Het Belang van Limburg

Kuringenaa­r zwiert “inbrekers” op Facebook

Politie vraagt nog maar eens om foto’s aan hen door te spelen, in plaats van ze op sociale media te zetten

-

Dinsdagnam­iddag hebben inbrekers geprobeerd hun slag te slaan in een appartemen­tsgebouw in Kuringen. Toen ze in de hal betrapt werden, zetten ze het op een lopen. Een buurman maakte foto’s van het duo en zette die op Facebook. “Wie inbreekt, weet dat hij dat risico loopt”, zegt Xavier Detaille, die in het flatgebouw woont. Bij de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad zijn ze minder blij met het verspreide­n van de beelden op Facebook.

“Dit is al de derde keer in minder dan een jaar tijd dat ze hier proberen in te breken of effectief inbreken”, zegt Detaille. “Ik ben het dan ook echt moe. Maar gelukkig kwam een buurvrouw thuis en zij zag de mannen aan mijn deur staan. Toen hebben ze meteen de benen genomen. De vrouw is hen achterna gelopen en een alerte buurman, die aan de overzijde van de straat woont, is meteen met zijn gsm foto’s beginnen nemen. De mannen zijn gewoon verder gewandeld naar hun auto waarvan de achterklep omhoog open stond. Zo zijn ze weggereden, zodat we geen nummerplaa­t konden noteren. We hebben dan de politie verwittigd die ter plaatse is gekomen.”

“Zij hebben de foto’s ook meegenomen. Maar we hebben ze toch ook op Facebook gezwierd en we hebben al wat bruikbare tips binnen gekregen van mensen die de twee ook gezien hebben. Daaruit leer ik dat de sociale media in deze ontzettend snel werken.” “Wettelijk gezien is het verboden om, zonder toestemmin­g, foto’s online te plaatsen waarop personen herkenbaar in beeld staan”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van politiezon­e LRH. “Zo’n foto’s mogen wel overgemaak­t worden aan de politie, wat ook gebeurde. Voor ons kunnen die beelden uiteraard erg nuttig zijn bij het opsporen van de daders.”

“In dit geval zijn er drie politieplo­egen naar de oproep op de Grote Baan gestuurd. Ook belangrijk om mee te geven is dat wij alle camera’s in de omgeving gecheckt hebben om een nummerplaa­t of vluchtrich­ting te hebben. Dat heeft geen onmiddelli­jk resultaat opgeleverd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium