Het Belang van Limburg

Belkov in volle klim over nadar geramd door fan

FROOME valt twee keer, maar tegenstand is te verdeeld om te reageren

- Hugo COOREVITS

Door een dubbele val in hooguit één kilometer tijd is Chris Froome gisteren twintig seconden kwijtgespe­eld. De geblutste leider mag zich gelukkig prijzen dat Nibali en Chaves weigerden vol te koersen, anders was de schade groter. Het is alsof ze zelfs van een gevallen Froome schrik hebben. Achteraf waren ze allemaal blij, maar de lijdende leider nog het meest. Alberto Contador en zijn kompaan Edward Theuns vallen niets te verwijten. Ze waren al in de aanval toen Chris Froome in de afzink van de Puerto del Torcal tot twee keer toe viel. De tandem van Trek-Segafredo reed voor elke seconde tijdswinst. Maar de verzamelde directe tegenstand van Froome? Die was hopeloos verdeeld, en daar profiteerd­e Froome terecht maximaal van.

De Brit was bergaf ineens weer de houterighe­id in hoogsteige­n persoon. Hij schatte een bocht naar links verkeerd in. Hij had nog maar net zijn reservefie­ts of in een bocht naar rechts tuimelde hij opnieuw. Op het moment dat Nieve en Poels hem opwachtten, keek hij al tegen een achterstan­d van driekwart minuut aan, maar na een soort Sky-ploegentij­drit met drie man liep Froome uiteindeli­jk maar twintig seconden later dan Nibali binnen.

Het leek een gebaar van fair play, die je kan catalogere­n onder de noemer: een gevallen en geblesseer­de leider val je niet aan. Of waren de allesbepal­ende ploegleide­rs van Nibali, Chaves en Kelderman de oorzaak dat er eerst gewacht werd – iedereen had de eerste val van Froome gezien – en nadien toch via de luitenante­n Pellizotti, Oomen en Lopez halfslacht­ig werd gejaagd op het zogenaamde gevaar Contador, die ocharme 22 seconden kon terugpakke­n?

Represaill­es

Het is alsof Nibali en co. gewoon schrik hebben van Froome. Alsof ze bang zijn van de represaill­es die de volgende dagen zouden volgen indien de Sky-clan merkte dat Nibali zo hard was doorgegaan. Froome deed de blutsen na de crashes (twee keer voorwiel kwijtgeraa­kt) af als enkel maar wat huid kwijt. Maar de fragiele Brit was toch zichtbaar geraakt aan de beide knieën, terwijl de trui en broek Wielrennen beleefde gisteren in Andalusië een gitzwarte dag. Er was niet enkel de veel te hitsige fan die door een veel te driftig optredende agent onder een neutrale motor werd geduwd. Veel straffer en crimineel was de actie van een toeschouwe­r die in volle klim de straat dwarste om Maxim Belkov vol in de flank te rammen en hem zo over het spandoek en de afrasterin­g te duwen. De gek werd gearrestee­rd en Belkovs ploeg schakelde de advocaat in om zich burgerlijk­e partij te stellen. De nacht van zaterdag op zondag werd de autocar van Aqua Blue Sport ook al in de fik gezet. Het zaakje brandde uit. (hc) waren opengerete­n ter hoogte van de linkerscho­uder en de rechterheu­p.

Feit is dat de schertsver­toning, die vooral Nibali, Aru en andere Keldermans opvoerden, geen promotie was voor de sport. De houding van de Haai van Messina strookt ook helemaal niet met zijn karakter. In de Tour van 2015 viel hij Froome nog aan toen er iets aan zijn voorwiel was. En in de voorbije Giro wachtte hij ook geen seconde toen leider Tom Dumoulin inderhaast een sanitaire stop moest maken in de wegberm. Toen Martin meegenomen werd in de zware val van Porte tijdens de afdaling van de Mont du Chat in de Tour, wachtte ook Froome niet. Na Antequera lijkt het alsof Froomes tegenstand­ers ondertusse­n al allemaal bezig zijn hun eigen ereplaats te verdedigen in plaats van te proberen de Vuelta te winnen. Froomey is na vier Tourzeges meer dan ooit dé patron van het internatio­nale rondepelot­on. Een koersende robot die nochtans niemand ook maar één cadeautje gunt. Marczynski pakt tweede zege voor Lotto Soudal - Tomasz Marczynski (33) won gisteren in Antequera zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Na etappe zes in een spurt met drie voerde hij nu een indrukwekk­ende solo op. “Alleen is het jammer dat het allemaal een beetje ondergesne­euwd werd door de gebeurteni­ssen met Froome en Contador”, stelde Marc Sergeant. “Natuurlijk is dat ronduit fantastisc­h. Onze Pool heeft nu al het najaar gered. Als je met deze ploeg naar de Vuelta trekt en je schiet één keer raak, dan is zo’n grote ronde geslaagd.”(hc) Pauwels geeft op - Serge Pauwels is in de Vuelta de derde Belgische uitvaller. Hij is te ziek om nog voort te rijden. Eerder verlieten Jonas Van Genechten (Cofidis) en Jens Debusscher­e (LottoSouda­l) met knieblessu­res de laatste grote ronde van het seizoen.(hc)

 ??  ?? Froome ging twee keer onderuit.
Froome ging twee keer onderuit.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium