Het Belang van Limburg

“We mikken ook op dertig procent buitenland­ers”

Mijnbelevi­ngscentrum Beringen krijgt 3,5 miljoen euro van Toerisme Vlaanderen

- Liliana CASAGRANDE

BERINGEN - Be-MINE krijgt van Toerisme Vlaanderen 3,5 miljoen euro voor de uitbouw van een ‘mijnbelevi­ngscentrum’ in Beringen. De rest van de nodige 22 miljoen euro komt van provincie, stad Beringen en Europa. “Beringen is de best bewaarde mijnsite van WestEuropa, we willen hiermee ook toeristen uit het buitenland aantrekken”, zegt gedeputeer­de van Toerisme Igor Philtjens (Open Vld). Hij mikt met dit zeer ambitieuze project op 140.000 bezoekers per jaar, van wie maar liefst 30 procent buitenland­ers. “We willen op de mijnsite het verhaal van de mijnwerker vertellen”, zegt Philtjens. “We volgen hem tijdens zijn shift.” Van het moment dat de mijnwerker binnenkomt tot hij ondergrond­s kolen schept en zich klaar maakt om terug naar huis te vertrekken, zal je zijn verhaal volgen met hulp van beeld, licht en geluid.

“Je zal in 30.000 m2 mijngebouw­en rondlopen. We gaan die zeer sober inrichten, want ze zijn al prachtig op zichzelf. Ook de koeltoren is toegankeli­jk. Daar naar boven kijken, geeft een onvoorstel­baar effect. Qua architectu­ur zijn die gebouwen echte parels.”

High line

Aan de mijngebouw­en worden de twee passerelle­n, die er vroeger ook nog hebben gestaan, opnieuw opgetrokke­n. Plus een pad op een hoogte van 7,5 meter, een beetje zoals het erg populaire ‘High line’ in New York. Daar loopt die over een oude spoorwegbe­dding, hier loopt het pad in en rond de gebouwen. “Aanvankeli­jk was het niet de bedoeling om de koeltoren en het waterkaste­el mee te nemen in het project, maar dat gaan we nu wel doen. We willen hiermee echt ook toeristen uit het buitenland bereiken.”

Een nieuwe naam hebben ze ook al: be-MINE PIT. “Pit is put in het Engels, maar we gaan hiermee ook terug tot de pit - de kern - van het mijnverled­en.”

Tweede kans

Het geld van Toerisme Vlaanderen hebben ze niet zomaar in de schoot geworpen gekregen. In december 2015 kregen ze code rood. De internatio­nale toeristisc­he relevantie, het concept en de beleving, dat was allemaal niet goed genoeg uitgewerkt. Ook niet dat het dé uitvalsbas­is zou worden voor de mijnstreek. “In mei 2016 hebben we ons opnieuw aangemeld en april van dit jaar hebben we een nieuw businesspl­an ingediend”, zegt Philtjens. Deze keer was het code groen. Begin 2020 opent het mijnbelevi­ngscentrum. “Maar het kan ook zijn dat we die opening in fases laten gebeuren, zodat dit al eerder kan.”

1989

De mijn van Beringen is al gesloten sinds 1989, in 1993-94 zijn de belangrijk­ste gebouwen beschermd, in 2009 kreeg de site een nieuwe bestemming als toeristisc­h-recreatief project. Intussen is er ook een winkelboul­evard, een zwembad, een duiktoren, een mountainbi­kepiste, een avonturenp­arcours, een woonzorgce­ntrum en appartemen­ten.

Geen subsidie voor Liberation Garden KEOPOLDSBU­RG -

Het prestigieu­ze erfgoedpro­ject ‘Liberation Garden’, dat voorzien werd in het voormalige Kampse militaire kwartier IJzer krijgt géén subsidie. “Dat is een serieuze mokerslag. Maar tegelijker­tijd erkent Toerisme Vlaanderen wel dat het project toeristisc­he potentie heeft”, zegt schepen voor Toerisme Marleen Kauffmann. De gemeente denkt nu samen met defensie aan een light-versie van het project, op een andere locatie. Die moet dan betaald worden met de beschikbar­e middelen “twee miljoen euro).

 ?? FOTO HBVL ?? Vlaanderen steunt de uitbouw van het mijnbelevi­ngscentrum.
FOTO HBVL Vlaanderen steunt de uitbouw van het mijnbelevi­ngscentrum.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium