Het Belang van Limburg

“Zo’n absurde tv heb ik nog nooit gemaakt”

- Tom DE LEUR

Iedereen die een containerp­ark heeft bezocht, bij de autokeurin­g heeft gestaan of heeft aangeschov­en aan een loket zal zich herkennen in ‘Kafka’, een nieuw absurd programma met sketches op VTM. Acteur Tom Audenaert (38) krijgt vanavond zonder de minste twijfel de lachers op zijn hand met zijn rol van werknemer die zijn badge niet bij heeft. “Dit is het soort humor die bijna pijn doet.” Waarom makkelijk als het moeilijk ook kan? De vraag is de logische rode draad doorheen ‘Kafka’, een satirisch programma over bureaucrat­ie die zo op de spits wordt gedreven dat het pijn doet. ‘Kafka’ komt uit de koker van Charlotte Vanhecke, de vrouw achter het Eén-programma ‘Loslopend Wild’. Zij kreeg het idee voor ‘Kafka’ toen ze een boete kreeg van De Lijn en pas een antwoord kreeg op de vraag wat ze had mispeuterd toen ze zélf aangeteken­de brieven ging versturen. Eén van de vele bekende acteurs in het programma is Tom Audenaert, die vanavond een groot deel van de zendtijd in beslag neemt met een sketch over een werknemer die op het werk verschijnt zonder badge en daar ongeloofli­jk spijt van krijgt. Audenaert omschrijft ‘Kafka’ als “het meest absurde wat hij al voor televisie deed” en is er zeker van dat iedereen er zich in zal herkennen. “Ik ben zelf ook al een aantal keren aan het lijntje gehouden door een bedrijf, of eindeloos doorverbon­den. Ik heb het één keer meegemaakt dat ik voor een vlucht moest overstappe­n in New York en dat het loket van de douane net voor onze neus dicht ging. We moesten naar een andere rij, maar iedereen die achter ons stond, was daar al voor ons gaan staan. Man, je had mij toen moeten horen. Die Amerikaans­e douaniers werden er zenuwachti­g van.” (lacht)

Met aanschuive­n aan een loket heeft Tom Audenaert nog meer ervaring omdat hij als acteur regelmatig moest gaan stempelen voor een werklooshe­idsuitkeri­ng. Doppen, zoals dat in de volksmond heet. “Niet plezant, nee. Niet toen ik van de toneelscho­ol kwam, maar ook niet toen ik al vaker had gewerkt. Ik ben zelfstandi­ge geworden omdat ik dat doppen beu was. Eén keer per jaar moest ik ook naar de RVA om aan te tonen dat ik genoeg werkte. Na een tijd had ik al aardig wat dingen voor film en televisie gedaan en werd ik daar herkend: hier, die acteur zit daar ook. (lacht) Na vijf minuten aan het loket was ik meestal buiten omdat ze bij de RVA ook konden zien dat ik genoeg werk had, maar fijn was dat niet.”

Tom Audenaert speelt in de reeks naast kanjers als Tiny Bertels, Stefaan Degand, Karlijn Sileghem en Günther Lesage. Met Frank Focketyn had hij nooit eerder gespeeld. “Ik ken Frank van het legendaris­che programma ‘In De Gloria’, waar ik als jongere toch heel graag naar keek. Alleen voor Frank was het de moeite om mee te doen. De absurde humor is echt geweldig, het is nooit plat, wat je wel eens vaker hebt met sketches. Bij momenten is het echt de humor van de traagheid, van de pijniging zelfs. Dat je zit te kijken en denkt: bah, wat een verschrikk­elijke mensen. Het is het soort humor dat je eerder op Q2 zou verwachten, of op Canvas. Fijn dat dit op VTM kan.”

Kafka, VTM, 20.35 uur

X

 ?? FOTO KAFKA ?? Tiny Bertels en Karlijn Sileghem naast Tom Audenaert: alleen maar goeie acteurs in ‘Kafka’.
FOTO KAFKA Tiny Bertels en Karlijn Sileghem naast Tom Audenaert: alleen maar goeie acteurs in ‘Kafka’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium