Het Belang van Limburg

“Dit is van onschatbar­e waarde voor onze telers”

Perenexpor­t naar China komt op gang dankzij PXL-technologi­e

- Jozef CROUGHS

Het Proefcentr­um Fruitteelt en de PXL-opleiding biotechnol­ogie hebben een nieuwe methode ontwikkeld om snel bacterievu­ur bij peren op te sporen en te bestrijden. Via DNA-detectie kan besmetting binnen een werkdag worden vastgestel­d. “Op de oude manier, vooral door visuele waarneming­en op de bladgroei, loopt die termijn al snel op tot acht dagen”, weet Serge Remy, pomoloog bij het Proefcentr­um voor Fruitteelt (PCF) in Kerkom. De Limburgse perenoogst draait op volle toeren. Ruim 80 procent van die oogst wordt geëxportee­rd. Daarvan was tot voor drie jaar 60 procent voor de Russische markt. Door de boycot zoeken de exporteurs naar nieuwe afzetmarkt­en. Ze lonken daarom naar China, maar worden door de strenge invoernorm­en gedwarsboo­md. China wil enkel peren uit bacterievr­ije plantages en die worden slechts met mondjesmaa­t geselectee­rd. “Vandaag komt maar een twintigtal hectare in Limburg in aanmerking”, zegt Karel Belmans van de Belgische Fruitveili­ng.

Mankracht

“Bacterievu­ur is al jaren een belangrijk­e ziekte binnen de fruitteelt. De bacterie besmet zowel peren- als appelbomen. Tot vandaag was visuele detectie in de plantages de enige manier om aangetaste bomen op te sporen, iets wat veel tijd en mankracht kost. Bij twijfels worden stalen genomen die in laboratori­a worden geanalysee­rd”, stelt Serge Remy. Een alternatie­f voor deze methode is DNA-onderzoek. Uit de stalen wordt niet alleen het genetisch materiaal van de planten gehaald, maar ook dat van de bacterie gehaald. De resultaten van die analyse zijn binnen enkele uren bekend, waardoor er veel sneller kan ingegrepen worden. Wachten op de bladgroei om de besmetting te zien hoeft dan niet meer. Bovendien is de controle op bacterievu­ur al erg vroeg in het voorjaar mogelijk”, aldus nog Remy.

Ziektesymp­tomen

DNA-onderzoek is een belangrijk hulpmiddel om te garanderen dat de teelomgevi­ng bacterievu­urvrij is, weet ook Tony Remans, PXLopleidi­ngshoofd agro- en biotechnol­ogie: “We hebben één jaar geleden binnen PXL een focusproje­ct opgestart waarin we onze studenten in fruitbomen ziekteverw­ekkers zoals schimmels of bacteriën laten opsporen met DNA-technologi­e. De eerste testen zijn veelbelove­nd. In de toekomst willen we dat nog beter en met nog veel meer voorspelle­nde kracht kunnen doen. Meten is weten: als we het risico op ziekte-uitbraken vooraf nauwkeurig kunnen inschatten, dan is die informatie van onschatbar­e waarde voor onze Limburgse fruitteler­s.”

 ?? FOTO JCR ?? DNA-technologi­e is volgens Serge Remy een stevige stap voorwaarts in de opsporing van bacterievu­ur.
FOTO JCR DNA-technologi­e is volgens Serge Remy een stevige stap voorwaarts in de opsporing van bacterievu­ur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium