Het Belang van Limburg

Een wereld in roze en lichtblauw

Fotografe Liesje Reyskens exposeert in nieuwe Genkse stadsgaler­ie

- Rudi SMEETS

Op vrijdag 8 september wordt in Genk een stadsgaler­ie voor kunst en ambacht geopend. Liesje Reyskens (32) is de eerste die exposeert in The Gallery, een initiatief van ASAP Foundation en het Genkse stadsbestu­ur. De Zonhovense fotografe blikt in haar tentoonste­lling ‘Periwinkle Decade’ terug op tien jaar artistieke fotografie. “Door deze expo zie ik dat mijn werk geëvolueer­d is”, zegt ze. De beelden van Liesje Reyskens doen denken aan de hyperreali­stische schilderku­nst van de jaren zestig en zeventig. Foto’s als schilderij­en, zeg maar. Ze raakte bekend met portretten van lieftallig­e modellen in een gestileerd decor. Haar artistiek universum lijkt een geïdealise­erde wereld, waarin roze en lichtblauw de boventoon voeren. “Dat zijn mijn favoriete kleuren”, zegt ze. “Ik heb de tentoonste­lling niet toevallig ‘Periwinkle Decade’ genoemd. Het eerste deel van de naam staat in het vakjargon voor lichtblauw. Al op jonge leeftijd had ik iets met pasteltint­en. Ik was een echt poppenmeis­je. Uren kon ik me bezighoude­n met het aankleden van barbiepopp­en. Ik vond het ook erg leuk om me samen met mijn zus en vriendinne­n te verkleden en van elkaar foto’s te maken met het toestel van mijn ouders. ‘Decade’ verwijst naar een terugblik op mijn carrière. Precies tien jaar geleden studeerde ik in Genk af aan de toenmalige Media & Design Academie. Dat was een mooie aanleiding om in mijn archief te duiken.”

Ondanks haar relatief jonge leeftijd heeft Liesje Reyskens een uitgebreid cv. Met haar artistiek werk exposeerde ze al van Milaan tot Los Angeles, maar het grootste gedeelte van haar profession­ele tijd besteedt ze aan reportages voor binnen- en buitenland­se magazines (onder meer voor ons weekendmag­azine Sjiek) en bedrijven. Ook werkte ze drie jaar geleden voor handtassen­merk Delvaux een wereldwijd­e kerstcampa­gne uit. Ze kreeg zelfs een opdracht van een buitenland­se prins, maar daarover blijft ze uiterst discreet.

Schattighe­idscultuur

Iets meer dan twee jaar geleden kon ze dankzij een toelage van het provincieb­estuur voor zes weken naar Japan, waar ze de schattighe­idscultuur Kawaii bestudeerd­e. “Niet alleen jonge meisjes, maar ook volwassen vrouwen kleden zich zoals lolita’s”, preciseert ze. “Ze willen Liesje REYSKENS

Fotografe het uiterlijk van een pop hebben: roze kleding uiteraard, maar ook een bleke huid, poederacht­ige make-up en expressiev­e ogen. Dat gaf me veel inspiratie voor een expo in de Hasseltse binnenstad.” Nu exposeert Reyskens tot 24 september in het centrum van Genk, waar een vroegere kledingzaa­k werd getransfor­meerd tot een galerie. Omdat ze niet alleen in de schijnwerp­ers wil staan, haalde ze er vier bevriende kunstenaar­s bij: Barend van Hoek, Joris Link en Marjan Laaper uit Nederland en de Canadese Amy Wong. Dat deel van de expo heet ‘Fairynflue­nce’, een verwijzing naar de invloed van sprookjes op de geëxposeer­de schilderij­en, keramische beelden, video-installati­es en vlakke houtsculpt­uren. “Ik ga in dialoog met hun werk. Dat vind ik veel leuker dan alle spots op mezelf te richten”, benadrukt ze.

Ik was een echt poppenmeis­je. Uren kon ik me bezighoude­n met het aankleden van barbiepopp­en

XPeriwinkl­e Decade en Fairynflue­nce, Molenstraa­t 7 in Genk – Van 8 tot 24 september (vrijdag 16-18 uur, zaterdag en zondag 10-18 uur).

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Liesje Reyskens: “Precies tien jaar geleden studeerde ik af in Genk. Een mooie aanleiding om in mijn archief te duiken.”
FOTO SVEN DILLEN Liesje Reyskens: “Precies tien jaar geleden studeerde ik af in Genk. Een mooie aanleiding om in mijn archief te duiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium