Het Belang van Limburg

Steeds meer Belgische transporte­urs starten spookbedri­jf in Slovakije

De Backer wil boetes van 25.000 euro voor truckers die liegen over rij- en rusttijden

- Hannes CATTEBEKE

Minstens 120 Belgische transportb­edrijven hebben een postbusbed­rijf opgericht in Slovakije. Ze werven Slovaakse chauffeurs aan die tot drie keer goedkoper zijn dan Belgische chauffeurs, met soepelere arbeidsvoo­rwaarden. Staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) probeert met Slovakije een akkoord te sluiten en kondigt een vertienvou­diging aan van de boetes voor wie knoeit met de rij- en rusttijden. “Het aantal Belgische bedrijven dat in Oost-Europa postbusbed­rijven opricht, is nog steeds aan het groeien”, dat zegt Frank Moreels, voorzitter van de socialisti­sche Transportv­akbond BTB. Zo’n postbusbed­rijf maakt het mogelijk om daar chauffeurs aan te werven aan Oost-Europese arbeidsvoo­rwaarden om uitsluiten­d op Belgische wegen rond te rijden. Dat soort sociale dumping is verboden door de Europese Unie. Elke zes weken worden de chauffeurs op vrijdag met een busje van of naar Slovakije gebracht. De Oost-Europese chauffeurs zijn tot drie keer zo goedkoop als Belgische. Vaak krijgen ze een vaste maandvergo­eding van 400 euro. Om daarboveno­p zo veel mogelijk te verdienen, moeten ze zo veel mogelijk kilometers afmalen. Dat verhoogt de druk om te knoeien met de strikte regelgevin­g voor de rij- en rusttijden.

Firma’s zonder personeel

De Belgische transporte­urs worden voor hun Slovaakse constructi­e allemaal bijgestaan door enkele consultant­s die zich daarin gespeciali­seerd hebben. Hun spookfirma’s huizen in Slovakije dan ook allemaal op dezelfde adressen, waar vaak geen personeel aanwezig is. “Of dezelfde persoon opent de kantoordeu­r van verschille­nde bedrijven”, zegt Moreels. Ook Roland Peeters, nochtans bestuursli­d van de patronale organisati­e van transportb­edrijven Febetra, heeft met SK Service een bedrijfje opgericht dat andere Belgische transporte­urs bijstaat. Peeters verdedigt zich door te stellen dat Belgische bedrijven met Belgische arbeids- en loonvoorwa­arden onmogelijk de concurrent­ie kunnen aangaan met Oost-Europa. Febetra noemt de constructi­e van Peeters “niet zijn slimste carrièreze­t, maar zolang hij niet veroordeel­d wordt of er ernstige aanwijzing­en zijn, kunnen wij statutair niets tegen hem beginnen”.

In een reactie op het onderzoek van BTB wijst Europees Commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) erop dat de lidstaten sinds kort meer mogelijkhe­den hebben gekregen om de controles en de sancties te versterken. Maar Slovakije blijkt een lastige klant om gegevens uit te wisselen. “Ofwel voeren ze de gevraagde controles niet uit”, zegt bevoegd staatssecr­etaris Philippe De Backer, “ofwel spelen ze de data zo traag door dat de bedrijven ondertusse­n zijn opgedoekt”. De Backer zegt dat bilaterale gesprekken zijn opgestart om tot Philippe DE BACKER (Open Vld)

Staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding een betere uitwisseli­ng te komen, zoals dat bijvoorbee­ld met Bulgarije al is gelukt. “Maar we moeten Slovakije nog kunnen overtuigen dat dit ook voor hen een goede zaak is.”

Ofwel voert Slovakije de gevraagde controles niet uit, ofwel spelen ze de data zo traag door dat de bedrijven ondertusse­n zijn opgedoekt

100 extra inspecteur­s

Ondertusse­n zijn er naast opgevoerde acties van de FOD Mobiliteit en het federaal parket op Belgische wegen al honderd extra sociale inspecteur­s ingezet. En De Backer broedt nog op een ander plan. Een groot deel van de sociale fraude komt aan het licht door een controle van de tachograaf, die de rij- en rusttijden van de chauffeurs registreer­t. “Maar intussen bestaat er software die de tachograaf stilzet, waardoor het is alsof de chauffeur aan het rusten was.” De maximumboe­te voor dat soort gesofistic­eerd geknoei bedraagt 2.500 euro. De Backer wil dat vertienvou­digen. Zijn collega’s van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Mobiliteit Bellot (MR) moeten daar wel nog mee akkoord gaan.

 ?? Foto HOLLANDSE HOOGTE ?? Minstens 120 Belgische transportb­edrijven hebben een postbusbed­rijf opgericht in Slovakije.
Foto HOLLANDSE HOOGTE Minstens 120 Belgische transportb­edrijven hebben een postbusbed­rijf opgericht in Slovakije.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium