Het Belang van Limburg

Chantage

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Je moet de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un een ding nageven: hij slaagt erin de spanning in de wereld ten top te drijven. Zondag voerde zijn regime in de Noord-Koreaanse bergen een kernproef uit die alles weg had van een tot ontploffin­g gebrachte waterstofb­om.

Volgens de Zuid-Koreaanse militairen brengen de Noord-Koreanen bovendien alles in gereedheid voor een nieuwe test met een interconti­nentale ballistisc­he raket die het noorden van de Stille Oceaan kan bereiken.

De atoomproef van meesterstr­ateeg Kim lijkt een dubbele boodschap te bevatten. De Noord-Koreaanse leider zet een neus naar de Amerikanen die zijn nucleaire ambities niet kunnen intomen. Tegelijker­tijd liet Kim zijn zesde kernbom ontploffen net voor het begin van een zorgvuldig voorbereid­e top van de zes BRICS-landen in Peking. De berichten over de ondergrond­se kernproef in Noord-Korea overschadu­wden meteen het nieuws over die top van de opkomende industriel­anden. Reken maar dat dit niet goed valt bij de Chinese president Xi Jinping. Volgens sommige waarnemers was de kernproef eerder bedoeld om Xi onder druk te zetten dan om indruk te maken op president Trump.

Het lezen van de motieven van Kim is echter nog ingewikkel­der dan het schouwen van de ingewanden van Romeinse offerdiere­n. Streeft Kim echt erkenning na door de Verenigde Staten en ziet hij zichzelf als gelijke van Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping? Of mikt Kim net als zijn vader en grootvader op de voortzetti­ng en beschermin­g van de familiale dynastie? In het Witte Huis wint naar verluidt het idee terrein dat de 33-jarige Kim zijn ‘force de frappe’ vooral als chantagemi­ddel ziet, om te verhindere­n dat de Verenigde Staten en hun geallieerd­en in de verleiding zouden komen om hem uit het zadel te lichten. De Chinezen hebben er tot nu toe alles aan gedaan om te verhindere­n dat het Noord-Koreaanse regime in elkaar stuikt. Peking beseft maar al te goed dat hierdoor Zuid-Koreaanse en Amerikaans­e troepen meteen aan de grens met China gestatione­erd zullen worden.

Al met al spraken de Amerikanen zondag nog gematigde taal. Defensiemi­nister Jim Mattis waarschuwd­e dat iedere bedreiging van de Verenigde Staten of hun geallieerd­en met “een massief militair antwoord” zal gepaard gaan. Hij temperde meteen zijn woorden door Kim Jong-un te verzekeren dat Washington niet uit is op de “totale vernietigi­ng” van het land.

Volgens sommige waarnemers was de kernproef van NoordKorea vooral bedoeld om China onder druk te zetten

 ?? Door Roger Huisman ?? DE KERN
Door Roger Huisman DE KERN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium