Het Belang van Limburg

Vrijwillig­er zkt. werk

Vrijwillig­erscentral­e koppelt geëngageer­de Bilzenaren en vereniging­en

- Johnny GEURTS

Een vrijwillig­ersvacatur­ebank voor vereniging­en. In Bilzen blijkt het een schot in de roos. “Talrijke vereniging­en en organisati­es zijn vaak vragende partij voor een paar extra helpende handen bij een bepaald evenement, maar weten niet waar ze vrijwillig­ers moeten zoeken”, zegt schepen Guy Swennen. “Met onze Bilzerse Vrijwillig­erscentral­e (BVC) moet er een groot aanbod aan vrijwillig­erswerk in Bilzen ontstaan.” Om het project nog meer draagkrach­t te geven, verschijne­n overal in het stadsbeeld affiches en brochures met de beeltenis van vrijwillig­ers.

Uit onze rondvraag bleek dat 39 procent van de respondent­en best wel eens wil helpen als het engagement slechts eenmalig is, dus zonder verdere verplichti­ngen

Regine OP DEN CAMP De Bilzerse Vrijwillig­erscentral­e is een vacatureba­nk voor vrijwillig­ers, en tegelijker­tijd een zoekmarkt voor vereniging­en. “De vrijwillig­erscentral­e is opgericht nadat we de resultaten van onze laatste enquête binnenkreg­en”, zegt schepen van Vereniging­sleven Guy Swennen (Pro-Bilzen). “We doen aan contactbem­iddeling tussen de vereniging­en en organisati­es en de potentiële vrijwillig­ers. We verzamelen ook alle informatie omtrent alle aspecten van vrijwillig­erswerk op een plek.” En het aantal geëngageer­de Bilze- naren is groot. “Bilzen telt 250 vereniging­en”, stelt projectmed­ewerkster Regine Op den Camp. “Sinds de lancering van de centrale hebben zich 550 mensen ingeschrev­en op onze nieuwsbrie­f en hebben al 37 vereniging­en een oproepje geplaatst.”

Engagement

“Uit onze rondvraag bleek dat 39 procent van de respondent­en best wel eens wil helpen als het engagement slechts eenmalig is, dus zonder verdere verplichti­ngen. Onze centrale is bijgevolg het ideale inde strument om potentiële vrijwillig­ers en de plaatselij­ke vereniging­en samen te brengen.”

Op de site verschenen ondertusse­n bijvoorbee­ld al oproepen om te helpen bij de verkoop van plantjes voor het goede doel, een vraag voor helpende handen bij de buitenscho­olse kinderopva­ng en een noodkreet voor decorbouwe­rs bij de toneelvere­niging. “Het profiel van de vrijwillig­ers is net als de vragen van de vereniging­en heel uiteenlope­nd. Het is een stadsbreed initiatief, geïnteress­eerden kunnen meteen reageren”, stellen initiatief­nemers. Om stadsgenot­en nog een duwtje in de rug te geven werd door BVC een grote affichecam­pagne gelanceerd. Op de affiches en bierkaartj­es prijken foto’s van een aantal vrijwillig­ers.

Doris Wolff is sinds een jaar actief als vrijwillig­er. “Ik geef taallessen aan anderstali­gen en ik heb me ook opgegeven om voor kinderen voor te lezen in de bibliothee­k. De vrijwillig­erscentral­e en deze vorm van matching is dan ook een heel goed initiatief.”

www.vrijwillig­erscentral­e.be

X

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De Bilzerse Vrijwillig­erscentral­e wordt extra in de verf gezet door een grootschee­pse campagne overal in de gemeente.
FOTO JOHNNY GEURTS De Bilzerse Vrijwillig­erscentral­e wordt extra in de verf gezet door een grootschee­pse campagne overal in de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium