Het Belang van Limburg

Tongenaar schenkt eerste rolwagentj­e voor honden weg

Teckel Otto weer mobiel dankzij creativite­it van Dieter Lenaers

- Dirk ROEFFLAER

Tongenaar Dieter Lenaers is enkele maanden geleden gestart met het ontwerpen van wagentjes voor invalide honden en katten. Zijn eerste exemplaar heeft hij verloot via een poll. Gisteren is de winnares haar prijs komen afhalen. Dankzij Dieter kan haar teckel Otto zich weer zelfstandi­g verplaatse­n. Dieter Lenaers (44) is goudsmid, maar door een motorongev­al in 2003 kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Ondertusse­n heeft de creatievel­ing wel een nieuw levensdoel gevonden: hij ontwerpt wagentjes voor honden en katten die hun achterpote­n niet meer kunnen gebruiken. Dieter schafte zich een profession­ele 3D-printer aan om de nodige onderdelen te fabriceren. Het eerste model van zijn invalidewa­gentje wilde Lenaers weggeven via een stemming op Facebook. “Mijn Facebookgr­oep ‘The Dogwalker’ telt 400 leden, maar eigenaardi­g genoeg hebben slechts drie personen deelgenome­n aan de wedstrijd. Ze kijken liever eerst de kat uit de boom en wachten af”, reageert Dieter. De winnaar werd uitgeloot door zijn valkparkie­t Bruintje. Gisteren kwam Manon De Graaff (48) uit Maastricht langs met Otto. Haar achtjarige langharige teckel raakte verlamd door een dubbele hernia. “Van de ene dag op de andere was Otto verlamd. Hij heeft tweemaal een operatie ondergaan. Na de eerste, anderhalf jaar geleden, was hij volledig hersteld. Eind juni ging hij opnieuw onder het mes en sindsdien sleept hij met beide achterpoot­jes”, vertelt Manon. Otto is al twee maanden niet meer buitengeko­men, maar dankzij Dieter is hij nu weer mobiel.

Gelukkigst­e man ter wereld

Manon was helemaal in de wolken toen ze zag hoe Otto zich weer zelfstandi­g kan voortbeweg­en in het loopwagent­je. Dieter stond ernaast te blinken: “Dit maakt van mij de gelukkigst­e man ter wereld. Mijn doel is eindelijk bereikt”. De uitvinder voelt helemaal mee met Otto: “In zijn koppeke wil hij nog alles zelf kunnen, maar zijn lichaam wil niet mee. Dat is bij mij net hetzelfde.” Manon blijft hopen op een volledig herstel van haar hondje. “Volgens de dierenarts heeft Otto 30 procent kans op slagen. Dus gaan we met hem naar de fysiothera­peut, maar voorlopig kan hij toch weer buiten.” De mailbox van Dieter zit intussen vol aanvragen. Hij is volop aan het brainstorm­en over nieuwe modellen van rolwagentj­es. Zo overweegt hij een kleine gps-tracker in te bouwen zodat een verloren gelopen hond snel kan opgespoord worden. Dieter heeft een statuut van bijberoep aangevraag­d. “Blijkbaar mag je als invalide toch wat bijverdien­en”, beseft de Tongerse weldoener.

 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? Dieter Lenaers is in de wolken. Dankzij zijn karretje kan Otto na maanden binnenzitt­en weer op wandel.
Foto DIRK ROEFFLAER Dieter Lenaers is in de wolken. Dankzij zijn karretje kan Otto na maanden binnenzitt­en weer op wandel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium