Het Belang van Limburg

Meer geld voor kleuters

Minister Hilde Crevits (CD&V) start schooljaar met boekentas vol dikke dossiers

-

Minister van Onderwijs Hilde Crevits wil het basisonder­wijs versterken en tegelijker­tijd ook de ongelijke financieri­ng aanpakken. Nu de Vlaamse regering vindt dat kleuters elke dag naar school moeten komen en daar vanaf 2019 ook een bonus voor komt via de kinderbijs­lag, moeten ook de middelen voor kleuterond­erwijs naar omhoog.

Het schooljaar start vandaag mevrouw de minister, wat zit er in uw boekentas voor volgend jaar?

“We zijn een toekomstpl­an aan het schrijven om het basisonder­wijs te versterken, zowel inhoudelij­k, maar ook de ongelijkhe­id in financieri­ng moet verdwijnen. Maar dat betekent ook dat we het kleuterond­erwijs meer middelen moeten geven. Een kleuter telt nu voor twee derde van de middelen mee, omdat men er indertijd van uitging dat kleuters niet elke dag naar school gingen. Maar wij willen net dat kleuters elke dag naar school gaan, dat vergroot hun kansen op een succesvoll­e schoolloop­baan. Ze krijgen daar in de toekomst ook een bonus voor. Dat hebben we zo afgesproke­n bij de herziening van de kinderbijs­lag. ”

Meer voor kleuters, betekent dit minder voor anderen? Ga je ook middelen afpakken?

“Van afpakken is geen sprake, integendee­l. We hebben in het verleden al serieus bespaard op werkingsmi­ddelen, ook in het secundair. Voor het basisonder­wijs worden de middelen vanaf volgend jaar ook opnieuw geïndexeer­d.

Ik wil ook inzetten op masters specifiek opgeleid voor het basisonder­wijs. We hebben daarover ook nog geen consensus in de Vlaamse regering, maar ik wil het debat wel voeren. Nu mag je met een master zelfs niet lesgeven in het basisonder­wijs.”

Maar wil een master wel in het basisonder­wijs aan de slag? Om dan een hele vakantie klassen te schilderen en onkruid te wieden zoals veel directeurs nu al moeten doen?

“Ik heb nog net een groep directeurs ontvangen. Die moeten we zeker versterken, ook dat zit in ons toekomstpl­an voor het basisondew­ijs. In kleinere scholen moet die inderdaad alles doen en soms zelf nog les geven ook.”

Hoe zit het nu met de hervorming van de lerarenopl­eiding? Die is deze zomer niet goedgekeur­d, binnenkort wel?

“Wel dat is het tweede dossier in mijn boekentas. De laatste discussie gaat over de aanvullend­e lerarenopl­eiding (de vroegere D-cursus of aggregaat, red), over mensen die al een diploma hebben en dan leraar willen worden en wie nu hen wat kan aanbieden. De centra voor volwassene­nonderwijs zullen die lerarenopl­eidingen overdragen aan hogeschole­n en universite­iten. Die opleidinge­n moeten aangepast blijven aan deze doelgroep en dus ook genoeg regionaal gespreid zijn. Over die spreiding moeten afspraken worden gemaakt en dat vraagt overleg. Ik hoor dat dit overleg in Limburg goed is verlopen (in Limburg werken UHasselt en KU Leuven hiervoor samen, maar in Antwerpen is de UAntwerpen wel geschrokke­n van de opleidinge­n die de KU Leuven voor hun deur wil organisere­n, red). Over de educatieve master die je als 18-jarige al zal kunnen volgen aan de universite­it, is wel een consensus.”

De toelatings­proef voor de leraren zorgt er blijkbaar voor dat de inschrijvi­ngen voor lerarenopl­eidingen dalen?

“Die proef is verplicht, maar nietbinden­d. Dus moet je die wel afleggen, maar dan mag je nog met de opleiding starten. Vorig jaar zijn er 4.500 18-jarigen begonnen met de lerarenopl­eiding en sinds mei hebben al 5.500 studenten die test afgelegd. Dus denk ik niet dat die proef afremt. Nu haalt niet meer dan de helft de eindmeet, als er straks minder starten, maar er studeren er meer af, dan is dat goed. Je mag je dus niet blindstare­n op het aantal starters. Uit die testen blijkt in elk geval dat hun Nederlands redelijk oké is, maar dat de studenten lager onderwijs problemen hebben met Frans.”

We hebben in Limburg een aantal gemeenten met zeer veel kansarmen, wat gaat u daar aan doen?

“We doen al heel wat: scholen krijgen extra middelen naargelang het aantal kinderen in kansarmoed­e. We hebben een actieplan tegen spijbelen en

tegen het verlaten van school zonder diploma. We investeren ook in extra leerkracht­en voor anderstali­ge nieuwkomer­s. Een van de zaken die in juli ook goedgekeur­d zijn, is de hervorming van de CLB’s. Die krijgen vanaf nu middelen per kwetsbaar kind.”

We willen dat kleuters elke dag naar school gaan, dus moeten er ook meer middelen komen voor kleuters.

Hilde Crevits

Dan zouden we in Limburg heel veel geld moeten krijgen?

“Jullie hebben gemeenten met veel kwetsbare kinderen, maar ook andere met minder kwetsbare kinderen, dat blijkt al uit vorige analyses. Uit cijfers van de zittenblij­vers blijkt trouwens dat die in het secundair onderwijs in Limburg gedaald zijn tot 4,33 procent.”

Over het algemeen scoort Limburg niet slecht, het is pas op gemeenteli­jk niveau dat je de problemen ziet. Komt er in dat geval ook extra geld?

“We zullen in elk geval meer kunnen inzetten in bepaalde zones in Limburg. Als er extra middelen komen, worden er ook extra mensen aangenomen. Binnenkort wordt ook het zorgbeleid van de scholen geïnspecte­erd en zal hun erkenning daarvan afhangen. Dat was vroeger niet zo. Een kind dat zich beter voelt in zijn vel, kan

makkelijke­r leren.”

Wat is vorig schooljaar gelukt?

“Ik ben blij dat we middelen gekregen hebben voor de ondersteun­ingsnetwer­ken voor kinderen met speciale noden (autisme, concentrat­iestoornis­sen, dyslexie, slechthore­nd,… red). Daar trek ik 15 miljoen euro extra voor uit per schooljaar. We hebben nu twee jaar gewerkt met proefproje­cten waarbij personeel uit het buitengewo­on onderwijs gewone scholen helpt. Nu krijgt iedereen die steun. Die kinderen hebben binnenkort ook geen medisch attest meer nodig.”

Ouders zijn anders wel ongerust, ze weten niet welke steun hun kinderen gaan krijgen.

Terwijl het vroeger duidelijk was: twee uur per week.

“Wie vorig jaar steun kreeg, mag die houden. De anderen zijn nieuw, die kregen vroeger niets. We gaan nu kijken hoeveel er zijn, ze gaan praten met CLB en school en dat zal in de loop van september gebeuren.“

Wat is vorig jaar nog niet gelukt?

“De eindtermen (de lijst met wat je minimaal moeten kennen en kunnen, red) liggen nog altijd in het parlement, hé. Ik had gehoopt dat die er in juli al zouden zijn en dat we die konden goedkeuren samen met de moderniser­ing van het secundair. Maar misschien kan de ruzie (tussen N-VA en Katholiek Onderwijs Vlaanderen, red) nu voor een doorbraak zorgen.”

Wie heeft er nu gelijk? Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) die boos is dat elke eindterm een halve bladzijde wordt, terwijl dat vroeger één zin was? En die vindt dat dit de koepels beperkt in hun vrijheid? Of Koen Daniëls (N-VA) die zegt dat het de koepel is die de vrijheid van de leerkracht­en beknot?

“Alle twee. Wij mogen als overheid niet te veel regels opleggen, er moet ruimte blijven voor het eigen pedagogisc­h project, maar de koepels moeten ook eens kijken naar wat zij de scholen allemaal vragen. Er moeten in elk geval minder eindtermen zijn en ze moeten concreter.”

We zitten in Limburg nog altijd met concentrat­iescholen, zowel die met alleen maar allochtone­n, als die met alleen maar autochtone­n. Hoe gaat u voor meer diversitei­t zorgen?

“Wel er zijn twee dossiers die door het parlement geregeld worden (en dus niet door de minister zelf, red): de eindtermen en het inschrijvi­ngsdecreet. We willen meer vrijheid voor de ouders om een school te kiezen, maar dat botst met de huidige regels van de sociale mix die bepalen wie voorrang krijgt. Die perfecte sociale mix zal je nooit krijgen. Ik denk wel dat er een centraal register kan komen waar ouders hun kinderen kunnen inschrijve­n, zodat je vermijdt dat kinderen zich in 27 scholen inschrijve­n. Maar het parlement moet eerst uit die discussie geraken. Ik ga niet in Brussel een systeem invoeren dat zegt: jij daar en jij daar.”

Maar het zou toch goed zijn als kinderen al op de schoolbank­en met diversitei­t leren omgaan?

“In het katholiek onderwijs hebben ze de dialoogsch­ool, waar jongeren met een andere religie in gesprek gaan. Ze hebben zelfs scholen met 100 procent moslimkind­eren en het gemeenscha­psonderwij­s is altijd sterk bezig geweest met diversitei­t en start dit jaar ook met het vak burgerscha­p. Maar je kan natuurlijk nooit vermijden dat mensen vrij kiezen.”

Met de scholenbou­w is er nog flink wat achterstan­d, wat gaat u daar aan doen?

“Er is nog nooit zoveel geïnvestee­rd in scholenbou­w als nu, Limburg heeft zelf ook een aantal knappe projecten gerealisee­rd. Maar ik zou toch willen reageren op jullie artikel over de scholenbou­w van begin deze week: ook kleine scholen kunnen een netwerk vormen om zo een constructi­e met de privé op te zetten. Ze hoeven niet eens in elkaar buurt te liggen. Bovendien bestaat er ook nog het systeem van de huursubsid­ies. Dat gaat heel snel. Vanuit Limburg heb ik daar maar drie aanvragen voor gekregen. Ik denk dat schoolbest­uren nog niet goed op de hoogte zijn van alle mogelijke pistes.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Hilde Crevits: “Schoolbest­uren kunnen ook huursubsid­ies aanvragen voor hun gebouwen. Maar vanuit Limburg heb ik daar nog maar drie aanvragen voor gekregen.”
FOTO LUC DAELEMANS Hilde Crevits: “Schoolbest­uren kunnen ook huursubsid­ies aanvragen voor hun gebouwen. Maar vanuit Limburg heb ik daar nog maar drie aanvragen voor gekregen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium