Het Belang van Limburg

“Vreemde eerste schooldag met lege klassen”

Negentig procent van leerlingen Genkse Europascho­ol blijft thuis voor het Offerfeest

- Hanne DE BELIE

Een paar lege klassen. Eén leerling in het zesde leerjaar. Twee kleuters in de eerste kleuterkla­s van juf Fatma. In de Genkse Europascho­ol was de eerste schooldag opvallend rustig, omdat heel wat moslimkind­jes thuis bleven voor het Offerfeest. “35 van de 332 leerlingen zijn aanwezig vandaag: zo’n tien procent is hier”, zegt directeur Hubert Crals. “Wij gaan op kerstdag ook niet naar school”, zegt juf Anita begrijpend. Dat de eerste schooldag en het Offerfeest - het belangrijk­ste feest voor de moslims - dit jaar samenviele­n, was te merken in de Limburgse scholen. Moslimkind­eren hebben recht op één vrije dag voor het Offerfeest en dus bleven de meesten gisteren thuis. Vooral in de concentrat­iescholen was de eerste schooldag wel heel erg rustig. Zo ook in de Europascho­ol in Genk, waar amper 5 procent Belgische kindjes zitten. “We wisten op voorhand dat er weinig leerlingen zouden zijn”, zegt directeur Hubert Crals. “Maar iedereen heeft recht op zijn eerste schooldag, dus daarom zijn we gewoon gestart. Vier of vijf klassen zijn helemaal leeg en voor de rest zijn er maar enkele leerlingen per klas. Ongeveer tien procent van de leerlingen is aanwezig. Dat is nog veel. (lacht) Normaal zijn hier bij het Offerfeest maximum 20 leerlingen, maar omdat het 1 september is zijn sommige moslimkind­eren toch gekomen.”

Meer aandacht

Op de speelplaat­s is het kalm, de gangen zijn leeg en ook de kleuterkla­sjes van liggen er verlaten bij. “Vandaag zijn er 14 kleuters, normaal hebben we er 150”, zegt juf Anita van het instapklas­je. Zij heeft met Aiko (2,5) maar één kindje in de klas. “Het was zijn allereerst­e schooldag. In het begin waren er traantjes, maar die waren snel weg. De eerste uren hebben we elkaar wat leren kennen, heeft hij de klas kunnen ontdekken. Het voordeel van minder kinderen is, dat ik mijn aandacht niet moet verdelen. Al is één kindje wel heel erg weinig. Intussen hebben we de deuren opengezet, zodat de kleuters van de verschille­nde klasjes met elkaar kunnen spelen.” Plots krijgt Aiko gezelschap in zijn lege klas. “Mirza heeft vorig jaar bij mij in de klas gezeten en hij kent de weg nog”, lacht juf Anita.

Bij juf Fatma van de eerste kleuterkla­s zijn twee kleuters aanwe-

zig: Efsa (3) en Miran (3). Ze zitten rustig met elkaar te spelen en genieten van de aandacht van de juf. “Ze zijn van Turkse afkomst, maar zijn toch hier”, zegt de juffrouw. “Zo zijn er meer kindjes. Hun ouders moevroeger ook werken. En het Offerfeest duurt vier dagen, dus ze hebben nog het hele weekend om te feesten. Ik vind het ook niet erg dat ik zelf moet werken. Wij vieren vanavond feest. Soms laat de directeur mij wel wat naar huis gaan voor het Offerfeest, omdat er toch weinig kinderen zijn.”

Boek lezen

Van de twee klassen in het zesde leerjaar is maar één leerling aanten wezig: Ceren (12). Terwijl juf Annelies en juf Lisa vooraan in de lege klas aan het vergaderen zijn, leest ze een boek. Ceren is van Turkse afkomst, maar besliste om toch naar school te komen. “Ik wilde de eerste dag niet missen”, vertelt ze. “Ik vind het wel een beetje jammer, want op de speelplaat­s was ik helemaal alleen. Ik heb de juf al geholpen om op elke bank een pakketje boeken te leggen en nu ben ik aan het lezen.”

“Het is een hele vreemde eerste schooldag, met een lege klas”, zeggen de twee juffen. “Je wilt starten, maar je kan niet ten volle beginnen. Eigenlijk zal onze echte eerste schooldag pas maandag zijn.”

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar worden na de eerste speeltijd samen in één klas gezet. “Vandaag zijn er tien leerlingen van vier klassen”, zegt juffrouw Femke. “Zeven van hen, zijn moslim. Hun ouders vonden het heel belangrijk dat ze de eerste schooldag niet zouden missen, ondanks het Offerfeest. Dat getuigt van enorm engagement. De lessen starten wel pas maandag, anders mist de rest te veel. Het is een hele fijne start. Net hebben ze gekleurd, nu zijn ze spelletjes aan het spelen en namiddag gaan ze fietsen.”

 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Van de twee klassen in het zesde leerjaar van de Genkse Europascho­ol was er vrijdag maar één leerling aanwezig.
Foto TOM PALMAERS Van de twee klassen in het zesde leerjaar van de Genkse Europascho­ol was er vrijdag maar één leerling aanwezig.
 ?? FOTO TP ?? Aiko (2,5) krijgt de volledige aandacht van juf Anita.
FOTO TP Aiko (2,5) krijgt de volledige aandacht van juf Anita.
 ?? FOTO TP ?? Juf Fatma met kleuters Efsa (3) en Miran (3).
FOTO TP Juf Fatma met kleuters Efsa (3) en Miran (3).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium