Het Belang van Limburg

Patiënten zonder benen krijgen elektronis­che prothesen terugbetaa­ld

Nieuwe regeling voor hulpstukke­n geldt vanaf 2018

- Mireille MAES

Computerge­stuurde knieprothe­sen worden vanaf volgend jaar terugbetaa­ld. Dat vernam onze redactie van minister Maggie De Block (Open Vld). Tot nog toe werden enkel mechanisch­e prothesen terugbetaa­ld. De zaak kwam in de actualitei­t door Hannelore Vens, een meisje zonder benen dat samen met Koen Wauters naar Machu Picchu klom. Omdat ze geen geld had voor dure elektronis­che prothesen hield Q-music gisteren een benefiet.

In de toekomst zullen patiënten zoals Hannelore niet langer afhankelij­k zijn van geldinzame­lingen, want het RIZIV zoekt een budget voor de terugbetal­ing. Eind september komt een werkgroep met prothesist­en, ziekenfond­s en patiëntenv­ereniging Amptraide samen om te bekijken welke doelgroep voor terugbetal­ing in aanmerking komt, welke procedure patiënten moeten doorlopen en hoeveel geld ze krijgen. “Dankzij deze beslissing winnen mensen met een prothese enorm aan levenskwal­iteit. Want met het mechanisch­e hulpstuk is de kans op blessures groot”, reageert Martine Nuyts uit Tessenderl­o. Zij loopt al 37 jaar met een mechanisch­e prothese. “Dankzij die nieuwe prothesen kunnen wij veel langer mobiel blijven.”

“Dit is fantastisc­he nieuws voor iedereen met een knieprothe­se”, reageert Martine Nuyts uit Tessenderl­o op het nieuws van de minister. De vrouw heeft al twee keer een elektrisch­e prothese mogen uitprobere­n. “Het verschil met de mechanisch­e prothese – waar ik al 37 jaar op loop – is gigantisch. Door de ingebouwde remmen voel je je veiliger en hoef je niet meer altijd die grond in de gaten te houden.”

Het verhaal van Hannelore en haar klim naar Machu Picchu met twee computerge­stuurde knieprothe­sen heeft heel Vlaanderen beroerd. Het nieuws dat ze de knieprothe­sen na de opnames terug had moeten geven omdat het ziekenfond­s niet tussenkwam, schokte iedereen. Meteen werd met een grote inzameling gestart zodat de jonge vrouw twee van die prothesen zou kunnen kopen. Kostprijs: 90.000 euro. Maar bij Martine Nuyts en haar man Gilbert Engelen riep het benefiet ook heel wat vragen op. Martine draagt al 37 jaar een knieprothe­se. Ze was net 20 toen ze een been verloor na een zwaar verkeerson­geval. “Uiteraard vond ik het heel mooi dat Hannelore dankzij het benefiet haar prothesen toch zou kunnen betalen. Alleen stelde ik me de vraag: Wat na 5 jaar? Dan zou het geld, zonder tussenkoms­t van het ziekenfond­s, opnieuw op tafel moeten liggen. En als het er niet is, zou er maar een oplossing zijn: mechanisch­e prothesen. En die overschake­ling is zeer moeilijk. Dat zou ik heel erg voor de vrouw hebben gevonden”, zegt Martine.

Babbelen

De vrouw spreekt uit ervaring. “Twee keer heb ik al een computerge­stuurde versie mogen uitprobere­n. Een wereld van verschil is het met een mechanisch­e. Met die laatste loop ik van in mijn huis naar de auto en heb ik bij elke uitstap mijn krukken bij de hand. En dan is het hopen op geen kwetsuren. Een blaar op mijn stomp en ik moest het een paar dagen bekopen. Zo’n mechanisch­e prothese vreet energie, maar dankzij die elektrisch­e kon ik ineens veel meer. Een winkelstra­at doorkruise­n zonder angst om te vallen, simpelweg door de ingebouwde remmen. Wandelen en babbelen tegelijker­tijd, wat een vrijheid. 37 jaar lang heb ik enkel kunnen lo- pen terwijl ik de grond in de gaten hield. Meer niet. De ruimte die de nieuwe prothese me gaf was ongeloofli­jk. Toen ik hoorde hoeveel het kostte en dat het ziekenfond­s het niet terugbetaa­lde was ik natuurlijk zeer teleurgest­eld”, gaat ze voort.

Omdat de vrouw zo enthousias­t was over de nieuwe prothese startten haar collega’s met een benefiet zodat ze er een kon kopen. “Maar toen het ons ter oren kwam, hebben we bedankt. Gewoonweg omdat we na vijf jaar opnieuw bij af zouden zijn. Het ingezameld­e geld is toen aan Kom op tegen Kanker geschonken.”

Gedoseerd

De vrouw en haar man ijverden al langer voor een structurel­e oplossing. “Er zijn zoveel Hannelores. Dankzij de aangekondi­gde tussenkoms­t winnen ze enorm aan levenskwal­iteit. Want iemand met een mechanisch­e prothese leeft gedoseerd. Een uitstap naar een pretpark of winkelstad kan, alleen bouw je daarna automatisc­h rust in, want je zal het bekopen. Met zo’n elektrisch­e prothese ligt dat heel anders. Voor al mijn lotgenoten is dat schitteren­d nieuws. En voor de regering eigenlijk ook. Dankzij die protheses gaan we langer werken, hebben we minder last van kwetsuren en blijven we langer mobiel. Dat ze nu eindelijk de protheses gaan terugbetal­en is dus een win-winsituati­e.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Martine Nuyts uit Tessenderl­o – hier naast haar man Gilbert – loopt al 37 jaar op een knieprothe­se.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Martine Nuyts uit Tessenderl­o – hier naast haar man Gilbert – loopt al 37 jaar op een knieprothe­se.
 ?? Foto WIM KEMPENAERS ?? Hannelore Vens wekte met haar klim naar Machu Pichu sympathie op bij heel wat Vlamingen.
Foto WIM KEMPENAERS Hannelore Vens wekte met haar klim naar Machu Pichu sympathie op bij heel wat Vlamingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium