Het Belang van Limburg

“Ik moet bekennen: ik heb het programma nog nooit gezien”

- Tom DE LEUR

Sergio Herman was gisteren nog geen dag aan boord bij Gert Verhulst en hij had al een theoretisc­h rijexamen aan zijn broek. “Dat examen zag ik van ver aankomen”, zegt de sterrenche­f lachend, “met dat rijverbod van me”. En of de sfeer daar goed is, in Cadzand. “We gaan veel eten, Gert, daar kun je niet onderuit.” “Moet je mij zien: ik sta gewoon in het zweet.” Sergio Herman (47) is net terug uit de stuurcabin­e van de Evanna, de plezierboo­t van Gert Verhulst (49) waar gisteravon­d het tweede seizoen van zijn talkshow ‘Gert Late Night’ van start is gegaan. De sterrenche­f heeft zich door vijftig vragen van een theoretisc­h rijexamen geworsteld, samen met Gwendolyn Rutten van Open VLD en tv-maker Bart De Pauw. “Ik zweet vooral omdat het zo warm was in die cabine”, zegt Sergio Herman met een knipoog. “Maar het was best lastig, die vragen. Je krijgt maar vijftien seconden tijd, man. Ik kreeg de vragen soms niet eens gelezen, zo lang waren ze.”

Een flauw zonnetje probeert door de wolken te breken boven de vernieuwde jachthaven van Cadzand. Aan die haven ligt één gebouw: restaurant AIRrepubli­c van Sergio Herman. De chef-kok is hier thuis, iets verderop ligt zijn andere restaurant Pure C. Deze ochtend (maandag, nvdr.) is het gezelschap gaan fietsen, naar natuurgebi­ed Het Zwin. Gert ging op de tandem met James Cooke, zijn bijzit in ‘Gert Late Night’: “Ik had gelukkig het stuur genomen, anders waren we nu nog aan het rondfietse­n.” Sergio Herman straalt: “Als we dan toch in Zeeuws-Vlaanderen zijn, is het best wel fijn om al die mooie plekjes hier te laten zien. Dit is mijn streek, hier kun je echt tot rust komen.”

Gert: “Zo’n tandem is wel iets speciaals als je dat niet gewend bent, ik vind dat toch gevaarlijk.”

Sergio: “Ik vond dat jij en James tijdens die fietstocht wel veel aan het klagen waren.”

Gert: “Ja, maar het was ook heel heuvelacht­ig.”

Sergio: (grijzend) “Hoezo, heuvelacht­ig?”

Gert: “Zeker als de versnellin­gen niet werken. Soit, het was héél zwaar.” (lacht)

Sergio: “Mooi fietstocht­je, daar kikker je van op. Hier op de boot is het ook niet verkeerd. Ik zie mezelf geen boot kopen, het vergt veel onderhoud, een hoop gedoe. Ik denk dat het leuker is af en toe een boot te huren, Gert VERHULST

Presentato­r dat doe ik wel eens op vakantie, dat geeft wel rust, lekker op zee.” Gert: “Deze boot wordt altijd de plezierboo­t van Gert Verhulst genoemd, maar ik zie dit meer als een uitbreidin­g van een bedrijf. We verhuren die boot voor feesten. Donderdaga­vond varen we weer terug naar Antwerpen, in het weekend is er weer een trouwfeest.”

Sergio: “Als de boot in Antwerpen was blijven liggen, had dit ook wel gekund, hoor. Maar Cadzand is toch een beetje mijn terrein. Ik wou dit in het voorjaar al doen, maar heb toen afgezegd omdat mijn vader net was overleden. Dan kan ik moeilijk de gezellige jongen uithangen. Maar nu ben ik blij dat het Belgische publiek kan kennismake­n met de haven en het restaurant.”

Gert: “En als Sergio hier op de boot tussen de opnames door een uurtje tijd heeft, kan hij snel over en weer naar zijn restaurant om zijn personeel even te gaan lastigvall­en. (lacht) Het klopt dat we dit weekend al een feestje hadden aan het restaurant van Sergio. Een samenloop van omstandigh­eden: een van mijn beste vrienden gaf hier een feest voor de huwelijksv­erjaardag. Of het een stevig feestje was? Er was heel weinig eten, dus zijn we aansluiten­d meteen naar de frituur gegaan. (lacht) Nee, serieus: ik denk dat ik nog nooit zo lekker gegeten heb op een feest. En dat zeg ik niet omdat Sergio erbij zit, het was top. Ik was al twee keer bij AIRrepubli­c gaan eten, trouwens. Een aanrader voor iedereen.” Sergio: “Ik moet iets bekennen: ik heb het programma van Gert nog nooit gezien.”

Gert: “Sergio kijkt geen tv. Logisch: Sergio werkt vaak ’s avonds, tot diep in de nacht. Ik vind het verfrissen­d dat hij sommige BV’s totaal niet kent.” Sergio: “Bart De Pauw ken ik natuurlijk wel van naam, hij is ook al een paar keer komen eten, maar ik zou geen drie programma’s van hem kunnen noemen. Ik heb 25 jaar lang een restaurant gehad, dan kijk je hooguit ’s nachts naar de herhaling van het journaal. Soms denk ik dan wel: wat heb ik al die jaren gedaan? Dan kan ik soms niet meepraten, dat stoort me wel. Als je restaurant­s hebt, heb je niet echt een sociaal leven. (pauzeert) Maar we klagen niet. We zitten hier goed, het wordt een mooie week, met véél eten.” Gert: (rolt met de ogen) “Ja, maar daar gaan we een beetje op letten. We gingen niet te veel eten en de eerste ochtend komt Sergio al met een hele doos vol lekkers aan.”

Sergio: “Je moet de dag goed beginnen, Gert. En de week goed afsluiten. Dat moét gewoon.” (lacht)

Sergio kijkt geen tv, kent sommige BV’s niet. Ik vind dat heel grappig en verfrissen­d

X‘Gert Late Night’, VIER, 22.20 uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium