Het Belang van Limburg

Irma slaat vernietige­nd toe op Caribische eilanden

Gouverneur van Florida laat zuiden van staat evacueren uit vrees voor superorkaa­n

- Thomas JANSEN/Roel DAMIAANS

PHILIPSBUR­G - Superorkaa­n Irma is zoals verwacht hard tekeergega­an in de Caraïbisch­e zee. Vooral Sint-Maarten en Saint-Barthelémy kregen het zwaar te verduren. De orkaan heeft op de eilanden aan minstens twee mensen het leven gekost, terwijl twee andere mensen zwaargewon­d zijn geraakt. Even circuleerd­e het nieuws dat het kleine eiland Barbuda met zijn 1.700 inwoners volledig van de kaart was geveegd, maar volgens de eerste minister van de eilandenst­aat Antigua & Barbuda waren er zelfs geen slachtoffe­rs gevallen.

Een omvang zo groot als Frankrijk. Een gemiddelde snelheid van 290 kilometer per uur, met gemeten maxima tot 350 kilometer per uur. Zelfs seismomete­rs, bedoeld om aardbeving­en te registrere­n, slaan alarm. Om maar te zeggen dat Irma een orkaan van een nooit eerder geziene soort is. Categorie vijf meer bepaald, de maximumcat­egorie. “En alleen omdat er geen categorie zes bestaat, is Irma nog vijf”, zeggen experts.

Uren stilte

Na vele waarschuwi­ngen ging Irma gisterenoc­htend voor het eerst aan land, meer bepaald op het eilandje Barbuda. De 1.700 inwoners waren op voorhand gevraagd om binnen te blijven. Na de doorkomst van de orkaan bleef het lange tijd akelig stil. De stilte werd na enkele uren doorbroken door een officieel statement van eerste minister Gaston Browne van Antigua & Barbuda. “Er is schade aan daken en gebouwen, maar tot nu toe heb ik geen enkel nieuws over mogelijke slachtoffe­rs op een van onze eilanden. De inwoners hadden zich goed voorbereid op de komst van de orkaan en wij hebben deze beproeving samen goed doorstaan.”

Overstromi­ngen

Op dat moment was Irma al op weg naar Sint-Maarten. Het oog van de orkaan lag gisterenmi­ddag pal boven het Caribische eiland. De ravage is enorm. “Er zijn overstromi­ngen langs de kust, boten en auto’s zijn verwoest en daken werden weggeblaze­n”, zegt de Franse minister Annick Girardin, die belast is met overzeese gebieden. Meerdere grote gebouwen zouden er vernield zijn. Ook op de eilanden Saba, Sint-Eustatius en Saint-Barthelémy ging de orkaan flink tekeer. Op meerdere plaatsen is de elektricit­eit weggevalle­n. De sterkste huizen bleken niet bestand tegen de kracht van de natuur. Bij het ter perse gaan waren er twee dodelijke slachtoffe­rs geteld en twee zwaargewon­den, maar als de storm helemaal voorbij is, kan de tol pas helemaal worden opgemeten.

De hoofdstad Philipsbur­g op Sint-Maarten werd ook nog getroffen door overstromi­ngen. Veel toeristen waren er op dat moment al niet meer op het bedreigde eiland. De Nederlands­e koning Willem-Alexander en zijn echtgenote M xima hebben laten weten “alle slachtoffe­rs” van het natuurgewe­ld “in het hart te dragen”. Meteen na de doorkomst van de orkaan kondigde Frankrijk aan dat ze noodhulp naar de regio zal sturen. Het Nederlands­e Rode Kruis opende ook al een hulprekeni­ng en een website, waarop inwoners kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

Bibberen in Florida

De orkaan zal via Puerto Rico, Haïti, en de Dominicaan­se Republiek uiteindeli­jk richting Florida razen. Veel kracht zal Irma in die tijd wellicht niet verliezen. “Veel heeft te maken met de instandhou­ding van zijn ‘oog’”, zegt KMI-expert Karim Hamid. “Blijft zijn oog intact, dan werkt de machine optimaal en kunnen de windsnelhe­den de hoogste waarden bereiken. Maar vaak zwakt het oog af en wordt het vervangen door een nieuw oog. Dat zorgt voor een afname van de windsterkt­e. Toch is de kans dat Irma zeer krachtig blijft erg groot.” Net daarom zet men zich in Florida al schrap. Voor vanavond moet iedereen het zuiden van de staat verlaten. “Bij andere orkanen wachten we af hoe ze evolueren”, zegt Tomas Pedro Regalado, burgemeest­er van Miami. “Deze orkaan is echter te bedreigend om beslissing­en langer uit te stellen. Daarom verkies ik het ongemak van onze inwoners door ze verplicht op voorhand te evacueren, boven het verlies van levens.” De inwoners van de zuidelijke Amerikaans­e staat zijn volop bezig met zich voor te bereiden op de komst van Irma op zondag. Supermarkt­en worden leeggekoch­t, huizen worden dichtgetim­merd en mensen slaan massaal drinkwater en brandstof in.

 ??  ?? De jachthaven van Philipsbur­g, hoofdstad van Sint-Maarten, is een grote puinhoop na de doortocht van superorkaa­n Irma.
De jachthaven van Philipsbur­g, hoofdstad van Sint-Maarten, is een grote puinhoop na de doortocht van superorkaa­n Irma.
 ?? FOTO REUTERS
FOTO REUTERS ?? Inwoners van Florida hamsteren massaal drinkwater en brandstof (foto) voor de komst van orkaan Irma.
FOTO REUTERS FOTO REUTERS Inwoners van Florida hamsteren massaal drinkwater en brandstof (foto) voor de komst van orkaan Irma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium