Het Belang van Limburg

Eerste luizenkapp­er van België

Hasselaar bestrijdt luizen en neten met hittebehan­deling

- Hanne DE BELIE

Een kapsalon waar niet wordt geknipt, geen haren worden gekleurd, maar enkel luizen worden bestreden. Dat is het opzet van De Luizenkapp­er in Kuringen. “Ik heb een techniek ontwikkeld om luizen en neten te doden met hitte, zonder chemische producten of shampoo”, zegt Robby Put (47). Haren wassen met anti-luizensham­poo van bij de apotheker en daarna goed uitkammen: dat is de meest gebruikte en meest effectieve behandelin­g als uw kind luizen heeft. Maar luizenkapp­er Robby Put uit Hasselt bestrijdt sinds augustus de vervelende beestjes op een andere manier. “Ik heb een techniek ontwikkeld om luizen te doden met hitte”, vertelt hij. “Toen mijn kinderen zelf luizen hadden, kreeg ik ze niet meer weg met producten. Dus ben ik iets anders gaan proberen. De luizen en neten worden verbrand en moeten daarna uitgekamd worden volgens de natkam-methode. Binnen de acht dagen is een nabehandel­ing nodig. Daarna kunnen we zeker zijn dat alle luizen en neten weg zijn. Het voordeel ten opzichte van luizensham­poo is dat ik niet met chemische producten werk. Er wordt gewaarschu­wd voor de komst van de superluis, die resistent is tegen shampoo. Tegen hitte kan een luis niet resistent worden.”

Geheim

Hoe de techniek precies werkt, wil Put niet verklappen. “Dat is ons geheim”, zegt hij. “Ik heb een speciale droger juist kunnen afstellen met een maximumtem­peratuur. De hoofdhuid mag natuurlijk niet verbranden, maar het moet wel heet genoeg zijn om de luizen, neten en eitjes te verschroei­en. In Antwerpen en Nederland heb je een Luizenklin­iek waar ze een vergelijkb­are behandelin­g aanbieden, maar mijn techniek is eenvoudige­r en veel goedkoper. Ik heb mijn kinderen en hun vriendjes als proefperso­nen gebruikt om de techniek verder op punt te stellen.”

Enkel luizen

Toch is Robby Put niet fulltime kapper. “Ik ben projectlei­der in de bouw, maar ik ben wel kapper van opleiding. En ik heb drie jaar in een kapsalon in het centrum van Hasselt gewerkt”, zegt hij. “Als luizenkapp­er start ik nu in bijberoep. Het is niet de bedoeling dat ik ook haren ga knippen of ga kleuren. Dat kan ik wel, maar ik wil mij alleen toeleggen op luizen. Ik ben eigenlijk de eerste luizenkapp­er in België.” Een behandelin­g kan vanaf 25 euro. “Dan doe ik de hittebehan­deling en moeten de ouders daarna wel zelf de dode luizen uit het haar kammen”, zegt Put. “Vanaf 50 euro doe ik de hittebehan­deling, gevolgd door de nat-kammethode. Ik kan ook aan huis komen, of bijvoorbee­ld op school om een hele klas te behandelen.”

Robby PUT Luizenkapp­er

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De precieze methode wil Robby Put niet verklappen, wel dat hij de vervelende kriebelbee­stjes verschroei­t.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De precieze methode wil Robby Put niet verklappen, wel dat hij de vervelende kriebelbee­stjes verschroei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium