrepen, kent verschille­nde verklaring­en. De Japanse veiligheid­sdiensten hadden meteen in het oog dat Noord-Korea een Hwasong-13 raket had afgevuurd. Ze stelden vast dat die raket een grote boog over het noordelijk­e eiland Hokkaido zou maken en daarna in zee zou storten, zonder acuut gevaar voor de bevolking van Hokkaido. Hoewel Japan in principe in staat was om in te grijpen, lieten ze de raket in zee belanden. Mochten ze wel ingegrepen hebben, dan riskeerden ze de gramschap van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un die hierin een provocatie zou kunnen zien. Mocht de intercepti­e niet geslaagd zijn, dan zou Japan gezichtsve­rlies lijden.

Japan heeft donderdag aangekondi­gd dat het defensiebu­dget fors zal toenemen, onder meer met 160 miljoen dollar om langeafsta­ndsrakette­n te ontwikkele­n. Deze raketten moeten dienen om door vijandelij­ke stellingen te breken. Dit laatste ligt gevoelig, omdat de Japanse grondwet beperkinge­n oplegt aan de offensieve militaire capaciteit­en.

Militaire vuist

Intussen wil de spanning op het Koreaanse schiereila­nd maar niet wegebben. Na de rakettest van maandag hebben de Amerikanen in het grensgebie­d tussen beide Korea’s een militaire vuist opgestoken. De Amerikaans­e luchtmacht zette twee strategisc­he B-1B lange afstandsbo­mmenwerper­s en vier F35B gevechtsvl­iegtuigen in voor gezamenlij­ke manoeuvres met het Zuid-Koreaanse leger. Na enkele demonstrat­ierondjes keerden de bommenwerp­ers weer terug naar hun basis op Guam.

 ?? REUTERS
FOTO ?? In Noord-Korea werd groots uitgepakt met de lancering van de raket.
REUTERS FOTO In Noord-Korea werd groots uitgepakt met de lancering van de raket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium