Het Belang van Limburg

Pas na 2020 alles op de weg

MATHIEU VAN DER POEL combineert tot Spelen in Tokio veldrijden met mountainbi­ken

- Werner BOURLEZ

Mathieu van der Poel (22) gaat tot 2020 voluit voor het veldrijden en kiest dan pas voor een carrière op de weg. In de zomer wil hij nog meer mountainbi­ken, zodat hij kan schitteren op de Spelen van Tokio. “Het is niet omdat Wout van Aert nu al de Ronde van Vlaanderen zal rijden, dat ik dat ook moet doen”, aldus de Nederlande­r. Hij oogt scherp en heeft een probleemlo­ze voorbereid­ing achter de rug: Mathieu van der Poel is klaar om dit veldritsei­zoen te knallen. “Zondag in Eeklo ga ik er vanaf het begin een patat op geven, ik heb er zin in”, zegt de Nederlande­r bij de voorstelli­ng van zijn team Beobank-Corendon. “Het is lang geleden dat ik nog topfit aan het veldritsei­zoen kon starten. Geen revalidati­e meer, geen knieproble­men meer: dus laat die crossen maar komen. Ik zal ook een volledig programma rijden: alle klassement­scrossen plus nog wat andere. In totaal meer dan veertig. Het wordt mijn drukste veldritsei­zoen ooit.” Hij gaat dus niet grote concurrent Wout van Aert achterna, die minder crossen wil rijden omdat hij ook zijn zinnen heeft gezet op de wegklassie­kers à la Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Het had nochtans gekund, want mijn team wou een procontine­ntale licentie aanvragen indien ik dat wenste. Maar het hoeft niet voor mij. Ik heb een contract tot 2020 en ik wil tot dan het veld combineren met het mountainbi­ken. Ik ga volgende zomer aan alle Wereldbeke­rs deelnemen en aan het WK. In 2020 wil ik schitteren op de Olympische Spelen in Tokio. Ik ga mij nu beter voorbereid­en op het mountainbi­keseizoen. Vorig jaar presteerde ik al sterk, zonder specifieke training. Ik hou van die discipline, die is nog zwaarder dan het veldrijden.” Dat betekent dat we Van der Poel tot 2020 niet in de voorjaarsk­lassiekers op de weg zullen zien. De Nederlande­r werd bij de jeugd nochtans wereldkamp­ioen bij de junioren en won dit seizoen vijf wegkoersen. Hij klopte onder meer Philippe Gilbert in de tweede rit van de Baloise Belgium Tour. “Ik ben nog jong, ik heb nog tijd genoeg om voluit op de weg te mikken. Het is niet omdat Wout van Aert nu al de Ronde van Vlaanderen zal rijden, dat ik dat ook moet doen. Vanaf mijn 26ste kan ik nog een mooie carrière uitbouwen op de weg.”

Mathieu VAN DER POEL

Nieuwe toppers

Wat betekent dat Van der Poel bij een vertrek uit het veldrijden van Wout van Aert wel alleenheer­ser wordt in het veld. “Het is beter dat er veel strijd is in de cross, de duels met Wout zorgen voor sensatie. Maar ik weet niet wat Wout precies van plan is, ik houd mij ook niet bezig met zijn toekomst. Hij zal er dit seizoen wel staan in de klassement­scrossen. Ik ben ook benieuwd naar de rest, er staan altijd wel nieuwe toppers op.” Nieuw dit seizoen: met Tom Meeusen, die overkomt van Telenet-Fidea, heeft Van der Poel er een luxeploegm­aat bij. “Ik ben hier supergoed ontvangen”, zegt Meeusen. “Ik heb de beste voorbereid­ing ooit achter de rug. En ik moet nu niet meer als een zot achter Mathieu rijden, want hij is een ploegmaat. (lacht) Maar ik heb ambitie: ik wil mijn beste seizoen ooit rijden.”

Ik zal in de winter een volledig programma rijden: alle klassement­scrossen plus nog wat andere. In totaal meer dan veertig. Het wordt mijn drukste veldritsei­zoen ooit

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Mathieu van der Poel en Sanne Cant op de ploegvoors­telling van Beobank-Corendon.
FOTO PHOTOPRESS.BE Mathieu van der Poel en Sanne Cant op de ploegvoors­telling van Beobank-Corendon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium