Het Belang van Limburg

Fietsstraa­t klaar voor autoloze zondag

Werfverkee­r dreigt fietsers te hinderen

- Dirk JACOBS

De werken voor de markering van de eerste fietsstraa­t in Hasselt lopen door de regen wat vertraging op. “Maar vrijdag kan de fietsstraa­t officieel open”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). Mooi nieuws, vlak voor de autoloze zondag in de stad, maar er rijzen ook vragen. Want deze dwarsweg door de binnenstad wordt de komende jaren een passage voor een hele reeks grote werven.

Zo is er de werf van het Ursulinenh­of waar op topdagen tot zeventig vrachtwage­ns per dag de fietsstraa­t moeten dwarsen om de stad uit te geraken. En ook aan het begijnhof wordt flink gewerkt. Daarvoor moeten de vrachtwage­ns zelfs de hele fietsstraa­t volgen tot in de Bonnenfant­enstraat. Staan in de komende jaren ook op de agenda: de werf Herkenrode­kazerne, waarvoor ook via de Meldertstr­aat gereden moet, dus ook via de hele fietsstraa­t. Nog later volgen de werken aan het Belgacomge­bouw in de Paardsdeme­rstraat, ook al in volle fietsstraa­t.

Fietser baas

“Daar hebben we over gesproken”, zegt schepen El Ouakili. “Concreet is er voorlopig één knooppunt waar fietsers en werfverkee­r in de fietsstraa­t kruisen, namelijk het kruispunt van de Dorpsstraa­t met de Dr.Willems./ Isabellest­raat. Dat is vandaag ook al een kruispunt voor gemengd verkeer. Verder is hier tot heden geen probleem geweest met de vrachtwage­ns die vanuit Ursulinenh­of passeren.”

“De fietsers worden nu bovendien baas en mogen zelfs midden op de rijbaan rijden waardoor het verkeer achter hen, dus ook de vrachtwage­ns, moeten remmen. Fietsers worden ook zichtbaard­er. Aan het kruispunt met de Dr. Willemsstr­aat zullen we het autoverkee­r ook duidelijk waarschuwe­n met een bord dat aangeeft dat ze een fietsstraa­t naderen.” Volgens Tom Buntinx, Minder Hinder coördinato­r, is het moeilijk om nu al te voorspelle­n wanneer het werfverkee­r in de straat zal pieken. “Elk bouwprojec­t kent wel enkele pieken van werfverkee­r, maar de timing van sommige projecten is nog niet bekend. We kunnen dus niet zeggen of die pieken zullen samenvalle­n.”

“In de praktijk zullen fietsers en vrachtwage­ns dus niet onafgebrok­en elkaars pad kruisen”, zegt de mobiliteit­sschepen. “Laat ons eerder de voordelen van fietsstrat­en in de kijker zetten.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De rode onderlaag van de fietsstraa­t is al aangelegd. Tegen vrijdag is de hele straat klaar om fietsers voorrang te geven.
FOTO SERGE MINTEN De rode onderlaag van de fietsstraa­t is al aangelegd. Tegen vrijdag is de hele straat klaar om fietsers voorrang te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium