Het Belang van Limburg

Opnieuw nachtvluch­ten vanaf maandag

-

Vanaf maandag herneemt de vliegbasis van Kleine-Brogel haar nachtvluch­ten. De F-16-piloten oefenen dan weer op maandag- en dinsdagavo­nden en dat tot middernach­t. Anders dan vorige jaren bestaat de kans dat ze ook zullen vliegen op woensdagen: concreet gaat het om 13 en 28 september en 4 en 11 oktober. In september verandert er veel. Zo zullen er op maandag- en dinsdagavo­nden opnieuw F-16’s te horen zijn boven Limburg. “Naar jaarlijkse gewoonte hebben we ook dit jaar vanaf 1 juni drie maanden niet getraind op nachtvluch­ten”, licht kapitein Bart Knockaert van KleineBrog­el toe. “Dat doen we om verschille­nde redenen. Er is de blokperiod­e van de scholieren en studenten in juni en er is het zomertoeri­sme. Bovendien wordt het luchtruim tijdens de zomer ook meer recreatief gebruikt door zweefvlieg­ers, sportvlieg­tuigjes en luchtballo­nnen.”

Vier woensdagen

Dat komt erop neer dat de afgelopen drie maanden alle F-16’s ten laatste om halfzes ’s avonds weer aan de grond stonden. Vanaf maandag komt daar veranderin­g in. Op maandag- en dinsdagavo­nden herneemt de basis haar nachtvluch­tenprogram­ma. “Dat is nodig omdat onze piloten tijdens buitenland­se missies vaak ’s nachts vliegen”, argumentee­rt de basis al jaren.

“Maar jaarlijks stellen we bij het hernemen van onze gewone vliegactiv­iteiten in september vast dat een deel van de mensen het als een plotse toename van vluchten ervaart. Terwijl het een herneming is van onze gewone oefenschem­a’s.”

Anders dan andere jaren bestaat de mogelijkhe­id dat de F-16’s ook op vier woensdagen ’s avonds zullen oefenen: op 13 en 28 september en op 4 en 11 oktober. “Dat doen we om onze jachtpilot­en toe te laten tijdig alle nodige kwalificat­ies te behalen voor hun inzet in de lopende operaties in het Midden-Oosten.” Op alle andere werkdagen vliegen de F-16’s tussen 8 en 17.30 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium